Pokud chcete, aby vám to v posteli klapalo, musíte fungovat jako tým i v běžném životě.

Pokud chcete, aby vám to v posteli klapalo, musíte fungovat jako tým i v běžném životě. Zdroj: Unsplash / Henri Meilhac

7 nocí sexu: Změňte milování během jediného týdne

Přestal vás v manželství bavit sex? Můžete to změnit během jediného týdne. Osmatřicetiletá terapeutka Eliška s manželem vyzkoušeli velmi originální metodu záchrany vztahu. 

Asi před rokem jsme se, můj muž a já, dostali na rozcestí. Prohlásil, že spolu máme málo sexu, že je z toho frustrovaný a nešťastný. Já jsem naopak řekla, že o víc sexu ve vztahu nestojím a že jsem v pohodě. Ale protože sex je v našem vztahu jedním z témat, která musíme řešit společně, věděla jsem, že mu musím naslouchat a snažit se najít řešení. Oba jsme spolu chtěli zůstat, ale museli jsme najít způsob, jak svou sexuální touhu sladit.

Kdysi dávno, jako začínající terapeutka, jsem byla na jakémsi sexuologickém semináři. Dozvěděla jsem se tam, že navzdory všeobecně rozšířenému mýtu, že sexuální touha se zvyšuje, když se člověk vyhýbá milování po celé týdny, je to přesně naopak.

Touha vzrůstá s pravidelným rytmem sexuální aktivity. Psychologové se navíc shodují, že páry, které mají sex nejméně jednou týdně, jsou šťastnější nejen ve svém vztahu, ale i v každodenním životě.

Navrhla jsem tedy manželovi, abychom vyzkoušeli experiment. Domluvíme se, že se budeme sexu věnovat sedm nocí po sobě. A uvidíme, jak to změní náš vztah.

Napřed se mi vysmál. Prohlásil, že za dvacet let, co jsme spolu, si nevzpomíná, že bychom vůbec někdy dokázali souložit sedm dní po sobě. Myslím, že ani na líbánkách po svatbě v roce 2001 jsme neměli sex každý den.

Dobře, takže jsem si řekla: „Výzva přijata!“

Sedm nocí sexu po sobě mě nezabije, říkala jsem si. Měli jsme za sebou příšerný rok, během něhož našemu tříletému synovi diagnostikovali syndrom fragilního X chromozomu, což je genetická porucha, která způsobuje postižení intelektu. To převrátilo celý náš život naruby a já jsem se pořád ještě smiřovala s představou, že náš chlapeček nikdy nedožene zpoždění proti ostatním dětem.

Četli jste někdy statistiky, kolik procent rodičů postižených dětí se rozvádí? Nebudu vás napínat, je to víc než osmdesát procent. Nechtěla jsem přijít o manželství. Taky jsem nechtěla, aby se manžel cítil odstrčený.

Chtěla jsem se znovu soustředit na sebe a na věci, které mi přinášejí potěšení. Jako například jít do postele s mužem, kterého miluji. Bylo to už dlouho, kdy jsem při nějaké činnosti dokázala ztratit pojem o čase, a při sexu se mi to kdysi dařilo.

Takže jsem to chtěla zkusit i kvůli sobě. Už mě nebavilo být stále smutná a odcizená manželovi, uvědomila jsem si, že žádnému z nás tahle situace neprospívá.

Předehra u nádobí

Řekli jsme si, že aby se nám to mohlo povést, musíme si stanovit pravidla. Dohodli jsme se, že se pokusíme milovat se každý večer před spaním sedm nocí po sobě. Zní to snadně, ale zas tak snadné to nebylo.

Uvědomila jsem si, že aby to vůbec mohlo proběhnout, musíme začít fungovat týmově i v běžném životě. Že aby to bylo proveditelné, potřebuju pomoci s večeří, uklízením, domácími úkoly dětí, jejich koupáním a ukládáním do postelí, abych měla aspoň chvíli čas sama pro sebe a potom i pro nás dva.

Ne že by mi manžel předtím vůbec s ničím nepomáhal. Ale abych měla šanci dostat se každý večer do postele v devět hodin a zlepšovat náš sexuální život, musíme naši souhru lépe sladit. Můj muž na sto procent souhlasil. Takže jsme si zorganizovali rozvrh našich intimních schůzek.

Potom jsme vedli velmi otevřený rozhovor o tom, jaký druh sexu vlastně plánujeme. Sebrala jsem odvahu a řekla jsem mu, že abych se dostala do nálady a opravdu toužila po sexu, potřebuju dost dlouhou předehru nebo alespoň dobrý vibrátor.

Zároveň jsem si uvědomila, že doposud to fungovalo tak, že sexu jsme měli velmi málo, takže jsme šli pokaždé rovnou na věc, což můj zájem ještě zmenšovalo. A můj muž naprosto souhlasil s tím, že musíme scénář svého milování změnit a dát víc prostoru líbání a předehře.

Rok poté

Takže, zajímá vás, jak to dopadlo? Těch sedm nocí jsme dali, moje sexuální touha se zvýšila a co je nejdůležitější, pokračujeme stále i rok poté! Nemilujeme se každý večer, ale řekla bych, že asi tak každý druhý.

Od doby, co jsme vyzkoušeli našich sedm nocí sexu, uplynulo už čtrnáct měsíců a můžu s jistotou říct, že naše manželství se tím změnilo k lepšímu.

Jsme si bližší, více si dáváme najevo něžnost, držíme se za ruce, dotýkáme se, líbáme se. Pomohlo nám to zbavit se stresu a problémy zvládáme efektivněji, protože je řešíme doopravdy společně, místo abychom je ignorovali. Zjistila jsem, že je obtížné mít sex s někým, s kým neřešíte své pocity. Teď máme oba dojem, že náš vztah je pro nás prioritou.

Jak jsou na tom Češi se sexem? Podívejte se na video:

Článek připravil časopis Moje psychologie.