Jane Fonda a Jennifer Lopez ve filmu Příšerná tchyně

Jane Fonda a Jennifer Lopez ve filmu Příšerná tchyně Zdroj: Profimedia.cz

6 věcí, které bych si přála vědět dřív, než jsem se potkala s tchyní

Nemám příliš v lásce vtipy o tchyních. Jsou to ženy jako my, a navíc tu existuje jistá šance, že i ze mě jednou bude ta, ze které se všem zadaným mužům ježí vlasy hrůzou. Na druhou stranu, myslím si, že by každá holka během dospívání měla dostat manuál. Něco jako „Jak vyjít s tchyní". Pak to totiž bude pro obě dvě strany mnohem jednodušší.

Bez mučení přiznávám, že setkání s tchyní jsem se vždycky vyhýbala jak čert kříži. Měla jsem docela štěstí. Dost dlouho jsem si vystačila s tím „Nemáme vážný vztah, takže se nebudeme seznamovat", „My se s mámou nebavíme" a „Naši bydlí na Moravě a já tam jezdím tak jednou za půl roku". Vždycky jsem ale věděla, že to jednou musí přijít. A moc bych si přála, aby mě tenkrát někdo poučil, na co si dát pozor. Předešla bych nejednomu karambolu a faux pas.

Pokračování 2 / 7

Že nikdy nebude dost dobře uklizeno

Dokonalý úklid je takřka nemožný.
Dokonalý úklid je takřka nemožný. | Zdroj: Shutterstock.com

Z práce si raději na celé odpoledne vezmete dovolenou, abyste domácnost vysmýčila lépe, než by to zvládla profesionální uklízečka. Ve chvíli, kdy zvoní zvonek u dveří, akorát uklízíte lux a druhou nohou ještě rychle stihnete zakopnout zapomenutou ponožku pod postel. Pořád to není dost dobré. Pokud ta paní, která se s největší pravděpodobností stane vaší tchyní, bude chtít něco najít, tak si to najde. A můžou to být třeba jen nesystematicky uložené knihy v knihovně. Takže příště si půl den dovolené místo na úklid vezměte třeba na kadeřnici. Je jednodušší zachovat si chladnou hlavu s novým účesem. Jsou bitvy, které nemáte šanci vyhrát.

Pokračování 3 / 7

Že to, co říká, nemusí myslet vážně

Občerstvení připravte rovnou, neptejte se.
Občerstvení připravte rovnou, neptejte se. | Zdroj: Shutterstock.com

Káva, to je samozřejmost. Předpokládá se, že tu má v domácnosti každý. „Dáte si něco? Kousek dortu?" ptáte se s nadějí v hlase a už už se hrnete do kuchyně. Pro jistotu máte dvě verze, jednu klasickou a druhou dietní. Kdyby náhodou, že jo. „Ale prosimvás, nedělejte si se mnou starost," odsekne a usrkne si kávy. „A co kdybych k tomu vínu něco nakrájela?" „Ale ne, nemám hlad, já jsem vás nepřišla vyjíst," odpovídá s ústy staženými chutěmi, které se jí v nich začínají sbíhat. Ve chvíli, kdy nabízené jídlo ale přeci jen nakrájíte a položíte na stůl, bude pravděpodobně pryč dříve, než stihnete říct „Mám nejlepší tchyni na světě". Lepší je tedy se neptat a prostě to položit na stůl. Předejdete pak případným diskuzím o tom, jak dobrá hostitelka jste a jestli takto pečujete i toho jejího kluka.

Pokračování 4 / 7

Jaké je její nejoblíbenější víno

Zjistěte si raději předem, jaké má ráda víno.
Zjistěte si raději předem, jaké má ráda víno. | Zdroj: Shutterstock.com

V tuto chvíli, kdy už nevíte kudy kam, protože se cítíte jako největší bordelář, co uvaří maximálně polévku z pytlíku, se dost možná myšlenky stočí směrem k vínu. Teď už víte, že nemá smysl se ptát, lepší je rovnou ho nalít. Ale pozor, má to mnoho úskalí! Nejprve si zjistěte, jaké má nejraději. Zda červené, nebo bíle, suché, nebo sladší. A jestli nezastává nějaká pravidla, jako že před sedmou večer se nepije. Až totiž v pět odpoledne vytáhnete se svým vinným lístkem všeho, co máte schované ve skříni, některé obzvláště rýpavé by to mohlo svádět k pochybám o tom, jestli náhodou nejste alkoholik, když máte doma takovou zásobu vína. A nic neuklidní ženu tolik, jako sklenička jejího nejoblíbenějšího vína. Doporučuje deset z deseti žen.

Pokračování 5 / 7

Že jejího syna nezná nikdo tak dobře, jako ona

Ona vždy bude znát vašeho muže lépe, než vy.
Ona vždy bude znát vašeho muže lépe, než vy. | Zdroj: Shutterstock.com

Můžete se svým partnerem trávit každou volnou chvilku a nehnete se od sebe na více než pár hodin v práci. I tak ale existuje osoba, která ho zná lépe než vy sama. Nemá smysl to rozporovat. Můžete vědět, jak dlouho si přesně čistí zuby a v jakém pořadí si skládá oblečení do skříně (trenýrky nesmí jít nikdy dříve než trička!), ale skutečným mistrem se stanete, až když budete mít vlastního syna. Takže až mu ponese maminka cukřenku, odpusťte si poznámku, že Petr ale nesladí, že přestal asi před pěti lety. Ona prostě ví, že její Péťa vždycky sladil, tak neví, proč by tomu najednou mělo být jinak. Co na tom, že on sám jí na všech návštěvách říká, že cukr nechce.

Pokračování 6 / 7

Že se na chvíli stanete neviditelnou

Všímá si  na návštěvě jen jeho a vás přehlíží?
Všímá si na návštěvě jen jeho a vás přehlíží? | Zdroj: Shutterstock.com

„Proč jsi nám nic neřekl, že s někým chodíš, dokonce i bydlíš? To abysme si na všechno přišli sami s tátou!" Co na tom, že ten někdo sedí na sedačce vedle ní. A podobných dialogů možná rozvede ještě více. Berte to s nadhledem. Vždyť kolikrát v životě jste si přála být neviditelná, a kolikrát se vám to splnilo? A teď to máte! Nesnažte se na sebe jakkoliv upozorňovat, nemá to smysl. Neviditelný plášť z vás totiž může sejmout zase jen ona. Raději s úsměvem Stepfordské paničky mamince vašeho partnera dolijte skleničku. Nejen vy, ale i ona je z toho setkání nervózní, tak ať to napětí spadne z vás obou.

Pokračování 7 / 7

Že musím mít připravenou odpověď na otázku o rodině

A už víte, kdy budete mít miminko?
A už víte, kdy budete mít miminko? | Zdroj: Shutterstock.com

Ostatně, důmyslnou, vtipnou a všeříkající odpověď musíte mít připravenou nejen na setkání s tchyní, ale na setkání v podstatě s kýmkoliv. Protože jakmile vám přehoupne pětadvacet let a máte stálého partnera, jako kdyby najednou nebylo na co čekat a už už vás všichni honí před oltář. „Pamatuješ si Jarku, tu moji kolegyni? Tak její dcera se vdala!", „Hele, co říkáte na to, že bude mít Honza druhé dítě, dobrý, ne?" a podobné věty budou na denním pořádku. Ačkoliv vy sama byste možná nejraději odpověděla, že už i ona se brzy dočká, raději to zahrajte do outu nějakou vtipnou poznámkou. Ideálně se na tom dohodněte předem se svým partnerem, abyste případně jeden druhého neranili necitelnou odpovědí. Vzpomeňte si na Bridget Jonesovou a Marka Darcyho a jeho větu „My o tom zatím neuvažovali...".