Soustředění semifinalistek Restartu s Dietou.

Soustředění semifinalistek Restartu s Dietou. Zdroj: Ondřej Košík

Soustředění semifinalistek Restartu s Dietou.
Soustředění semifinalistek Restartu s Dietou.
Soustředění semifinalistek Restartu s Dietou.
Raviolli mohou mít nejrůznější tvar, záleží na vaší fantazii.
Soustředění semifinalistek Restartu s Dietou.
24 Fotogalerie

Recepty z Restartu: Rajská polévka, smoothie a další extra recepty semifinalistek

Linda Breuer

Soutěžící v kategorii FOOD dostaly na soustředění úkol uvařit několik jídel. Smoothie a rajská polévka byly společné zadání, kromě toho ale měly možnost se i tak trochu předvést se svým oblíbeným jídlem. Tady jsou jejich recepty.

Renata Durdincová

Citrusový salát s avokádem

Ingredience: Pomeranč, grep, avokádo, grilované kuře, krevety, prosciutto, mozzarella, olivový olej, med, citronová šťáva, granátové jablko, plátky mandlí nebo kokosu

Postup: Pomeranč, grep a avokádo nakrájejte na kousky, přidat můžete kousky grilovaného kuřete, krevety, prosciutto nebo kousky mozzarelly lehce obalené v chilli. Vše zalijte dresingem z olivového oleje, medu a citronové šťávy. Dozdobte granátovým jablkem, plátky mandlí nebo kokosu.

Renata Durdincová
Renata Durdincová | Zdroj: Ondřej Košík

Smoothie

Ingredience: Jahody, maliny, banán (vše 1:1), skyr, mléko

Postup: Vše rozmixujte a před podáváním posypejte granátovým jablkem.

Rajská polévka

Ingredience: Cibule, papriky, česnek, drcená rajčata, rajský protlak, ajvar, sůl, pepř, smetana, olivový olej

Postup: Orestujte cibulku, papriky a česnek. Přidejte drcená rajčata, rajský protlak a lžíci ajvaru. Osolte, opepřete a rozmixujte nebo raději propasírujte. Před podáváním ozdobte smetanou nebo olivovým olejem.

Eliška Bodišová

Sýrový chlebík na plech

Ingredience: 200 g nastrouhaného sýra, hrnek celozrnné špaldy, 1/2 prášku do pečiva, 2 vejce, 2 dl vody, sůl, dýňová, slunečnicová a sezamová semínka

Postup: Vše smícháme dohromady a upěchujeme na plech vyložený pečicím papírem. Vrstva by měla být slabá cca 1 cm. Nožem si naznačte čtverce na krájení a pečte dozlatova. Každý dle své trouby. Já pekla na 180 ˚C asi 30 minut.

Takto vaří Eliška Bodišová.
Takto vaří Eliška Bodišová. | Zdroj: Ondřej Košík

Rajská polévka

Ingredience: (Vše pouze od oka) jarní cibulka, plechovka loupaných rajčat, sůl, cukr, zakysaná smetana, strouhaná mrkev, petrželka

Smoothie

Ingredience: 1 zralý banán a ½ manga

Andrea Poděbradská

Krůtí kuličky s batátovým pyré a cherry rajčaty

Ingredience: 2 střední batáty, lžíce másla, 500 g mletého krůtího masa, lžička plnotučné hořčice, 1 vejce, sůl, pepř, olivový olej, microgreens a cherry rajčata k podávání

Postup: Batáty oloupeme, nakrájíme na kostky a vaříme v osolené vodě do změknutí. Mezi tím si v misce smícháme maso, vejce, sůl, pepř a hořčici. Pokud je směs hodně tekutá, zahustíme buď špaldovou moukou, nebo strouhankou. Tvoříme kuličky, mělo by jich být asi 12, a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Nakonec lehce postříkáme olivovým olejem a pečeme při 200 ˚C cca 20 minut. Z batát slijeme vodu, ale ne všechnu. Necháme si cca 1 cm ode dna. Přidáme máslo, sůl a mixujeme tyčovým mixérem dohladka. Servírujeme s cherry rajčaty a microgreens výhonky, já používám ředkev nebo červené zelí.

Adéla Poděbradská
Adéla Poděbradská | Zdroj: Ondřej Košík

Smoothie

Ingredience: Hrst malin, hrst borůvek, 1 zralý banán, 8 kuliček mraženého hroznového vína (bez pecek), ½ balení skyru, 100 ml mléka (může být i rostlinné, já ráda používám mandlové)

Postup: Všechno ovoce omyjeme, vložíme do mixéru. Hroznové víno nemusí být mražené, ale dodá smoothie jinou chuť. Přidáme skyr a mixujeme do hladké hmoty. V průběhu přidáváme mléko, tak aby nám konzistence vyhovovala.

Rajská polévka

Ingredience: 1 balení drcených rajčat, 1 polévková lžíce ajvaru, 1 balení cherry rajčat, 3 stroužky česneku, menší cibulka, lžíce másla, 1 balení smetany (33 % tuku), sůl, pepř, lžíce třtinového cukru, olivový olej na podávání, bylinky dle chuti

Postup: Cibulku si nakrájíme nadrobno a zpěníme na másle. Přidáme nakrájené stroužky česneku, restujeme do lehké zlatavé barvy a nakonec přidáme cukr. Dále přidáme nakrájená cherry rajčata, orestujeme a přidáme drcená rajčata. Lehce povaříme a dochutíme lžící ajvaru. Okořeníme solí a pepřem. Takto připravenou směs nalijeme do mixéru a pořádně promixujeme. Můžeme použít i tyčový. Rozmixovanou směs propasírujeme zpět do hrnce. Zjemníme smetanou a lehce prohřejeme – již nevaříme, aby se smetana nesrazila. Podáváme s olivovým olejem, nasekanými bylinkami (nejlepší je směs bazalky a jarní cibulky). Pokud konzumujeme jako hlavní chod, můžeme podávat s pečivem.

Bára Hetmánková

Krupoto se zastřeným vejcem

Ingredience: 2 mrkve, 2 petržele, menší kousek celeru, kroupy, zeleninový vývar, bílé víno, tymián, rozmarýn, parmezán, vejce, ocet, sůl, pepř, máslo

Postup: Na kousku másla si opečeme nakrájenou mrkev, celer i petržel. Jakmile máme tento základ opečený dozlatova, podlijeme vínem a necháme odpařit, přidáme kroupy, tymián a rozmarýn, restujeme a podlijeme zeleninovým vývarem. Dusíme, dokud nebudou kroupy měkké. Nedáváme příliš moc vývaru, spíš postupně přidáváme – stejný princip, jako když vaříme risotto. Jakmile máme kroupy měkké, celé krupoto zjemníme a zahustíme parmezánem. V menším hrnci si dáme vařit vodu, jakmile se začne vařit, přidáme 200 ml octa a malinko stáhneme plamen. Metličkou si vytvoříme vír a vložíme rozklepnuté vejce, vaříme 3 minuty. Krupoto můžeme ozdobit ještě chipsem z mrkve. Ten si uděláme tak, že si škrabkou nastrouháme z mrkve tenké plátky, které pak smažíme v rozpáleném oleji.

Recept Báry Hetmánkové
Recept Báry Hetmánkové | Zdroj: Ondřej Košík

Smoothie

Ingredience: Avokádo, jahody, kiwi, máta, skyr, rýžový sirup

Postup: Vše rozmixujte, přidejte lžíci skyru a doslaďte rýžovým sirupem.

Rajská polévka

Ingredience: 1 mrkev, menší kousek celeru, 1 petržel, tymián, třtinový cukr, rajčata, ricotta, máslo, zeleninový vývar

Postup: Mrkev, celer i petržel si nakrájíme na malé kousky, které opečeme na trošce másla do zlatova. Přidáme rajčata, pár snítek tymiánu, přilijeme zeleninový vývar a necháme společně podusit. Dochutíme solí, pepřem a cukrem. Vše společně rozmixujeme do hladka. Můžeme dochutit ještě i troškou parmazánu. Na zjemnění celé polévky přidáme jednu lžíci ricotty. Podáváme s parmazánem a opraženým mixem oříšků místo krutonků.

Terezie Němcová

Kořeněná mrkvová polévka s restovanými kapustičkami

Ingredience: Na polévku: 3 velké mrkve, 1 červená cibule, 3 stroužky česneku, 1 čajová lžička kari koření, 1 čajová lžička římského kmínu, ½ čajové lžičky kurkumy, chilli podle chuti, 1/2 plechovky kokosového mléka (alespoň 85%), ¼ citronu, kokosový olej, sůl, pepř Na topping: 6 kapustiček, uzený tempeh, žitný chléb, sezamová semínka

Postup: Cibuli nakrájej na menší kostičky a česnek na plátky. Mrkev očisti a nastrouhej nahrubo. V rychlovarné konvici si připrav 0,5 litru horké vody. Na lžíci oleje osmahni cibuli a po pár minutách přidej česnek a všechno koření. Pořádně míchej, ať se ti nepřipálí a nech ho rozvonět, stačí půl minutky. Pak přidej mrkev, vše pořádně promíchej, chvilku orestuj a zalij vodou z konvice. Vař 10–15 minut. Mezitím si nakrájej kapustičky na půlky nebo čtvrtky, tempeh na tenké plátky a chleba na kostičky. Postupně vše osmahni na pánvi. Uvařenou polévku přendej opatrně do mixéru a mixuj úplně dohladka. Vyplatí se počkat si a nechat polévku mixérem pořádně našlehat. Výsledek dej na talíře a dozdob kapustičkami, žitnými krutony, uzeným tempehem a na závěr posyp sezamem.

Mrkvová polévky podle Terezie Němcové
Mrkvová polévky podle Terezie Němcové | Zdroj: Ondřej Košík

Rajská polévka

Ingredience: 1 červená cibule, 3 stroužky česneku, 3 polévkové lžíce ajvaru, ½ plechovky krájených rajčat, hrst cherry rajčat, rajčatové pyré, hrst bazalky a rozmarýnu, olivový olej, sůl, pepř, třtinový cukr, parmazán

Postup: Cibuli a rajčátka nakrájej na menší kostičky, česnek a bylinky nasekej najemno. Na pánvi rozpal olivový olej a cibuli osmahni, dokud nechytne barvu. Poté přidej česnek, bylinky a rajčata, promíchej a restuj další minutu. Přimíchej ajvar a po chvíli i rajčata a pyré podle potřeby. Na mírném ohni nech probublávat asi 15 minut. Směs pořádně dosol, opepři a případně podle kyselosti přidej trochu třtinového cukru. Uvařenou směs přendej do mixéru a mixuj úplně dohladka. Postupně můžeš přidávat horkou vodu a polévku si naředit do konzistence, jakou máš nejraději. Já polévku miluju hodně hustou. Hotovou polévku na talíři můžeš dozdobit nastrouhaným parmazánem a bylinkami.

Smoothie

Ingredience: hrst malin, hrst borůvek, 3 jahody, ¼ banánu, pár polévkových lžic skyru, cca 300 ml mléka

Postup: Ovoce nejprve nakrájej na menší kousky. Následně je spolu se skyrem a mlékem dej do mixéru a mixuj dohladka. Pokud by se ti smoothie zdálo příliš husté, přidej mléko a znovu rozmixuj.

Od 23. 3. 2020 spouštíme hlasování v kategorii FOOD, a to jak v časopise, tak na webu. Z pěti semifinalistek vybereme tři nejlepší, které postoupí do velkého finále, kde budou hrát o titul Restart roku 2020 a ceny v hodnotě více než 200 000 Kč.

Hlasovat můžete od 23. 3. do 10. 4. na www.restartsdietou.cz.

Doporučujeme

Načíst další články