Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Neplýtvejte potravinami! Ušetříte a zároveň pomůžete přírodě

Reklama

Za každou okurkou, chlebem či jogurtem se ukrývá práce. Na jejich výrobu či pěstování jsou potřeba přírodní i energetické zdroje. Proto by se potravinami nemělo plýtvat a už vůbec by se neměly vyhazovat. To se nám ale často nedaří. Vyzkoušejte několik rad, které vám pomůžou méně plýtvat i ušetřit.

1.       Promyslete si nákupní seznam

Nezapomeňte na seznam. Již na začátku nákupu byste měli zhruba vědět, kdy a co spotřebujete.  

2.       Skladujte potraviny podobně, jako jsou uloženy v obchodech

Aby potraviny vydržely co nejdéle čerstvé, je zásadní je správně uskladnit. Často pomůže vzít si inspiraci z obchodu. „To platí například pro ovoce a zeleninu, které často s dobrým úmyslem, nicméně nesprávně umisťujeme do ledničky. Příkladem mohou být rajčata nebo banány, pro které je příznivější skladování při pokojové teplotě,“ vysvětluje Markéta Beránková z obchodů Albert.

3.       Ovoce a zelenina jako základ pro polévku či smoothie

Unavené ovoce nebo zeleninu zpracujte za pomoci mixéru. Ovoce se skvěle hodí pro přípravu ranního smoothie či domácí zmrzliny. „Přezrálé ovoce je navíc sladší, takže už nemusíte smoothie ničím doslazovat a potěšíte i své chuťové pohárky,“ radí Alena Paldusová z výživového programu Zdravá 5. Ze zeleniny se dá vytvořit lahodný krém nebo pomazánka.

4.       Při vaření vždy využijte všechny suroviny

Odřezky ze zeleniny či masa můžete využít do vývaru. Listy, košťály nebo odkrojky ze zeleniny můžete použít také na pesta nebo je odšťavnit. Zbytek vařených brambor zase skvěle zahustí polévku.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

5.       Zeleninu stačí osvěžit pomocí vody

Zapomenutá zelenina na dně lednice ještě nemusí být nutně k zahození. Zeleninu, která je povadlá, stačí namočit do sklenice s vodou a dát ji do ledničky, kde se rychle vzpamatuje. Její další skladování však vhodné není.

TIP: Ušetřete a zapojte se do boje proti plýtvání s Albertem

Albert ve svých obchodech motivuje zákazníky ke snižování potravinových přebytků. Nabízí zboží označené nálepkou „Pomozte nám neplýtvat“, které je těsně před expirací, se slevou 30 %. Dále zavedl na vybraných prodejnách 50% slevu na pečivo ke konci otevírací doby. Vybírejte potraviny, které víte, že stihnete sníst!

Albert loni daroval potravinové bance 1 900 tun jídla

„V Albertu pořád hledáme cesty, abychom prodali, pokud možno všechny potraviny, a pokud nějaké zbydou, abychom je darovali potravinovým bankám. S těmi spolupracujeme již více než deset let,“ říká Jiří Mareček z Alberta. V loňském roce obchodník více než zdvojnásobil pravidelné dary ze svých prodejen a celkově daroval 1 900 tun neprodaného jídla. Stal se tak největším firemním dárcem potravinových bank.

V posledních dvou letech Albert daroval potravinovým bankám také 10 dodávek s chladící vestavbou pro pohodlnější svoz čerstvých potravin z prodejen.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz