Honí vás mlsná? Ochutnejte čočkové chipsy, po kterých nepřiberete!
Podzim pomalu klepe na dveře a s ním i sychravé počasí, které nás nutí trávit více času v teple domova. Ať už si doma čtete nebo třeba sledujete film či seriál, občas vás může popadnout chuť na něco dobrého. Co ale dělat, když smažené brambůrky obsahují hodně tuku a soli a čokoláda je zase plná cukru? Známe alternativu, která vás nadchne.
Určitě ji máte ve spíži i vy, řeč je o obyčejné čočce, která ale nemusí sloužit jen jako surovina do polévek nebo jako příloha. Tato zázračná luštěnina se dá využít i mnohem zábavněji. Důkazem jsou čočkové chipsy od značky Bohemia, které mohli milovníci dobrého jídla ochutnat na letošním F.O.O.D. pikniku, který se začátkem září konal v parku Ladronka v Praze.
Ptáte se, proč zrovna čočka jak se z ní dá vyrobit křupavá dobrota? Čtěte dál!
Zázračná čočka
Značka Bohemia chtěla dopřát slané mlsání i věčným dietářkám a těm z nás, které dbají na zdravý životní styl. A tak pro ně začali hledat vhodnou potravinu. A našli ji v oblíbené luštěnině.Čočka by se bez nadsázky dala označit také jako superpotravina, a to díky svému bohatému složení. Obsahuje vysoké množství vlákniny, která nejenže podporuje trávení a udržuje hladinu cukru v krvi stabilní, ale také nás udrží dlouhou dobu syté. Dalším plusem je vysoké množství rostlinných bílkovin (až 26 g bílkovin na 100 g čočky). To je zhruba třetina doporučovaného denního příjmu. Bílkoviny jsou základními stavebními látkami v těle, bez kterých tělo nemůže účinně fungovat. Podporují totiž obnovu a růst řady buněk od svalů, tkání až po vlasy či nehty. Kromě toho čočka tělu dodává i minerály, jako jsou železo, hořčík nebo draslík.
Od čočkové polévky po slaný snack
V kuchyni má čočka všestranné využití. Používá se na přípravu polévek, salátů, pomazánek či vegetariánských náhražek masa. Díky své konzistence a chuťové paletě se z čočky dají vytvořit chutné slané snacky, a to pomocí čočkové mouky. Její výroba je více než snadná. Stačí jen smíchat spařenou a rozmixovanou čočku s bylinkami, kořením či semínky a nechat vyschnout. Výsledkem jsou lahodné, výživné chipsy bohaté na proteiny.
Když máte málo času
Pokud máte nabitý program a na výrobu domácích čočkových chipsů nemáte čas ani náladu, vyzkoušejte právě novinku od značky Bohemia. V nabídce má hned dvě příchutě, paprikovou a se zakysanou smetanou s cibulkou.
Základem zdravějších chipsů je 42 % čočkové mouky, která je doplněná o kukuřičnou a rýžovou mouku a další nezbytnosti typu slunečnicového oleje, sušené papriky či česneku.Další dobrou zprávou je, že čočkový snack obsahuje v porovnání se slanými brambůrkami až o 40 % méně tuku. Najdete v nich také menší množství sacharidů a soli. Čočkové chipsy se tak skvěle hodí k zakousnutí kdykoli během dne. Ať už sledujete televizi, čtete knížku nebo se bavíte s přáteli. Díky praktickému balení si je navíc můžete vzít i na výlety.
Oblíbené i na akcích
Nové čočkové chipsy mohli ochutnat též účastníci letošní gastronomické akce na pražské Ladronce, a to v relax zóně Bohemia chips. „Naše první účast na F.O.O.D. pikniku se z našeho pohledu velice povedla a jsme rádi, že jsme mohli návštěvníky nechat ochutnat naše novinky v podobě odlehčeného snackingu – Bohemia čočkových chipsů a Bohemia POP CHIPS. Rádi jsme také poskytli možnost odpočinku v naší Bohemia CHILL OUT zóně a soutěže o zajímavé výhry v našem stánku,“ říká Daniel Šonský, Junior Brand Manager CZ&SK.