.

. Zdroj: Letakomat.cz

Ženy a Black Friday – ve které zemi slyší na slevy nejvíc?

Zkoumali jsme evropský trh a hledali odpověď na otázku, jaké nákupy vedou na černý pátek v různých evropských zemích. Podívejte se, ve kterých obchodech se nejčastěji vyhledávají Black Friday slevy v Česku, Německu a ve Španělsku. Tipnete si předem, ve které zemi vedou ženy s nákupem módy a drogerie, kosmetiky, a kde pro změnu převažují spíše pánské preference v podobě elektro a hobby?  Liší se navzájem slevové priority Španělek, Češek a Němek?

Srovnejme je

Španělské ani některé německé obchody u nás sice tolik neznáme, ale pro přehlednost jsme vám v redakci Letákomat.czsestavili za každou zemi žebříček obchodů, jejichž Black Friday slevy jsou v dané zemi nejvyhledávanější. U každého obchodu samozřejmě uvádíme jeho zaměření, díky čemuž bude porovnání mezi Evropany snazší.

Black Friday a Španělsko

Španělé se během černého pátku soustředí na vyhledávání slev a slevových letáků v obchodech s vybavením do domácnosti, na druhém místě je možná trochu překvapivě sortiment hraček pro děti všeho věku. Teprve na čtvrtém a pátém místě je móda, hned za ní pak poptávka po slevách v supermarketu.

Typicky mužské hobby markety nejsou ve Španělsku dostatečně populární, aby se dostaly na prvních deset příček.

Dvě místa obsadil nábytek a domácí potřeby, elektrospotřebiče nebo supermarkety. Drogerie s kosmetikou je mezi prvními deseti pozicemi zastoupena pouze jedenkrát, vysoko se umístily hračky pro děti. Z celkového přehledu je vidno, že Španělé jsou na Black Friday celkem praktičtí a upřednostňují vybavení domácnosti a věci pro děti před módou nebo kosmetikou.

.
. | Zdroj: Letakomat.cz

Black Friday a Němky

Čím nás překvapí preference německých spotřebitelů? Třeba tím, že na Black Friday vyhledávají zejména praktické věci. I když, s pověstí německé racionality, to vlastně až takovým překvapením není. První příčku si v Německu vydobyl obchod s drogerií, hračkami a potřebami do kanceláře a domácnosti, ale hned na druhé příčce je elektro.

Nákup módy je až na 8. a 10. místě. Německé ženy se zkrátka na černý pátek nesoustředí na slevy oblečení, spíše na elektro a hlavně na nábytek. Nábytek a vybavení do domácnosti, včetně nádobí, obsadily v Německu čtyři pozice našeho žebříčku deseti nejvyhledávanějších slev.

.
. | Zdroj: Letakomat.cz

Black Friday a Češky

Jak jsme na tom na českém trhu? Vévodí využívání Black Friday slev spíše muži nebo ženy? Oblečení vede. Na čtyřech příčkách z deseti je módní oblečení, na další pak sportovní oblečení, navíc je móda v žebříčku poměrně vysoko.

Je jasné, že na českém trhu se slevy černého pátku nechají nalákat spíše ženy než muži. Ale v ostatních typech obchodů se od Španělska nebo Německa moc nelišíme, i my si rádi se slevou pořídíme nábytek a vybavení do domu, hračky dětem, elektroniku a domácí spotřebiče nevyjímaje.

.
. | Zdroj: Letakomat.cz

Velké srovnání na závěr

Aby byl přehled mezi využíváním slev na Black Friday ještě jasnější, nabízíme na žebříček obchodů tak, jak se umístily v těch nejvyhledávanějších ve vybraných třech zemích Evropy. Jednotlivé národnosti se v nákupech nezapřou - německá praktičnost, obliba okrasných zahrad a „bastlení“, španělská hravost a zalíbení v dobrém jídle. A samozřejmě nemůžeme přehlédnout české zaměření na trh s oděvy, kdy si s sebou stále ještě neseme pozůstatky doby minulé, ve které bylo pěkné oblékání nedostatkovým zbožím, a proto je pro nás i teď Black Friday v módních obchodech a letácích tím nejdůležitějším, největším tahákem.

.
. | Zdroj: Letakomat.cz