Zahřejte se: Pastinákovou polévku bez lepku si zamilujete!
Září je krásný měsíc. Ještě jsou k mání letní suroviny a zároveň už jsme na počátku podzimní sklizně. Co takhle pořádně si prohřát tělo rychlou a zdravou pastinákovou polévkou?
4 porce
Příprava: 45 minut
Budete potřebovat:
1 cibuli
750 g pastináku nebo petržele
350 g brambor typu A
50 g másla
2 stroužky česneku
1 bobkový list
1 l zeleninového vývaru
100 g zauzené slaniny
200 ml smetany ke šlehání
100 g čedaru
sůl a pepř
1/2 svazku kerblíku
1/2 svazku petržele kudrnky
Postup:
1. Cibuli nakrájejte nahrubo, pastinák a brambory na kostičky. V hrnci rozehřejte máslo a zeleninu na něm 10–15 minut poduste. Přidejte prolisovaný česnek a bobkový list, zalijte vývarem a uvařte úplně doměkka, zelenina může být lehce rozvařená.
2. Slaninu nakrájejte na kostičky a osmahněte dokřupava.
3. Polévku rozmixujte. Vmíchejte smetanu a 1/2 strouhaného sýra. Osolte a opepřete. Polévku podávejte posypanou nasekaným kerblíkem a kudrnkou, slaninou a čedarem.