Poradíme vám, jak se chutně vypořádat s letní úrodou.

Poradíme vám, jak se chutně vypořádat s letní úrodou. Zdroj: FTV Prima

Vyzkoušejte nejlepší recepty z rajčat, cuket i letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti a zahrádky to připomínají každý den. Jakmile začnou dozrávat cukety, papriky nebo maliny, není v lidských silách všechno sníst. Pak přichází na řadu prověřené recepty na dobroty, díky kterým si výraznou chuť zralé zeleniny a ovoce uchováte na zimu.

Pokud zahrádku nemáte, i tak se vyplatí nakoupit zralou zeleninu nebo ovoce třeba na farmářských trzích a zpracovat je na později. Domácí zavařeniny, pesta nebo čalamády jsou výborným zdrojem vitaminů, mají skvělou chuť a v neposlední řadě máte jistotu, že víte, co do nich dáváte.

Cuketa – královna léta

Nechybí snad na žádné zahradě. Není se čemu divit, roste jako z vody a velká úroda je dopředu zaručena. Navíc je to velmi univerzální zelenina, kterou můžete vařit, péct, grilovat, nakládat a dokonce ji lze použít i do sladkých moučníků díky neutrální chuti.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: FTV Prima

S cuketou si zkrátka můžete vyhrát, ke zpracování jsou nejvhodnější menší pevné plody s lesklou slupkou, ale i přerostlé cukety se dají zpracovat na opravdovou lahůdku. Zkuste třeba výtečnou pečenou cuketu na chleba, kterou můžete dávat nejen na topinky, ale hodí se i pod maso nebo jako omáčka na těstoviny.

Voňavá a zralá rajčata

Není rajče jako rajče. Dnes si tahle jablíčka z ráje můžete koupit celoročně, problém je ale často v chuti. Rajčata z dovozu se většinou sklízejí zelená a nechávají se dozrát, takže sice nakonec zčervenají, ale tu typickou sladkou chuť a vůni už nezískají. Pokud tedy máte zahradu nebo dobrý zdroj, uchovejte si chuť léta na zimu.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: FTV Prima

Rajčata můžete sterilovat sekaná, celá nebo z nich připravit passatu – tedy pasírovaná rajčata vhodná na omáčky nebo polévky. A ještě intenzivnější chuť dosáhnete sušením – sušená rajčata naložená v oleji jsou opravdovou lahůdkou samy o sobě, ale skvěle je uplatníte i při vaření – hodí se do omáček, pod maso, do pomazánek nebo do sendvičů.

Zavařujeme, nakládáme

Zavařování a nakládání je přímo naším národním koníčkem. Domácí džemy, kyselé okurky, kořeněná čatní, sterilovaná zelenina – tohle zkrátka umíme a rádi zkoušíme nové recepty a nové kombinace chutí či koření.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: FTV Prima

V posledních letech se navíc snažíme o zdravější zavařeniny s menším podílem cukru a bez použití umělých přísad. Pokud hledáte novou inspiraci, vybrali jsme pro vás celou sbírku zajímavých receptů na zavařování a nakládání sezonních surovin, které rozšíří váš repertoár!

Inspirace není nikdy dost!

V dnešní době existuje spoustu možností, kde hledat inspiraci pro domácí vaření. Časopisy o vaření, plejáda kuchařských knih a samozřejmě bezedná studnice nápadů zvaná internet. Ale když je něčeho moc, je stejně složité v tom najít ty správné recepty.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: FTV Prima

Proto jsme pro vás připravili každotýdenní výběr těch nejlepších receptů, které ctí sezonu a jsou redakcí prověřené. Tipy na jednoduché večeře, sladké moučníky i recepty na zpracování úrody najdete každý týden ve svém mailu. Stačí se jen přihlásit.