Výborné carpaccio bez masa? Zkuste variantu s melounem
Vypadá jako kus masa, ale maso to není. Tohle netradiční carpaccio je skvělé jídlo na každou letní párty, pečený meloun totiž každý nezná, a tak můžete hosty při krájení nechat hádat, co to vlastně je.
Ingredience (na osm porcí):
baby meloun bezsemenný cca 2,5 kg, 2 lžíce šupinkové soli, lžíce olivového oleje
K servírování dle chuti: balsamico glazé, citronová šťáva, sůl, čerstvě mletý pepř, rukola, hoblinky parmazánu, olivový olej extra virgin
Postup:
1. Meloun zbavte slupky – vše zelené a bílé musí pryč. Udělejte zářezy do kříže a pořádně osolte. Vložte na pekáč a pečte při 200 °C dvě hodiny.
2. Hned po prvním pečení nečekejte zázraky, vzhled se moc nezmění ani příliš tekutiny meloun zatím nepustí. Musí vychladnout a pak si pobýt minimálně půl dne, ale i klidně dva dny v lednici. Tím se změní textura i jeho objem.
3. Meloun přendejte na pečicí papír a potřete barbecue omáčkou a znovu osolte. Troubu roztopte na maximum a nechte zapékat do té doby, dokud na povrchu mírně nezčerná. Nechte pořádně vychladnout v lednici. Ze 2,5kilového melounu nakonec vznikne nějakých 8 porcí.
4. Ptáte se, jak servírovat? Úplně na klasiku jako carpaccio z hovězího – takže s trochou balzamikového glazé, citronovou šťávou, solí, čerstvě mletým pepřem, rukolou, parmazánem a olivovým olejem. Věřte, chutná to stejně dobře, jak to vypadá. A za tu přípravu to rozhodně stojí.
Dobrou chuť!