Voňavá vzpomínka na babičku: 3x nadýchaný nákyp

Možná už uvažujete o jarní dietě, ale věřte, že zima neřekla své poslední slovo. Raději se vysportujte na čerstvém vzduchu a pak se zahřejte u sladkého nákypu.  

Krupicový nákyp s jablky

6 porcí, příprava: 40 minut + pečení

Suroviny: 500 ml mléka, 80 g krupicového cukru, špetka soli, 100 – 150 g jemné krupičky, 30 g másla, 5 vajec, 1 lžička vanilkové esence, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 1 větší jablko, 1 lžíce medu, 1 lžíce přepuštěného másla, 1 lžíce rozinek, 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů, máslo a strouhanka na vymazání a vysypání

Mléko s polovinou cukru a solí přiveďte k varu. Teplotu snižte a za stálého míchání vsypte krupičku. Vymíchejte hladkou hustou kaši. Pak do ní vešlehejte máslo a nechte ji vychladnout. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky utřete s vanilkovou esencí a citronovou kůrou a vmíchejte do kaše.

Nákyp je výborný horký. Pokapejte ho šťávou z podušeného jablka. Ořechy na posypání orestujte nasucho, budou pak lahodnější.
Tip redakce

Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem do pevného sněhu a zvolna po částech ho zapracujte do kaše. Přendejte do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy. Troubu vyhřejte na 180°C a pečte 45 -50 minut.

Jablko nakrájejte na plátky a krátce je poduste s medem, máslem a rozinkami. Plátky horkého jablka rozložte na povrch upečeného nákypu. Posypte nasekanými ořechy a horké servírujte.