Voňavá vzpomínka na babičku: 3x nadýchaný nákyp
Možná už uvažujete o jarní dietě, ale věřte, že zima neřekla své poslední slovo. Raději se vysportujte na čerstvém vzduchu a pak se zahřejte u sladkého nákypu.
Krupicový nákyp s jablky
6 porcí, příprava: 40 minut + pečení
Suroviny: 500 ml mléka, 80 g krupicového cukru, špetka soli, 100 – 150 g jemné krupičky, 30 g másla, 5 vajec, 1 lžička vanilkové esence, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 1 větší jablko, 1 lžíce medu, 1 lžíce přepuštěného másla, 1 lžíce rozinek, 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů, máslo a strouhanka na vymazání a vysypání
Mléko s polovinou cukru a solí přiveďte k varu. Teplotu snižte a za stálého míchání vsypte krupičku. Vymíchejte hladkou hustou kaši. Pak do ní vešlehejte máslo a nechte ji vychladnout. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky utřete s vanilkovou esencí a citronovou kůrou a vmíchejte do kaše.
Nákyp je výborný horký. Pokapejte ho šťávou z podušeného jablka. Ořechy na posypání orestujte nasucho, budou pak lahodnější.
Tip redakce
Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem do pevného sněhu a zvolna po částech ho zapracujte do kaše. Přendejte do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy. Troubu vyhřejte na 180°C a pečte 45 -50 minut.
Jablko nakrájejte na plátky a krátce je poduste s medem, máslem a rozinkami. Plátky horkého jablka rozložte na povrch upečeného nákypu. Posypte nasekanými ořechy a horké servírujte.
Pokračování 2 / 3
Piškotový nákyp se švestkovým kompotem
4 až 6 porcí, příprava:25 minut + pečení
Suroviny: 5 vajec, 1 lžička citronové kůry, 100 g krupicového cukru, 50 g hladké mouky, 50 g polohrubé mouky, 20 g rozpuštěného másla, 20 g mletých mandlí, 300 g švestkového kompotu, máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formiček
Oddělte žloutky od bílků. Žloutky utřete s citronovou kůrou a 50 g cukru, bílky vyšlehejte s 50 g cukru na pevný sníh. Obě hmoty opatrně spojte. Pak vmíchejte mouku a nakonec máslo.
Švestkový kompot můžete také krátce svařit, aby byl horký, a přidat do něj badyán a skořici.
Tip redakce
Těsto rozetřete do zapékací formy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Povrch posypte strouhanými mandlemi.
Troubu rozehřejte na 180°C a pečte asi 30 minut. Servírujte teplé s kompotem a polité kompotovou šťávou.
Pokračování 3 / 3
Staročeský jablkový nákyp
6 porcí, příprava: 45 minut
Suroviny: 5 vajec, 100 g cukru, 1 lžička citronové kůry, 1 lžička citronové šťávy, špetka soli, 120 g polohrubé mouky, 30 g rozpuštěného másla, máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formiček, 2 velká jablka, 1 lžíce cukru, 1 lžička skořice, 1 lžíce rozinek naložených v rumu
Na těsto oddělte žloutky od bílků a utřete je s cukrem a citronovou kůrou. Bílky vyšlehejte s citronovou šťávou a solí na tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do žloutků. Vmíchejte mouku, vlažné máslo a promíchejte. Polovinu těsta rozdělte do máslem vymazaných a strouhankou vysypaných zapékacích misek určených na jednu porci. Troubu rozehřejte na 180 ° C a 10 minut pečte.
Pokud nemáte v zásobě rozinky namočené v rumu, použijte rozinky propláchnuté vroucí vodou. Nákyp je výborný horký i studený. Můžete k němu servírovat vanilkovou omáčku.
Tip redakce
Jablka nastrouhejte na hrubém struhadle. Smíchejte je s cukrem, skořicí a rozinkami, pak rozdělte na základ v miskách a zakryjte zbylým těstem. Pečte dalších 15 minut. Servírujte horké.