Ingredience:
600 g vyzrálého steakového masa z hovězího pupku (flank steak, flap steak, hanger steak, případně i oponka), sůl, olivový olej, dijonská nebo anglická hořčice, čerstvě mletý pepř
Na videorecept se podívejte zde:
Postup:
Maso omyjte, osušte a nechte odpočívat asi hodinu v pokojové teplotě. Steak překrojte napůl po směru vláken. Odstraňte přebytečné bílé blanky.
Co nejvíce rozpalte pánev nebo gril, aby maso nepouštělo vodu. Přepůlené steaky osolte. Do pánve přilijte olej a vložte maso. Po minutě až minutě a půl otočte. Maso nepřetáhněte, mělo by zůstat pružné. Průběžně obracejte, z každé strany postačí 3–4 minuty podle výšky masa.
Sundejte z pánve a dotáhněte v troubě rozehřáté na 160 stupňů. Steaky můžete potřít dijonskou hořčicí a důkladně opepřit. Pokud máte teploměr, ověřte, že se maso upeče na 54 až 56 stupňů. Časově to bude odpovídat zhruba pěti minutám.
Po vytažení z trouby nechte roastbeef ještě 10 minut odpočívat, poté nakrájejte filetovacím nožem na plátky kolmo k vláknu. Servírovat můžete ihned, nebo maso nechte vychladnout ve fólii v lednici.
Hotovo!