Umíte si užívat života?

Umíte si užívat života? Zdroj: Unsplash / Allef Vinicius

Umíte si užívat? Otestujte se!

Zdá se vám, že život je většinou nudná dřina, nebo jedna velká krize, nebo série malých radostí a dobrodružství?

V našem testu přijdete na to, jaký je váš přístup k potěšení v životě a zda ho můžete změnit.

Naposledy jste oslavovali: A Narozeniny své nejlepší kamarádky B Prostě jen dnešní den C Že jste si koupili vysněnou nemovitost – ale nakonec to krachlo D První jarní den

Předpověď počasí hlásí přívalové deště. Napadne vás: C Za to může globální oteplování. B Kachnám se tohle počasí asi líbí. D Brzy se vyjasní. A Skvělá příležitost zůstat doma, udělat si punč a číst si.

Sledujete současné politické dění? B Jen velmi málo. Nebaví vás číst pořád další špatné zprávy. C Sledujete zprávy v televizi a utvrzujete se v tom, že se světem to jde z kopce. D Čtete noviny a zpravodajské servery. A Posloucháte zprávy ve svém oblíbeném hudebním rádiu.

Váš oblíbený den v roce je… B MDŽ C Žádný nemáte. D Jakýkoli den, kdy je státní svátek, a nemusíte do práce. A Vánoce

Kdy si zpíváte nahlas? C Na oslavě narozenin zpíváte „Happy Birthday“, ale jen když zpívají všichni ostatní. B. Každý den ve sprše. A Když vaříte pro přátele. D Mantry na hodině jógy.

Která z těchto knih vás oslovuje už svým názvem? A Škobrtnout o štěstí od Daniela Gilberta C Uvědom si svůj strach a překonej ho od Susan Jeffers B Projekt štěstí od Gretchen Rubin D Mnich a filozof od Jean-Francoise Revela a Matthieu Ricarda

Tylová baletní sukně vám připomíná… B Vzpomínky z dětství A Hrošici z filmu Fantasia C Tragédii černé labutě z Labutího jezera D Náročnost klasického baletu

Sama jste si smontovala knihovnu z IKEA, i když jste u toho hodně nadávala. Vydržela jste, protože: A Nerada se vzdáváte. D Chtěla jste pochopit, jak to všechno pasuje dohromady. C Přece za to nebudete někomu platit. B Chtěla jste si užít to potěšení z toho, až knihovnu uvidíte hotovou.

Jak se cítíte ráno po probuzení? B Plná energie D Máte poklidný ranní rituál, nikam nespěcháte. C Většinou jste trochu nevrlá. A Snadno vstanete, osprchujete se, pak si dáte snídani.

Ve zkušební kabince v obchodě se soukáte do džínů, které jsou vám moc malé. Napadne vás: B No a, stejně jsou nejvíc in ženské křivky. C. Vypadám příšerně, musím nasadit dietu. A Ach jo, radši si vezmu větší velikost. D Velikosti jsou v každém obchodě jiné, nic to neznamená.

Společenský život v práci je příležitostí k tomu… D Najít své místo ve světě. A Zažít něco zajímavého. C Naučit se zvládat obtížné situace. B Kultivovat blízké vztahy.

S vaší nejlepší kamarádkou se rozešel přítel. Jak reagujete? D Poradíte jí, ať se nehroutí, nejspíš nakonec bude ráda. C Připomenete jí, že jste jí to říkala, bylo to nevyhnutelné. B Řeknete jí, že je spousta jiných skvělých chlapíků. A Nabídnete jí společný víkend, aby přišla na jiné myšlenky.

Pokračování 2 / 5

A - Ovládáte umění malých radostí

Tváří v tvář životním problémům a nejistotě se uchylujete k malým radostem, které vám pomáhají přežít každý den: večer s přáteli, masáž nebo víkendový výlet. Umíte se těšit z drobností; díky tomu dovedete na všem najít něco pozitivního a za každých okolností vytěžit to nejlepší. Dovedete odpočívat a pohoda je pro vás prioritou. Neutápíte se v denním snění, jste realistka. Víte, že můžete zažívat i negativní pocity, a přesto zároveň vidět pozitiva. Život vás stále ujišťuje o tom, že svět je přece jen krásné místo.

Pokračování 3 / 5

B - Myslíte pozitivně. Někdy až moc

Život je překrásný! Naučila jste se myslet pozitivně za všech okolností. Nikdy si nestěžujete a vaše sklenice je vždy poloplná. Pravděpodobně jste si tuto strategii osvojila jako obranu proti všudypřítomné negativitě. Má to jen jednu nevýhodu – někdy nejste schopna vidět skutečnost. Může se vám stát, že před některými věcmi prostě zavíráte oči. Místo neúnavného hledání světlé stránky věci můžete věci vzít do svých rukou a změnit je.

Pokračování 4 / 5

C - Vidíte svět příliš černě

Svět i své nejbližší okolí vidíte ve velmi nepříznivém světle, jste pesimistka. Nedovolíte si uvěřit, že klidně můžete povýšit v práci, prožít vášnivý románek nebo se přestěhovat do hezčího domu. Jako byste si myslela, že zábava a dobré časy jsou pro každého, jen ne pro vás. Náplní všedních dnů jsou podle vás mrzutosti a neúspěchy, zatímco dobré věci se dějí jen výjimečně. Zkuste si představit, jak by váš život měl vypadat, kdyby se vyvíjel úplně ideálně podle vašich představ. A pokuste se za tou představou jít.

Pokračování 5 / 5

D - K potěšení přistupujete filozoficky

Na život se díváte s jistým odstupem. Podle vás je to posloupnost různých období, vzestupy i propady jsou součástí lidské zkušenosti. Věříte, že svět okolo je odrazem našeho vnitřního já a že ho utváříme svým vlastním mentálním naladěním. Nejspíš se hodně zajímáte o duchovno či filozofii. Chápete, že schopnost přijmout život takový, jaký je, vychází ze sebepoznání, a pomáhají vám k tomu meditační techniky či různá dýchací cvičení.

Článek připravil časopis Moje psychologie.