Štědrovečerní trojkombinace: Skvělé recepty na rybí polévku, kapra i bramborový salát!

Slibujeme si to každý rok: Letos budou Vánoce konečně úplně v klidu, žádný stres, žádný křik. Jenže pak nestíháme a děti se ušklíbají nad kaprem. Máme pro vás recept, jak se vyhnout obojímu. Připravte tradiční vánoční večeři pro dospělé a k tomu dětské menu. Podle našeho bojového plánu to hravě zvládnete! 

Kapří polévka

6–8 porcí

PŘÍPRAVA: 90 min

Suroviny na vývar: 1 větší mrkev, 1 petržel, 1 malého celeru, 3 lžíce másla, 1 větší cibule, 1 kg kapra (odřezky, hlavy bez žaber a očí, kosti), sůl a 5 kuliček pepře

Suroviny na zbytek polévky: 5 lžic másla, 1 mrkev, 1 petržel, 1 celeru, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1,5 l rybího vývaru, sůl a pepř, maso z kapra, 1 snítka zelené petrželky, 6 kusů toastového chleba

POSTUP:

1. Začněte vývarem. Kořenovou zeleninu nakrájejte nahrubo a orestujte dorůžova na másle. Přidejte drobně nakrájenou cibuli a chvíli pokračujte v restování. Dodejte rybí hlavu a odřezky, vše zalijte vodou, osolte a opepřete.

2. Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a nechte probublávat asi dvě hodiny. Vývar přeceďte, z hlav a odřezků oberte maso. Pokud chcete vývar silnější, redukujte ho pomalým varem.

3. V hrnci rozehřejte 3 lžíce másla, přidejte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a nadrobno pokrájenou cibuli. Restujte dorůžova, pak zarestujte mouku a zalijte zchladlým vývarem. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte polévku probublávat asi 30 minut, dochuťte solí a pepřem. Přidejte maso obrané z hlav a odřezků.

4. Polévku podávejte s petrželkou a krutony z toastového chleba opečenými na zbytku másla.

BRAMBOROVÝ SALÁT

10–15 porcí

PŘÍPRAVA: 40 minut + odležení přes noc

Suroviny: 2,5 kg brambor typu A, 5 mrkví, sůl a pepř, 270 g sterilované okurky, 1 cibule, 200 g sterilovaného hrášku, 400–600 g majonézy, 1 lžíce plnotučné hořčice, hladkolistá petržel na ozdobu

Postup:

1. Brambory uvařte ve slupce ideálně už den předem. Mrkev oloupejte a uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, mrkev, okurky a cibuli nadrobno.

2. Všechny suroviny promíchejte, osolte, opepřete, přidejte okapaný hrášek, majonézu a hořčici, a chcete-li, také trochu láku z okurek.

3. Vše důkladně promíchejte, uložte do ledničky a nechte přes noc odležet. Podávejte posypané petrželí.

Tip: Drobné salátové brambory testujte při vaření raději kovovým špízem než vidličkou. Ta zbytečně naruší jejich strukturu.

SMAŽENÝ KAPR

4 porce

PŘÍPRAVA: 40 minut + odležení kapra

Suroviny:

2 filety kapra, sůl, 8 plátků staršího toastového chleba, hladká mouka na obalování, 3 vejce, 100 ml polotučného mléka, olej nebo přepuštěné máslo na smažení, citron k podávání

Postup:

1. Kapří filety nakrájejte na 4 porce, důkladně osolte a nechte v chladu pár hodin odležet.

2. V robotu rozdrťte krajíce toastového chleba, můžete je také jen pokrájet nožem na co nejmenší kousky. „Strouhanka“ nemusí být v tomto případě příliš jemná, drobné kousky jsou vítané.

3. Kousky kapra obalujte nejprve v mouce, pak v rozšlehaných vejcích s mlékem a nakonec v nadrceném toastovém chlebu. Smažte ve vyšší vrstvě oleje nebo přepuštěného másla, hotové porce ukládejte na papírovou utěrku.

4. Podávejte s klínky citronu a bramborovým salátem.

Článek vyšel v prosincovém čísle magazínu F.O.O.D!

Další skvělé recepty na bramborové saláty najdete ZDE!