Sladce pálivá exotika: 5 receptů z Indonésie
Indonéská kuchyně je jako celá jihovýchodní Asie. Překypuje křehkou zeleninou, kořením a bylinkami.
Hovězí maso Rendang
4 porce, příprava: 2 hodiny
Suroviny: 1 cibule, 4 cm zázvoru, 4 stroužky česneku, 3 stonky citronové trávy (pouze bílá část), 2‒3 sušené chilli papričky, 1‒2 lžíce rostlinného oleje, 1 tyčinka skořice, 3 hřebíčky, 3 hvězdičky badyánu, 500 g telecího masa (např. plec), 400 ml kokosového mléka, 75 g strouhaného kokosu, 1 lžička hnědého cukru, 1‒2 lžíce limetkové šťávy, sůl a pepř, hrst thajské bazalky, rýže k podávání
Cibuli, česnek a zázvor nasekejte nadrobno, citronovou trávu očistěte kartáčkem a nasekejte. Spolu s chilli a olejem rozmixujte na hladkou pastu. Skořici, hřebíček a badyán nasucho restujte v hluboké pánvi, až uvolní vůni, přidejte pastu a krátce opečte.
Maso nakrájejte na větší kousky, přidejte ke směsi a asi 5 minut opékejte, aby se jí důkladně obalilo. Přilijte kokosové mléko a 200 ml vody, vsypte kokos smíchaný a cukrem. Za občasného míchání pod poklicí zvolna duste, asi 1,5 hodiny.
Podle potřeby podlijte trochou vody. Hotová omáčka má krémovou konzistenci.
Bazalku nasekejte nahrubo. Z omáčky vyjměte skořici, hřebíček a badyán, dochuťte ji limetkou, solí a pepřem, posypejte nahrubo nasekanou bazalkou. Podávejte s rýží.
Kachna na kari
4 porce, příprava: 55 minut
Suroviny: 250 g jasmínové rýže, 1–2 sušené chilli papričky, 3‒4 hřebíčky, 1 tyčinka skořice, 3‒4 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička semínek koriandru, 3 lžíce palmového oleje, 400 ml kuřecího vývaru, 400 ml kokosového mléka, 3‒4 čerstvé bobkové listy, 500 g kachních prsních řízků bez kůže, 80 g žluté nakládané ředkve Takuan , kecap manis (sladká sójová omáčka), sůl
Rýži uvařte podle návodu. Jemně nasekejte chilli, v hmoždíři na jemno nadrťte hřebíček a skořici. Cibuli nakrájejte na kolečka, česnek na jemno. V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a krátce orestujte cibuli s česnekem.
Přisypte koření včetně koriandru a na mírném ohni krátce osmažte. Vlijte vývar a kokosové mléko, přidejte bobkový list a vařte asi 20 minut. Bobkový list vyjměte. Maso nakrájejte na dlouhé tenké proužky a orestujte ve druhé pánvi na zbytku oleje.
Do misek rozdělte rýži, maso a ředkev nakrájenou na nudličky, můžete ozdobit bobkovým listem – ale ten nejezte. Podle chuti dochucujte sójovou omáčkou a solí.
Nudle Bami Goreng
4 porce, příprava: 40 minut
Suroviny: 250 g čínských vaječných nudlí , sůl, 1 brokolice, 2 – 3 mrkve, 2 červené cibule, 1 mírně pálivá červená paprička, čtvrtka čínského zelí, 4 vejce, 4 lžíce řepkového oleje, 3 lžíce sójové omáčky, 1 hrst čerstvého koriandru, červená thajská bazalka na ozdobu
Nudle uvařte podle návodu v osolené vodě. Brokolici rozdělte na růžičky, mrkev nakrájejte na plátky, cibuli a papričku zbavenou semen na kolečka. Čínské zelí nakrájejte na proužky a v cedníku propláchněte. Vejce uvařte na hniličku (asi 4-5 minut).
Ve woku rozehřejte olej. Vsypte brokolici, mrkev, cibuli, papričku a čínské zelí a 5 minut restujte. Přidejte sójovou omáčku, nudle a lístky koriandru a celé promíchejte. Podávejte ozdobené červenou thajskou bazalkou a vejcem, rozkrojeným na polovinu.
Rýže s ovocem
4 porce, příprava: 50 minut
Suroviny: 2–3 pandanové listy, 600 ml kokosového mléka + rezerva na podlévání, 75g palmového cukru, 150 g lepkavé rýže, 1 banán, půlka manga, 1 karambola, 1 pitahaya, šťáva z ½ limetky, chilli na dokončení
Pandanové listy svažte a spolu s kokosovým mlékem a cukrem dejte do hrnce. Přiveďte k varu a přisypte propláchnutou rýži. Za mírného varu uvařte doměkka, asi 30 minut.
Občas promíchejte a podle potřeby přidejte kokosové mléko. Nechte vychladnout a vyjměte pandanové listy. Ovoce oloupejte nebo omyjte a nakrájejte na malé kousky.
Rýži rozdělte do misek, přidejte ovoce a pokapejte limetkovou šťávou. Podávejte posypané špetkou chilli.
Indonéský tofu salát
4 porce, příprava: 30 minut + 2 hodiny marinování
Suroviny: 1 stroužek česneku, 3‒4 cm galangalu, 2 lžíce kecap manis (sladká sójová omáčka), 4 lžíce limetkové šťávy, 2 lžičky mleté kurkumy, 400 g tofu, 200 g cukrového hrášku, 200g baby kukuřice, sůl, půlka salátové okurky, 2 jarní cibulky, 2 snítky máty, 3‒4 cm čerstvého zázvoru, 2 lžíce arašídového oleje, 1 lžíce arašídového másla, 4 lžíce kokosového mléka, 1 špetka chilli vloček, listy červené čekanky k podávání
Česnek a galangal nasekejte nadrobno. Přidejte sójovou omáčku, 2 lžíce limetkové šťávy a kurkumu. Do směsi naložte na 2 hodiny tofu nakrájené na kostky. V osolené vodě 5 minut blanšírujte hrášek s kukuřicí, propláchněte ledovou vodou a lusky nakrájejte na poloviny.
Okurku nakrájejte na tenké plátky nebo hoblinky, jarní cibulku nasekejte na 3‒4cm kousky. Z máty otrhejte lístky, zázvor nakrájejte na průsvitné plátky.
Na pánvi rozehřejte olej a zprudka na něm orestujte osušené marinované tofu. Na zálivku rozmixujte arašídové máslo, kokosové mléko a 2 lžíce limetkové šťávy.
V míse smíchejte připravenou zeleninu s mátou, zázvorem, chilli vločkami a tofu a dochuťte podle chuti zálivkou. Podávejte v listu červené čekanky nebo hlávkového salátu.