Zmrzlina

Zmrzlina Zdroj: iStock.com

Šílená chuť na čokoládu, hranolky nebo kávu? Víme, co vám ve skutečnosti chybí!

Každého občas přepadne neodbytná chuť na něco velmi konkrétního. A většinou nezdravého. Často to jsou hranolky, zmrzlina nebo čokoláda. Ačkoliv můžete mít v tu chvíli pocit, že nic jiného vám nepomůže a vaši chuť nezažene, opak je pravdou. Tyto neodolatelné touhy často znamenají, že tělu chybí nějaký důležitý prvek a ten můžete doplnit mnohem zdravější variantou.

Co chybí vašemu tělu, když máte neodolatelnou chuť na čokoládu nebo těstoviny se sýrem? Odpovědi na tyto otázky přináší Alissa Rumsey, expertka v oblasti výživy a zdraví a autorka průvodce Tři kroky k zdravějšímu já.

Červené maso

Celý den se snažíte soustředit, ale vaše myšlenky se sbíhají jen k hamburgeru a vaše chuť na červené maso je téměř nesnesitelná? V těle vám nespíš chybí železo a takto se vám to snaží dát najevo. Zbystřete zejména během menstruace, tam je to pak téměř jistota. Pokud si nemůžete dát libový steak se zeleninou, zkuste tyto chutě zahnat luštěninami, dýňovými semínky nebo hořkou čokoládou. Ta je dobrým zdrojem železa a doporučená denní dávka se skrývá už v jedné porci.

Těstoviny se sýrovou omáčkou

Pokud už delší dobu máte chuť na těstoviny se sýrovou omáčkou všeho druhu anebo jste schopna jít pozdě v noci do lednice a sníst celý kus sýru na posezení, vaše tělo vám jasně dává najevo, že to, co potřebujete, jsou tuky. Jejich zdravou variantou jsou omega-3 mastné kyseliny, které najdete v rybách, přičemž nejvíce jich obsahuje losos. Pokud nejste milovnice rybích pochoutek, zkuste lněná semínka, která vás zároveň chrání před nemocemi srdce a cév.

Hranolky

Nad čokoládou nebo nad zeleninovou polévkou se ani nepozastavíte, ale s hromadou hranolek byste si poradila raz dva? Rozhodně to nebude tím, že máte chuť na brambory, spíš to bude ta sůl. Sůl totiž působí v lidském organismu jako droga a když nám poklesne hladina soli pod námi navyklou mez, spustí vnitřní alarm. Jak říká Alissa Rumsey: „Čím víc soli zkonzumujeme, tím víc jí chceme.“

Tělu mohou ale také chybět minerály jako hořčík, vápník anebo zinek. Při akutní chuti na slané zkuste nejdřív mandle (neslané), které obsahují vápník, luštěniny na doplnění hořčíku a ryby kvůli zinku.

Každopádně příjem soli v potravě byste se měli snažit dlouhodobě regulovat a omezovat. Potřebujeme ji totiž mnohem méně, než si myslíme, a v podstatě bohatě stačí to, co přirozeně sníme v potravinách, které ani nemusíme dosolovat.

Čokoláda

Každá z nás určitě zažila chuť na něco sladkého, ať už přes den anebo v noci. Nejlepším lékem jsou v tomto případě zmrzlina, čokoláda nebo nějaký zákusek z cukrárny. Neodoláme, i když víme, že se chuť na sladké po několika hodinách objeví zase. „Pamatujete, co jsem říkala o soli? To samé platí i o cukrech. Čím víc máte, tím víc chcete,“ tvrdí Alissa Rumsey.

Sladké vám totiž hezky rozhoupe krevní cukr, který rychle vystoupá a rychle klesne a výsledkem je chuť na sladké. Mohou ji ale také způsobovat dlouhé pauzy mezi jídly nebo nedostatek bílkovin v jídelníčku. Každé jídlo by mělo obsahovat kvalitní sacharid, ovoce nebo zeleninu a právě bílkovinu. Ony totiž pomáhají udržet pocit sytosti a nerozkolísanou hladinu krevního cukru.

Zkuste do své stravy zařadit sýry, vejce, ryby a také dopolední a odpolední svačinky, které budou kromě ovoce, zeleniny a sacharidů obsahovat také tvarohovou pomazánku nebo řecký jogurt.

Káva

Vaše touha po kávě nemusí jen nutně znamenat, že vašemu tělu chybí kofein, vaše tělo může také postrádat cukr. Jeho nedostatek totiž způsobuje pocit únavy. Ideální je nahradit kávu, jejíž účinek po chvíli vyprchá, zdravějším zeleným čajem spolu s konzumací sušeného nedoslazovaného ovoce.