Pozor, občas se může zaměnit prostá rýma s alergií.

Pozor, občas se může zaměnit prostá rýma s alergií. Zdroj: Shutterstock.com

Rýma – léčená trvá 7 dní, neléčená týden.

Známá pravda. Nicméně, ať tak či tak, rýma dokáže znepříjemnit den. Mezi možné příčiny nachlazení patří především studené počasí nebo změna teploty, alergie, virová infekce. Zároveň rýmu mohou způsobovat i dráždivé látky z venkovního prostředí. Přestože dbáme na prevenci, pravidelné doplňujeme dávky vitamínů a dbáme na hygienu, alespoň jednou do roka nás rýma dožene.

Málokdo běží s rýmou k lékaři.

Dílem proto, že kapky do nosu jsou volně prodejné a dílem proto, že člověk ještě nechce v čekárně chytit k rýmě třeba chřipku.

Většina z nás ale nejraději hledá pomoc u babských rad a osvědčených receptů, které patří mezi rodinné stříbro.

Mezi nejznámější a nejčastější způsoby patří horká koupel nohou a pití horkých čajů. Ideální jsou čaje bylinné nebo zázvorový. Na ucpaný nos je dobrý aromatický olej z tea tree, eukalyptu, máty nebo citron. Na kapesník nakapeme trochu některého jmenovaného oleje nebo alpy a pravidelně inhalujeme. Pomůže i propláchnutí nosních dutin zvané néti a to i jako prevence, jakmile nastoupí sychravé podzimní dny. Tady platí více než kde jinde - čistý nos půl zdraví. Heřmánek spařený vařící vodou a deka přes hlavu. Inhalace je skvělá na uvolnění ucpaného nosu. Můžeme použít i cibuli či fenykl. Říká se, že ten má schopnost rýmu zastavit

A ještě jeden tip – nejen pro sportovce.

Za vyzkoušení nic nedáte a pokud nepomůže proti rýmě, alespoň si zpevníte prsní a ramenní svaly. Je to jednoduché – zadržíte dech a dáte si na zemi 10 kliků. Někdy stačí i 5, ale 10 je větší jistota. V nosních dutinách to totiž vytvoří podtlak a hlen vytlačí zevnitř. Mějte připravený kapesník, po odklikování se vysmrkejte a nos by měl být čistý.

Freudenberg Home and Cleaning Solutions s.r.o.
Freudenberg Home and Cleaning Solutions s.r.o. | Zdroj: Freudenberg Home and Cleaning Solutions s.r.o.

Kleenex Balsam – ideální kapesník Ideálním kapesníkem je KLEENEX® Balsam. Kapesníky jsou potaženy jemnou vrstvou balzámu, který je obohacen výtažkem z měsíčku lékařského, o nos jemně pečuje a zmírňuje následky častého utírání nosu. KLEENEX® Balsam je kosmetický přípravek, je dermatologicky testován a je hypoalergenní. Nyní v novém, přitažlivějším balení. KLEENEX® Balsam je k dostání v boxu i kapesním balení.