Rybí polévka 4x jinak. Kterou ochutnáte letos?

22. prosince 2016
  • Tradiční rybí polévka je nedílnou součástí vánoční večeře. Základ tvoří vývar a rybí maso, nejčastěji z kapra. Inspirujte se jedním ze 4 osvědčených receptů.

    Rybí polévka s hrachem

    Hustá polévka z rybího vývaru jako dokonalý začátek rodinné večeře před rozbalováním vánočních dárků. Tentokrát nemusíte přidávat smetanu, ale pouze žlutý hrách, zdravou a sytou luštěninu, která polévku zahustí.

    Suroviny: 200g žlutého hrachu, 1 litr rybího vývaru, 100g kořenové zeleniny pokrájené na kostičky, lžíce másla, sůl, pepř, muškátový květ

    Většinu vařeného hrachu rozmačkejte (trochu si nechte na ozdobení polévky) a prohřejte ve vývaru spolu s povařenou, jemně nakrájenou kořenovou zeleninou. Ochuťte a podávejte s osmaženými krutony.

     

  • Rybí polévka s knedlíčky

    Polévka, díky které zpracujete kapra až do poslední kosti! Nejprve připravte vývar a z odřezků masa tvarujte knedlíčky do polévky. Výslednou chuť podtrhnete bylinkami na másle. Podávejte s kouskem pečiva.

    Suroviny: 800g odřezků a vnitřnosti z kapra, 1 cibule, 150g kořenové zeleniny, 2 vejce, hrst strouhanky, 3 lžíce oleje, 50g másla, sůl, pepř, provensálské bylinky, čerstvé nebo mražené zelené bylinky a kopr

    Odřezky z kapra zvolna vařte spolu s cibulí a kořenovou zeleninou na silný vývar. Dochuťte ho solí a přidejte provensálské byliny. Hotový vývar proceďte a vše, co lze z kapra použít, oberte.

    Knedlíčky připravíte tak, že obrané maso a syrové vnitřnosti rozsekejte na kousky, přidejte vejce, strouhanku, trochu oleje a muškátový květ a posekané bylinky. Vše smíchejte, vytvořte těsto a nechte 10 minut odpočinout v lednici. Namočenýma rukama poté z těsta tvořte větší knedlíčky a vložte je do vroucího vývaru z ryb. Místo knedlíčků můžete vyrobit pomocí lžíce malé noky nebo jiné kousky.

    Na pánvičce rozpusťte máslo, na něj dejte zpěnit zbylé bylinky včetně kopru. Obsah pak vlijte do polévky a podávejte s opečeným pečivem.

    Rybí polévka s knedlíčkyRybí polévka s knedlíčkyAutor: Shutterstock

  • Italská rybí polévka Caciucco

    Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte rybí polévku jinak - v podání moderní gastronomie. Uvidíte, že italská verze „caciucco“ z mořských ryb zachutná i těm, kteří rybí polévku každoročně odmítají.

    Suroviny: 2kg mořských ryb (nejlépe tři druhy), 4 tygří krevety, 8 lžic olivového oleje, 2 cibule, 4 stroužky česneku, kořenová zelenina, 1 brambora, 1 zelený fenykl, lžíce rajčatového pyré, 200 ml bílého vína, 400ml rybího vývaru, 400g nakládaná loupaná rajčata, 2 ks červené papriky, 20 ks mušlí (slávky, srdcovky), 4 plátky bílého chleba, čerstvá bazalka, sůl, pepř mletý, bobkový list, tymián, šafrán

    Očištěné a vykuchané ryby nakrájejte na kousky a nechte stranou v chladu. Odkrojky a kosti uchovejte. Krevety vyloupejte a odstraňte střívko, skořápky uchovejte.

    Ve velkém hrnci rozehřejte 4 lžíce olivového oleje a osmažte na něm oloupanou a pokrájenou cibuli a česnek, očištěnou a pokrájenou polévkovou zeleninu, fenykl a bramboru. Přidejte odkrojky a kosti z ryb, skořápky a rajčatové pyré a krátce osmažte.

    Přilijte víno a vývar, přidejte pokrájená rajčata a šťávu z konzervy, uveďte do varu, seberte pěnu, přidejte koření a povařte na mírném plameni asi 50 minut. Propasírujte přes cedník. V hrnci osmažte na 2 lžících oleje papriku nakrájenou na proužky a při mírné teplotě asi 10 minut poduste.

    Zalijte vývarem, svařte, vložte kousky ryb, mušle a krevety, osolte, opepřete a zlehka ještě 5 minut povařte. Chleba osmažte na zbylém oleji s rozpůleným stroužkem česneku a podávejte k polévce posypané sekanou bazalkou.

    Rybí polévka s mořskými plodyRybí polévka s mořskými plodyAutor: Shutterstock

     

  • Tradiční bílá rybí polévka

    Voňavá bílá polévka podle šéfkuchaře Radka Davida z restaurace La Veranda a Babiččina zahrada.

    Suroviny: 1,5 l vývaru z bílých ryb (štika, treska, candát, pstruh apod.), 1 velkou cibuli, 3 mrkve, kus celeru, máslo, olej, hladkou mouku, 125 ml smetany ke šlehání (33 %), sůl, bílý pepř, chlebové krutony, čerstvá pažitka

    Do hrnce si dejte trochu oleje. Než se rozehřeje, nakrájejte kořenovou zeleninu na malé kostky a restujte ji na oleji. Přidejte máslo a na mírném plameni nechte zezlátnout. Po chvíli přidejte na jemno nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujte. Jakmile má zelenina zlatavou barvu, přidejte dvě lžíce hladké mouky a za stálého míchání vytvořte jíšku.

    Jakmile je jíška hladká, začněte postupně přilívat vývar a důkladně ho vždy rozmíchejte. Další naběračku vývaru přidejte, až když je mouka úplně rozmíchaná. Přidejte nastrouhaný muškátový květ a nechte asi 30 minut provařit.

    Polévku zjemněte smetanou, přidejte do ní obrané maso z rybích kostí, dosolte, opepřete a přisypte na jemno nasekanou pažitku. Nakonec do polévky vmíchejte trochu olivového oleje pro zjemnění. Podávejte posypané chlebovými krutony.

    Fotogalerie

    6 fotografií

    Více receptů naleznete na recepty.cz.

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy

Horoskopy