Ušetříte čas i peníze! Připravte si výborný roastbeef netradičně z hovězího pupku
Klasický roastbeef se vyplatí připravit pro více hostů. Pokud si ale chcete doma připravit rychlovku, která navíc není ani finančně náročná, zkuste místo nízkého roštěnce sáhnout po hovězím pupku. Z něj je totiž roastbeef taky vynikající!
Ingredience:
600 g vyzrálého steakového masa z hovězího pupku (flank steak, flap steak, hanger steak, případně i oponka), sůl, olivový olej, dijonská nebo anglická hořčice, čerstvě mletý pepř
Na videorecept se podívejte zde:
Postup:
Maso omyjte, osušte a nechte odpočívat asi hodinu v pokojové teplotě. Steak překrojte napůl po směru vláken. Odstraňte přebytečné bílé blanky.
Co nejvíce rozpalte pánev nebo gril, aby maso nepouštělo vodu. Přepůlené steaky osolte. Do pánve přilijte olej a vložte maso. Po minutě až minutě a půl otočte. Maso nepřetáhněte, mělo by zůstat pružné. Průběžně obracejte, z každé strany postačí 3–4 minuty podle výšky masa.
Sundejte z pánve a dotáhněte v troubě rozehřáté na 160 stupňů. Steaky můžete potřít dijonskou hořčicí a důkladně opepřit. Pokud máte teploměr, ověřte, že se maso upeče na 54 až 56 stupňů. Časově to bude odpovídat zhruba pěti minutám.
Po vytažení z trouby nechte roastbeef ještě 10 minut odpočívat, poté nakrájejte filetovacím nožem na plátky kolmo k vláknu. Servírovat můžete ihned, nebo maso nechte vychladnout ve fólii v lednici.
Hotovo!