Neovize Group s.r.o.

Neovize Group s.r.o. Zdroj: Neovize Group s.r.o.

Oční čočky: jaká jsou jejich rizika a na co dát pozor?

Překračování doby doporučeného nošení kontaktních čoček, nedůsledná hygiena při aplikaci a zanedbávání preventivních kontrol u lékaře. To jsou podle průzkumu očních klinik DuoVize a NeoVize nejčastější příčiny množení bakterií pod kontaktními čočkami. Nejčastější komplikací nositelů kontaktních čoček je pocit řezání či pálení v oku (37 %) a zarudnutí očí (31 %). Jaké jsou další prohřešky „čočkařů“?

Prošlé kontaktní čočky

Prošlé kontaktní čočky používá podle průzkumu 71 % lidí. „Po otevření blistru s kontaktní čočkou začíná běžet doba její životnosti. To znamená, že například čtrnáctidenní čočky můžete nosit pouze 14 dnů od otevření, nikoli čtrnáct dnů v součtu, jak se lidé mylně domnívají,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize.

Spaní v čočkách

Téměř 80 % dotázaných v čočkách někdy usnulo. „Je to opravdu nebezpečné. Výzkumy ukázaly, že i když spíte v kontaktních čočkách méně než jednou týdně, je riziko infekce 6,5x vyšší,“ varuje primářka brněnské kliniky NeoVize Šárka Skorkovská.

Výměna kontejneru na čočky

Líhní nebezpečných bakterií je také kontejner na čočky. Podle odborníků by se měl měnit alespoň jednou za měsíc, vždy s každým novým zakoupeným roztokem. To však dodržuje pouze 36 % dotázaných.

Neovize Group s.r.o.
Neovize Group s.r.o. | Zdroj: Neovize Group s.r.o.

Mytí rukou při manipulaci s čočkami

Téměř 45 % dotázaných uvedlo, že se dostali do situace, kdy si před nasazením či vyjmutím čoček z očí neměli možnost umýt ruce. „Ruce by měly být při jakémkoli kontaktu s okem vždy umyté desinfekčním prostředkem, důkladně opláchnuté čistou vodou a následně pečlivě osušené v ručníku, který na rukách nezanechává vlákna,“ radí MUDr. Valešová.

Pravidelné oční prohlídky

Více než 80 % respondentů nechodí na pravidelné oční prohlídky, přitom by měli chodit jednou za půl roku. „Člověk si po čase myslí, že už všechno ví a všechno zná. Ale není to pravda. Při nošení kontaktních čoček může docházet například k vaskularizaci rohovky nebo se na povrchu rohovky může vytvořit nová vrstva buněk, která pak čočky z oka doslova vytlačuje, aniž by si toho pacient všiml. Vyšetření na štěrbinové lampě zabere 10 minut, lidé by je měli pro své zdraví obětovat,“ doporučuje primářka NeoVize docentka Šárka Skorkovská.

Libovolný nákup čoček

Polovina dotázaných nakupuje kontaktní čočky přes internet nebo v kamenných obchodech (v drogeriích) zcela bez vyšetření lékaře, pouze na základě hodnoty dioptrií. „Při výběru korekce je nutné znát zakřivení oka, jeho průměr a také ohniskovou vzdálenost. Ta je však jiná než u brýlí,“ varuje MUDr. Skorkovská, a dodává: „Navíc existuje řada různých typů kontaktních čoček, které se liší materiálem, obsahem vody, konstrukcí i dobou nošení. Výběr kontaktních čoček je vždycky individuální a je proto zcela nezbytné jej důkladně konzultovat s očním lékařem a nevybírat čočky jen podle počtu dioptrií.“

Uskladnění čoček ve vodě

13 % respondentů uvedlo, že někdy uskladnilo čočky v obyčejné vodě, a 21 % čočky vodou někdy omylo. Přitom specializovaný dezinfekční roztok by nikdy neměla nahrazovat obyčejná voda ani fyziologický roztok: „Samotná voda čočky ničí, protože v ní mohou nabobtnat. A izotonický roztok je živná půda pro jakékoli bakterie, pokud neobsahuje desinfekční prostředek,“ vysvětluje MUDr. Valešová. Více než třetina dotázaných dokonce přiznala, že roztok na kontaktní čočky používá místo očních kapek. To je podle primářky Valešové akceptovatelné pouze v případě roztoků, na kterých je výslovně uvedeno, že mohou sloužit i k tomuto účelu.

Za kontaktní čočky zaplatí uživatel během deseti let zhruba 60 000 korun: „Lidé často ve snaze uspořit riskují zdraví. Přitom se mohou zbavit dioptrií jednou pro vždy. Vysoce kvalitní laserová refrakční operace včetně předoperační i pooperační péče a doživotní záruky se dá pořídit za čtyřicet tisíc korun za obě oči,“ říká MUDr. Valešová. Zákrok je ambulantní, pacient stráví na operačním sále asi dvacet minut, prakticky ihned se vrací do normálního života.