Výživový specialista Petr Havlíček

Výživový specialista Petr Havlíček Zdroj: Ondřej Košík (Archiv Diety)

Očima výživového specialisty Petra Havlíčka: Proč neumíme odpočívat?

Nedostatek odpočinku způsobuje zvýšenou únavu. Zvýšená únava nám zhoršuje emoce a špatné emoce nás ženou k výběru špatného jídla, kterým si kompenzujeme svoji únavu a nedostatek radosti a pocitu štěstí.

Je to, v čem dnes žijeme, opravdu to, co jsme si přáli? Je pravda, že žijeme v době blahobytu, luxusu a míru. Nikdy jsme se v celých dějinách neměli lépe, než se máme dnes. Ale opravdu se máme dobře? Čím vykupujeme to, že máme všechno?

To, že se máme dobře, začíná způsobovat, že si mnohých věcí přestáváme vážit a chceme stále víc. Mít stále víc ale znamená mít víc peněz, mít víc peněz znamená víc pracovat a víc řešit. A neustálá práce a neustálé řešení vedou k tomu, že jsme nejen zapomněli odpočívat, ale už to vlastně ani neumíme. V nějaké statistice jsem se dočetl, že 80 % západní civilizace neumí odpočívat (ve smyslu vypnout). Nedostatek odpočinku neznamená jen vyšší únavu a menší výkonnost, ale i zhoršující se zdraví a prohlubující se psychickou nepohodu. Přestává se nám totiž tvořit dostatečné množství hormonu štěstí – serotoninu.

Čokoláda
Čokoláda | Zdroj: Pexels.com

A tím se rozjíždí cesta do pekel, protože toto jídlo nám sice na malou chvíli kýžený pocit štěstí a uvolnění dopřeje, ale nedodá nám ani tu správnou energii, ani nenahradí deficit odpočinku a zároveň následně o chloupek zhorší náš stav… Takže je to vlastně taková droga. A jako každá droga zhoršuje i náš psychický a zdravotní stav. A my si na ni postupně navykáme a učíme se, že nám vždy pomůže, a bohužel také zjišťujeme, že jí potřebujeme čím dál tím víc…

Jak ukazují poslední studie, ona droga (a nejen ona) narušuje i složení naší střevní flóry a kvůli tomu náš mozek následně dostává špatné informace a zhoršuje se náš stav jak zdravotní, tak duševní. A to nás žene ke konzumaci dalšího a dalšího nekvalitního jídla… A bludný kruh se uzavírá.

Pokud bychom se aspoň trošku vrátili zpět do doby, kdy jsme toho neměli tolik, kdyby nám štěstí, pohodu a odpočinek přinesla procházka, knížka, hezký film, ale třeba i kvalitní střídmá večeře a dobrý sex, tak by se nám všem žilo o trochu lépe. Byli bychom méně unavení a podráždění, byli bychom zdravější a šťastnější a možná bychom svět kolem sebe začali brát méně iracionálně, než ho bereme teď.

Text vyšel v prosincovém čísle časopisu Dieta s Monikou Bagárovou na titulce.

...
... | Zdroj: red