Pórková polévka se slaninou

Pórková polévka se slaninou Zdroj: Profimedia

Ukrajinský boršč
Mrkvový krém s cizrnou
3
Fotogalerie

Ochutnejte husté polévky se zeleninou

Ačkoliv se to třeba nezdá, v lednu má sezonu velká spousta zeleniny. K uskladnění se jí hodí taková spousta druhů! Neváhejte a vykouzlete z ní třeba tyhle tři polévky.

Ukrajinský boršč

4 porce, příprava: 65 minut

Suroviny: 500 g libového bůčku s kostí, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 2 větší brambory typu B, 1 větší červená řepa, 1 mrkev, 2 rajčata, 2 bílé papriky, 250 g bílého zelí, rostlinný olej, 1 velká cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl a pepř, zakysaná smetana k podávání

Maso zalijte vodou, přidejte koření, přiveďte k varu, snižte teplotu a zvolna vařte. Lžící průběžně sbírejte pěnu. Po 30 minutách přidejte na kostičky nakrájené brambory.

Dobře omytou řepu zvlášť uvařte ve slupce, až vychladne, polovinu nastrouhejte nahrubo a polovinu najemno. Mrkev nakrájejte na tenké nudličky, rajčata s paprikami na kousky. Zelí nakrouhejte.

Ve velkém hrnci rozehřejte trochu oleje a nechte zesklovatět najemno nasekanou cibuli, pak přidejte řepu s mrkví a zpěňte. Přidejte rajčatový protlak a směs krátce provařte. Přidejte všechnu zbylou zeleninu a vývar s bramborami. Osolte, opepřete a uvařte doměkka. Na závěr přidejte na kousky nakrájené maso. Podávejte se zakysanou smetanou.

Ukrajinský boršč
Ukrajinský boršč | Zdroj: Profimedia

Pokračování 2 / 3

Pórková polévka se slaninou

4 porce, příprava: 45 minut

Suroviny: 2 brambory typu B, 1 větší pastinák, sůl a pepř, 2 lžíce másla, 2 lžíce krupice, 2 tenčí pórky, 500 ml drůbežího vývaru, 100 g prorostlé slaniny, muškátový květ

Brambory a pastinák očistěte a nakrájejte na kostičky. Uvařte v osolené vodě do poloměkka a sceďte. V hrnci rozpusťte máslo a zpěňte na něm krupici. Přidejte na kolečka nakrájené pórky včetně zelené části a restujte, dokud jim nezačnou zlátnout kraje.

Zalijte horkým vývarem, přidejte brambory s pastinákem a dovařte doměkka. Slaninu orestujte a před koncem vaření vsypte do polévky. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým květem.

Pórková polévka se slaninou
Pórková polévka se slaninou | Zdroj: Profimedia

Pokračování 3 / 3

Mrkvový krém

4 porce, příprava: 35 minut

Suroviny: 1 cibule, olivový olej, 2 stroužky česneku, 750 g mrkve, římský kmín, mletý koriandr, 1 menší batát, 1 l zeleninového vývaru, 3 cm čerstvého zázvoru, 1 červená chilli paprička, sůl a pepř, 4 lžíce smetany 12 %, 1 konzerva cizrny a hrst lístků koriandru na dokončení

Cibuli nakrájejte najemno a v hrnci zpěňte na oleji. Přidejte prolisovaný česnek. Mrkev nakrájejte na kostičky a přisypte i s kořením. Orestujte ji, aby pustila vůni a barvu.

Přidejte i na kousky nakrájený batát, asi 2 cm nad zeleninu zalijte vývarem, přiveďte k varu, snižte teplotu a uvařte doměkka. Po 10 minutách přidejte jemně nastrouhaný zázvor a papričku. Uvařenou polévku rozmixujte na krém a dochuťte solí a pepřem. Polévku zjemněte smetanou. Před podáváním přidejte cizrnu a koriandr.

Mrkvový krém s cizrnou
Mrkvový krém s cizrnou | Zdroj: Profimedia

Článek připravil časopis F.O.O.D.