Ochutnejte husté polévky se zeleninou

Ačkoliv se to třeba nezdá, v lednu má sezonu velká spousta zeleniny. K uskladnění se jí hodí taková spousta druhů! Neváhejte a vykouzlete z ní třeba tyhle tři polévky.

Ukrajinský boršč

4 porce, příprava: 65 minut

Suroviny: 500 g libového bůčku s kostí, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 2 větší brambory typu B, 1 větší červená řepa, 1 mrkev, 2 rajčata, 2 bílé papriky, 250 g bílého zelí, rostlinný olej, 1 velká cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl a pepř, zakysaná smetana k podávání

Maso zalijte vodou, přidejte koření, přiveďte k varu, snižte teplotu a zvolna vařte. Lžící průběžně sbírejte pěnu. Po 30 minutách přidejte na kostičky nakrájené brambory.

Dobře omytou řepu zvlášť uvařte ve slupce, až vychladne, polovinu nastrouhejte nahrubo a polovinu najemno. Mrkev nakrájejte na tenké nudličky, rajčata s paprikami na kousky. Zelí nakrouhejte.

Ve velkém hrnci rozehřejte trochu oleje a nechte zesklovatět najemno nasekanou cibuli, pak přidejte řepu s mrkví a zpěňte. Přidejte rajčatový protlak a směs krátce provařte. Přidejte všechnu zbylou zeleninu a vývar s bramborami. Osolte, opepřete a uvařte doměkka. Na závěr přidejte na kousky nakrájené maso. Podávejte se zakysanou smetanou.

Ukrajinský boršč