Netápejte v tapas! Víme, kde u nás ochutnat nejlepší
Tapas jsou životním stylem. Člověka déle udržují při hovoru s přáteli, u dobrého vína a nekonečného ochutnávání. Tapas je trend, který má kořeny ve slunném Španělsku, u nás se teprve rodí. Každopádně jsou v naší zemi podniky, kterým se daří pro tapas získávat nadšence.
Pokračování 2 / 8
Barrio Gotico Cafe
Velmi originálně tapas zpracovávají i v jihomoravském Kurdějově. Tam pod gotickým kostelíkem ožila stará škola jako Barrio Gotico Cafe, legendární barcelonská čtvrť tak zavdala inspiraci pro takové španělsko-moravské fusion, a to vedle jídelní i na vinné kartě.
Každý týden přichází Jan Ševčík s novým menu, ze stabilních tapas zkuste černou čočku beluga s chorizem, cibulovou marmeládu, hovězí dršťky, zauzené kachní prso a úžasné domácí pečivo. Letní posezení na dvorku pod kostelem je nezapomenutelné.
Adresa: Kurdějov 137, www.barriogoticocafe.cz
Pokračování 3 / 8
Kofein
Své nadšence si osobitým způsobem získal i vinohradský Kofein. Šéfkuchař Josef Matějček spolu s vedením restaurace podniká časté inspirační gastrovýlety, a to po různých částech Evropy. Jejich tapas nijak otrocky nezrcadlí Španělsko, jsou naopak takovou volnou disciplínou. Menu se mění dvakrát v roce a mezi největší pecky patří určitě uzené plátky lilku s rajčatovým creme fraîche, jemná domácí paštika s karamelizovanou cibulkou, bramborové krokety s modrým sýrem a petrželovou omáčkou nebo krevety pečené na bílém víně.
Adresa: Nitranská 9, Praha 3, www.ikofein.cz
Pokračování 4 / 8
Miró
Tapas šéfkuchaře Vladimíra Schnappela jsou teplé nebo studené, jednoduché nebo rafinované, vždy však čerstvé. Na menu je i paella nebo zarzuela, na dřevěném uhlí se často grilují iberijská masa nebo hovězí rib eye. Asi největším hitem je tu chobotnice na trhaném salátu. Kachličkový interiér a typické španělské nádobí pak autenticky doplňují i vína, která jsou z téměř dvaceti španělských vinařství a také mají samozřejmě i několik druhů cavy. Večerní atmosféra s hudbou umí pak proměnit Smíchov ve Španělsko!
Adresa: Štefánikova 46, Praha 5, www.tapasbarmiro.cz
Pokračování 5 / 8
Sabores
Sázka na precizní suroviny a originální přípravu deleguje tuto restauraci mezi ty nejlepší. Zkuste iberijské poklady na Josper grilu nebo ceviche, peruánský národní pokrm, který se pak například v samotném Španělsku připravuje na různé způsoby. V Sabores ho můžete najít v hořko-kyselo-slané kombinaci s červeným pomerančem a tatarákem z býčího rajčete s piniovými oříšky. Designové moderní prostředí doplňuje velmi kreativní plating kuchaře Jana Horkého a uvolněný servis. Mají též úžasný obchod.
Adresa: Malá Štupartská 3, Praha 1, www.sabores.cz
Pokračování 6 / 8
TrAPAS bar
Nelekejte se, jediný možný trapas je název sám. A fungovat může jenom v Brně. To gastronomicky neskutečně roste, a tak nechybí ani tapas. Petr Černoušek vařil deset let v Anglii, teď s Rosťou Strýčkem rozjel tapas v Brně, kde také fajnově funguje Don Pintxos. Jdou spíše jednoduchou barovou cestou, krom studených tapas nechybí grilované krevety, ryby a další seafood, patatas bravas, jedou tu i oblíbené grilované papričky pimientos de padrón a nejrůznější druhy kroket. A samozřejmě vína ze Španělska a Portugalska!
Adresa: Moravské náměstí 13, Brno, www.trapasbar.cz
Pokračování 7 / 8
Sí
Šéfkuchař Mitxel Moraga připravuje spoustu zajímavých chutných jídel. Sám je tapas nenazývá, vyhraňuje se, že není španělskou restaurací, ale v tomto výběru nemůžou chybět. Má na menu evergreeny Paamb tomaquet (toast potřený rajčatem s plátky šunky serrano), patatas bravas nebo churros s čokoládou, ale zajímavé budou chody, kde je cítit inspirace z Itálie, Anglie, Arábie, Asie, ale i z Moravy, kam se Mitxel přiženil. Velmi oblíbené jsou tu pak speciální tapas večery.
Adresa: Tyršova 25, Ostrava, www.sirestaurant.cz
Pokračování 8 / 8
Medité
David Böhm s kuchařem Janem Paškem k nám tapas dovezli téměř před deseti lety jako první a v oboru jsou jedni z nejlepších. Menu mění na jaře a na podzim a tu změnu ladí dva měsíce. Každý rok vyrážejí na přípravy do Španělska za novými surovinami a víny do nejrůznějších koutů. Zkuste jejich tresku v cizrnové omáčce, sendvič s býčí oháňkou a granitou z kořeněného vína, chobotnici se šafránovou majonézou nebo sladké zabaglione Pedro Ximenez. Navštívíte-li je v Mariánských Lázních, tapas se stanou vaší láskou. Spekuluje se o jejich stěhování do Prahy.
Adresa: Hlavní 279, Mariánské Lázně, www.medité.cz