Mrkvový salát s pomerančem

Mrkvový salát s pomerančem Zdroj: Profimedia

Mrkvový salát s praženou sójou
Mrkvový salát mnoha barev
3
Fotogalerie

Neodolatelné jarní saláty s mrkví

Sladká a přitom kořenitá, sytá a zároveň dietní. S mrkví můžete jíst paleo i vegansky, a přece to bude perfektně chutnat. 

Mrkvový s pomerančem a goji

2 porce, příprava: 15 minut

Suroviny: 2 karotky, 1 pomeranč, 1 citron, 2 lžíce mandlových lupínků, 1 lžíce nahrubo nasekaných lískových ořechů, 2 lžíce goji, 3 lžíce květového medu, 1 lžíce pomerančové šťávy

Karotky oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky julienne. Pomeranč pečlivě očistěte, osušte a kůru nastrouhejte na dlouhé nudličky, spolu s oloupaným citronem nakrájejte na tenké plátky a rozložte je na talíře.

Posypte mrkví, mandlemi, lískovými ořechy a goji. Med rozmíchejte s pomerančovou šťávou a přelijte salát.

Zkuste salát vylepšit mrkvovými květy. Návod, jak na to, najdete ve videu:

Video placeholde

Pokračování 2 / 3

Salát mnoha barev

4 porce, příprava: 15 minut

Suroviny: půl šálku mražené kukuřice, 4 karotky, 1 grapefruit, půlka salátové okurky, 1 svazek ředkviček, 1 svazek bílých ředkviček, 4 žlutá rajčata, 4 cherry rajčata, půl šálku rozinek, půl šálku mandlí, 2 lžíce goji, 1 lžíce zelených dýňových semínek

Na dresink: 3 lžíce dýňového oleje, 2 lžíce grapefruitové šťávy, 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky

Mrkev nastrouhejte nahrubo, grapefruit, okurku, ředkvičky a rajčata na plátky. Grapefruit a okurku rozložte na talíře. Mrkev promíchejte s ředkvičkami, rajčaty, rozinkami, mandlemi a goji. Posypte semínky. Umíchejte dresing a salát před podáváním přelijte.

Mrkvový salát mnoha barev
Mrkvový salát mnoha barev | Zdroj: Profimedia

Pokračování 3 / 3

Mrkvový s praženou sójou

2 porce, příprava: 20 minut

Suroviny: 1 šálek sójových bobů, 1 lžíce sójového oleje, 1 mango, půlka bio citronu, 6 ředkviček, 2 karotky, 1 šálek rukoly

Na zálivku: 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička mangového nebo citronového likéru

Boby den předem namočte do misky s vodou. Na druhý den je sceďte, pořádně osušte papírovými utěrkami a na rozehřátém oleji krátce opražte.

Video placeholde

Odložte na papírové utěrky. Mango rozpulte, zbavte pecky a nakrájejte na tenké plátky, citron a ředkvičky na kolečka, karotky nastrouhejte na proužky.

Mango rozložte na talíře, přidejte citron a ředkvičky. Karotku promíchejte s rukolou a boby. Přisypte a přelijte umíchanou zálivkou.

Mrkvový salát s praženou sójou
Mrkvový salát s praženou sójou | Zdroj: Profimedia

Článek připravil časopis F.O.O.D.