Nejkřupavější pečené brambory na světě: Jak je připravit?

1 min čtení

1 min čtení

Základem pro správnou křupavost, barvu i chuť brambor je jejich předvaření. Pak už stačí jen zvolit vhodné koření a je téměř hotovo. Ukážeme vám, jak na to!

Ingredience (na porci):

zhruba 200 g syrových brambor typu B nebo A, lžička sádla, sůl na vaření, hrubá (himálajská) sůl na posypání, pepř, koření dle chuti – hodí se směs na pečené či americké brambory bez soli i provensálské koření, pažitka nebo petrželka

Na videorecept se můžete podívat zde:

Postup:

  1. Brambory se slupkou nakrájejte na kostičky, dejte do hrnce s vodou, osolte, přidejte kmín, přiveďte k varu a vařte zhruba 8 minut, pak vodu slijte. Předehřejte klasickou troubu na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160 °C.

  2. Vezměte pekáček a připravte si jednu vrchovatou lžičku sádla – udělá krásnou barvu a křupavý povrch. Pokud nemáte sádlo, které je k pečení brambor nejvhodnější, nahraďte ho olivovým olejem, který je rozhodně lepší než máslo, s nímž se brambory nikdy neopečou dokřupava. Ještě horké brambory se sádlem důkladně promíchejte. Ochuťte hrubou solí, pepřem a kořením.

  3. Pečte dozlatova 40–50 minut. Ke konci přisypte najemno nakrájenou petrželku nebo pažitku. Na posledních 10 minut můžete přepnout troubu na gril, aby byly brambory extra křupavé. Je ale potřeba je hlídat, ať se nespálí.

Hotovo!