.

. Zdroj: Vorwerk Thermomix

.
.
.
.
.
15
Fotogalerie

(Nejen) pro chytré hospodyňky: Jak ušetřit čas i rodinný rozpočet

Také se občas přistihnete, jak stojíte před otevřenou lednicí a v hlavě jako puzzle skládáte možné varianty toho, co by se z jejího obsahu dalo použít jako večeře pro rodinný klan? Rádi vaříte chutně, beze zbytků, zdravě a ekonomicky? Baví vás kulinářská inspirace a rádi zkoušíte nové postupy? Už nevíte, jak nadchnout náročnou rodinnou radu strávníků? Pak si přečtěte naše tipy v následujícím článku.

Jedno kuře, prosím

Až budete mít příště chuť na kuřecí řízky, nekupujte drahá prsa, ale cenově přijatelnější celé kuře. Z jater vykouzlíte báječnou paštiku, šťavnatá stehna využijete v soté, křídla obalíte v pikantní směsi a upečete v troubě. Všechno, co vám z kuřete zůstane, využijete na přípravu silného vývaru. Když přidáte i kousek mrkve, celeru, petržele a cibuli, získáte další vděčné jídlo. A co s univerzálními prsíčky? Zkuste je obalit v sušené šunce a připravit na páře. Efektivně a neskutečně snadno to jde například v Thermomixu® TM5 – v jednom okamžiku a v jednom přístroji: na páře připravíte maso, ve varném koši uvaříte brambory a v mixovací nádobě vyšleháte sametovou kaši bez hrudek.

Ani drobek nazmar

Pro začátek si udělejte plán jídel, která chcete v týdnu vařit. Stačí kousek papíru a tužka. Nebo na to jděte chytře a využijte receptovou platformu Cookidoo®. Z jídel, která si vyberete, se navíc automaticky vygeneruje nákupní seznam. V praxi to může vypadat tak, že pytlík brambor jeden den uvaříte jako přílohu ke smaženému květáku a druhý den z nich připravíte oblíbené placky. Stejně využijete skoro všechny zbylé přílohy a pečená masa, která druhý den naaranžujete do zeleninových salátů nebo zapečených pokrmů s bohatou sýrovou krustou na povrchu. Nebojte se kombinovat, zkoušet a ochutnávat. Takové večeře miluje každý. A vás to nebude stát prakticky žádné úsilí ani čas. Jen šikovné plánování.

Vyrobte si vlastní

Když se přeci jen stane, že něco zapomenete koupit, nezoufejte. Vyrobte si to s Thermomixem® doma. Je to rychlé, úsporné a máte přehled o použitých surovinách se zárukou čerstvosti. Inspiraci na nespočet variací na domácí pečivo, džem, přesnídávky, ale i návod na majonézu, máslo či lahodný jogurt naleznete na Cookidoo®. A díky příslušenství Cook-Key® všechny tyto recepty přenesete přímo na dotykovou obrazovku Thermomixu®. Skoro vše, co takto připravíte, si pak můžete ponechat na horší časy. I o víkendu na chatě si můžete dopřát skvělé jídlo bez nezdravých chemických aditiv!

Vařte bez zbytečných ztrát

Platíte zbytečně vysoké účty za elektřinu? Při vaření používejte hrnce, které odpovídají velikosti varné plochy. Když je hrnec menší než varná plocha například o 3 cm, ztráta energie je až 30 %. Máte-li elektrický nebo indukční sporák či varnou desku, používejte hrnce s rovným dnem. Při vaření nezapomeňte používat pokličku, jinak se spotřeba energie zvyšuje až čtyřnásobně. Nebo na to jděte od lesa a pořiďte si inteligentní spotřebič, jako je Thermomix®.Jeho maximální výkon je úctyhodných 500 wattů. Díky své koncepci nahrazuje 12 samostatných kuchyňských spotřebičů. Šetří energii, peníze, čas i přírodu. A navíc: do vaření s ním se zkrátka zamilujete.

Více informací a tipů pro efektivní vaření naleznete zde.