Letní mléčné osvěžení? Zkuste tartaletky či dipy. Nezbude ani kousek.
Máte během slunečných dnů chuť na něco lehčího a svěžího? Pohrajte si v kuchyni s mléčnými výrobky a doplňte je dalšími zdravými a chuťově zajímavými surovinami. Máme pro vás výborné recepty.
V našich zeměpisných podmínkách jsou mléko a mléčné výrobky součástí výživy už od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie. Protože jsou tedy zdrojem nejen plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin, ale také řady vitaminů a minerálních látek, mysleme na ně také během letních měsíců. Hodí se jak do sladkých, tak do slaných pokrmů.
Na léto jsou ideální recepty, jejichž příprava nezabere spoustu času, obsahují trochu exotičtější suroviny, kdy si můžeme vybavit chuť Francie nebo Itálie. Tak pojďte mlsat. Tyhle čtyři dobroty si připravíte raz dva.
Pokračování 2 / 5
Ovesné tartaletky
Potřebujete na 8 kousků:
2 ks zralého banánu
80–100 g medu či datlového sirupu
120–160 g ovesných vloček
1 čajovou lžičku mleté skořice
2 až 3 kelímky přírodního bílého jogurtu bez tuku (islandský styl jogurtu skyr)
čerstvé ovoce dle chuti
1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
2. Ve větší misce rozmačkáme zralé banány a přidáme med či datlový sirup. Ovesné vločky zlehka pomeleme ve foodprocessoru a přidáme k banánovo-medové směsi. Zasypeme lžičkou mleté skořice a zpracujeme dohromady, aby se suroviny smíchaly v těsto.
3. Formičky na tartaletky (o průměru 8 cm) vyložíme pečicím papírem. Z připraveného těsta si odebereme vždy menší množství a vtlačíme do formiček tak, aby bylo pokryté celé dno i stěny. Takto vyplníme všechny formičky.
4. Vyplněné tartaletky dáme do trouby a pečeme asi 15–20 minut. Každá trouba peče jinak, proto si po 15 minutách tartaletky hlídejte.
5. Hotové, křupavé tartaletky vyndáme z trouby a necháme pár minut odpočívat. Poté vyndáme z formiček a necháme úplně vychladnout na kuchyňské mřížce.
6. Jogurt přendáme do menší misky a zlehka prošleháme metličkou. Pokud chceme, můžeme si jogurt dochutit troškou medu, datlovým sirupem či rozmixovaným ovocem.
7. Naplníme tartaleky, na jednu tartaletku se vejdou asi 2 polévkové lžíce.
8. Zdobíme čerstvým ovocem podle chuti. Fantazii se meze nekladou.
Pokračování 3 / 5
Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Potřebujeme:
1 kelímek (140 g) přírodního bílého jogurtu bez tuku
2 sušená rajčata naložená v oleji
½ lžičky kaparů
hrst rukoly
1 malou šalotku
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Šalotku, sušená rajčata a kapary posekáme na menší kousky a vložíme do misky.
2. Přidáme jogurt, nahrubo posekanou rukolu a vše důkladně promícháme.
3. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Rukola, sušená rajčata a parmazán se vám nikdy nepřejí. A to platí i pro avokádo. Plus je nesmírně zrdravé, a to zejména pro ženy. Umíchejte si nejlepší pomazánku - guacamole
Pokračování 4 / 5
Grilované rolky plněné cuketou, anglickou slaninou a sýrem
Potřebujeme:
2 menší cukety
plátky anglické slaniny
stroužek česneku
sýr cottage
nakládaná sušená rajčata
bazalku
sůl
pepř
olivový olej
Postup:
1. Cuketu podélně nakrájíme na tenké plátky, osolíme a necháme asi 15 minut vypotit.
2. Na olivovém oleji lehce osmahneme nahrubo nasekaný česnek, přidáme nakrájená sušená rajčata a sýr.
3. Dle chuti osolíme a opepříme, nakonec přidáme nasekanou bazalku.
4. Na plátky cukety klademe plátky anglické slaniny a naplníme připravenou směsí.
5. Srolujeme malé závitky, které propíchneme párátky.
6. Na grilu připravujeme asi 5 až 10 minut.
Pokračování 5 / 5
Pečené kousky sýra s fíkovou marmeládou a prosciutto crudo
Potřebujete:
Balíček pečených kousků sýra (typ dlouho zrajících sýrů)
prosciutto crudo
fíkovou marmeládu
Postup:
1. Prosciutto crudo nakrájejte na zhruba dvoucentimetrové proužky.
2. Zarolujte do tvaru kornoutku a pomocí fíkové marmelády je připevněte na pečené kousky sýra.