Lepší než z Ikey! Jak připravit boží omáčku na švédské kuličky?

Za touto skandinávskou pochoutkou jezdíme do Stockholmu i do obchodních domů. Teď si ji ale můžete uvařit i po svém. Ukážeme vám, jak připravit tu nejlepší omáčku na masové kuličky, které by bez ní prostě nebyly tak dokonalé!

Ingredience na 4 porce:

30 g másla, 25 g hladké mouky, 450 ml kuřecího nebo hovězího vývaru, 1,5 lžičky dijonské hořčice, 2 lžíce sójové omáčky, pár lžic smetany ke šlehání (podle chuti, je možno ji ale i úplně vynechat), čerstvě mletý pepř, sůl

Postup:

1. Máslo rozehřejte v hrnci, přidejte mouku a vymíchejte světlou jíšku, přilijte studený vývar a rozmíchejte, ztlumte plamen a provařte 15 minut.

2. Přidejte sójovou omáčku a dijonskou hořčici. Nezapomeňte také na smetanu ke šlehání.

3. Dochuťte pepřem a solí, popřípadě dořeďte vývarem. Jako přílohu můžete servírovat hranolky nebo bramborovou kaši.

Dobrou chuť!