Kouzlení s matchou. Ochutnejte ji v bezlepkovém koláči nebo kokosovém latte

21. března 2017

Koláč si dáváme zpravidla s čajem. Můžete ho ale z něj i upéct.  Zkuste to s matcha bez barviva, lepku, cukru a vegansky. 

Čaj matcha

1 porce, příprava: 10 minut

Suroviny: 2 lžičky prášku matcha, mléko nebo sirup (agávový, rýžový nebo datlový), nepovinně

Prášek nasypejte do misky a zalijte 100 ml horké vody. Metličkou vyšlehejte směrem nahoru a dolů, dokud se prášek nerozpustí a nevytvoří se pěna. Podle potřeby dolijte vodou, případně dochuťte sirupem.

Kokosové matcha latte

2 porce, příprava: 10 minut

Suroviny: 450 ml kokosového mléka, 2 lžíce třtinového cukru, 4 g matcha

V kastrolu zahřívejte 450 ml kokosového mléka s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Mléko nesmí vřít. Matchu smíchejte se 2 lžícemi teplé vody a přilijte mléko. Metlou, v elektrickém napěňovači mléka nebo v šejkru nápoj promíchejte a podávejte.

Kokosové latte s čajem matchaKokosové latte s čajem matchaAutor: Shutterstock

Nepečený koláč s čajem matcha

forma ø 22 cm, příprava: 60 minut + chlazení

Suroviny: 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje + na formu, čtvrt hrnku ovesných vloček, čtvrt hrnku kokosu, půl hrnku ovesné mouky, sůl, 1 hrnek mletých mandlí, půl hrnku rýžové mouky, čtvrt hrnku javorového sirupu, 1 lžička vanilkového extraktu

Na náplň: půl hrnku oříšků kešú, 1 a čtrt hrnku kokosu, 5 lžic javorového sirupu, 4 lžičky agaru, 4 lžičky čaje matcha + 1 lžíce na posyp, 2 lžičky vanilkového extraktu

Asi 6 hodin předem namočte oříšky kešú. Troubu rozehřejte na 180 °C, formu vytřete kokosovým olejem. Ovesné vločky smíchejte s kokosem, ovesnou moukou a špetkou soli. Přidejte mandle a rýžovou mouku a začněte zadělávat s kokosovým olejem. Pak postupně přidávejte javorový sirup a vanilku.

Hotové těsto drží pohromadě a je mírně lepkavé, podle potřeby můžete přidat trochu rýžové mouky nebo kokosového oleje. Nechte 10 minut odležet.

Zázrak z Japonska Za nádhernou barvou tohoto druhu zeleného japonského čaje stojí vysoká koncentrace chlorofylu, které pěstitelé dosahují zastíněním plantáží před sklizní. Jako bonus funguje detoxikačně a podporuje krvetvorbu. Macha je i vydatným zdrojem antioxidantů. Pro významně lepší chuť se lístky nevaří, ale drtí na prášek, který se smíchá s vodou.

Sceďte kešu ořechy a dejte je do mixéru. Přidejte kokos a 3 hrnky vody a mixujte dohladka. Přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko do hrnce a vymačkejte všechnu tekutinu. Té by měly být zase tři hrnky, podle potřeby nařeďte trochou vody.

Přidejte javorový sirup, agar a přiveďte k varu. Stáhněte plamen na minimum a za prošlehávání metlou vařte 15 minut, dokud se agar úplně nerozpustí. Odstavte z plotny a nechte 10 minut zchladnout.

Nalijte zpět do mixéru, přidejte matchu a vanilku a mixujte, dokud se směs nespojí. Těsto namačkejte do formy, opatrně na ně nalijte náplň, překryjte fólií a dejte do lednice. Nechte 2 hodiny chladnout. Před podáváním posypte přes sítko 1 lžící matchy.

Křehký koláč s čajem matchaKřehký koláč s čajem matchaAutor: Shutterstock

Článek připravil časopis F.O.O.D.

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy