Kouzlení s matchou. Ochutnejte ji v bezlepkovém koláči nebo kokosovém latte
Koláč si dáváme zpravidla s čajem. Můžete ho ale z něj i upéct. Zkuste to s matcha bez barviva, lepku, cukru a vegansky.
Čaj matcha
1 porce, příprava: 10 minut
Suroviny: 2 lžičky prášku matcha, mléko nebo sirup (agávový, rýžový nebo datlový), nepovinně
Prášek nasypejte do misky a zalijte 100 ml horké vody. Metličkou vyšlehejte směrem nahoru a dolů, dokud se prášek nerozpustí a nevytvoří se pěna. Podle potřeby dolijte vodou, případně dochuťte sirupem.
Kokosové matcha latte
2 porce, příprava: 10 minut
Suroviny: 450 ml kokosového mléka, 2 lžíce třtinového cukru, 4 g matcha
V kastrolu zahřívejte 450 ml kokosového mléka s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Mléko nesmí vřít. Matchu smíchejte se 2 lžícemi teplé vody a přilijte mléko. Metlou, v elektrickém napěňovači mléka nebo v šejkru nápoj promíchejte a podávejte.

Nepečený koláč s čajem matcha
forma ø 22 cm, příprava: 60 minut + chlazení
Suroviny: 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje + na formu, čtvrt hrnku ovesných vloček, čtvrt hrnku kokosu, půl hrnku ovesné mouky, sůl, 1 hrnek mletých mandlí, půl hrnku rýžové mouky, čtvrt hrnku javorového sirupu, 1 lžička vanilkového extraktu
Na náplň: půl hrnku oříšků kešú, 1 a čtrt hrnku kokosu, 5 lžic javorového sirupu, 4 lžičky agaru, 4 lžičky čaje matcha + 1 lžíce na posyp, 2 lžičky vanilkového extraktu
Asi 6 hodin předem namočte oříšky kešú. Troubu rozehřejte na 180 °C, formu vytřete kokosovým olejem. Ovesné vločky smíchejte s kokosem, ovesnou moukou a špetkou soli. Přidejte mandle a rýžovou mouku a začněte zadělávat s kokosovým olejem. Pak postupně přidávejte javorový sirup a vanilku.
Hotové těsto drží pohromadě a je mírně lepkavé, podle potřeby můžete přidat trochu rýžové mouky nebo kokosového oleje. Nechte 10 minut odležet.
Za nádhernou barvou tohoto druhu zeleného japonského čaje stojí vysoká koncentrace chlorofylu, které pěstitelé dosahují zastíněním plantáží před sklizní. Jako bonus funguje detoxikačně a podporuje krvetvorbu. Macha je i vydatným zdrojem antioxidantů. Pro významně lepší chuť se lístky nevaří, ale drtí na prášek, který se smíchá s vodou.
Zázrak z Japonska
Sceďte kešu ořechy a dejte je do mixéru. Přidejte kokos a 3 hrnky vody a mixujte dohladka. Přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko do hrnce a vymačkejte všechnu tekutinu. Té by měly být zase tři hrnky, podle potřeby nařeďte trochou vody.
Přidejte javorový sirup, agar a přiveďte k varu. Stáhněte plamen na minimum a za prošlehávání metlou vařte 15 minut, dokud se agar úplně nerozpustí. Odstavte z plotny a nechte 10 minut zchladnout.
Nalijte zpět do mixéru, přidejte matchu a vanilku a mixujte, dokud se směs nespojí. Těsto namačkejte do formy, opatrně na ně nalijte náplň, překryjte fólií a dejte do lednice. Nechte 2 hodiny chladnout. Před podáváním posypte přes sítko 1 lžící matchy.
