Veronika se rozhodla zemřít, Paulo Coelho

Veronika se rozhodla zemřít, Paulo Coelho Zdroj: archiv firem

Jak být ženou, Caitlin Moranová
Ženy, které běhaly s vlky, Clarissa Pinkola Estés
Vyhnání Gerty Schnirch, Kateřina Tučková
Země žen, Vladimír Páral
Ne všechna literatura je jen z té červené knihovny.
6
Fotogalerie

Knihy, které byste měla přečíst. Padesát odstínů šedi to není!

Randit s knihomolkou prý není žádný med. Jsme pořád myšlenkami u jakéhosi pana Darcyho, snažíme se bojovat s větrnými mlýny a každá věta, která by šla říci jednoduše, se prostě zvrtne do souvětí rozvitého. 

Něco na tom možná bude, nicméně proto přeci nepřestaneme číst. Naopak. Následujících pět knih by nemělo uniknout žádné z nás! Jsou dojemné, vtipné, pomáhají pochopit sama sebe i oprostit se od malicherných problémů.

Ženy, které běhaly s vlky, Clarissa Pinkola Estés:

Probudit v sobě bohyni a vzývat svoji přirozenou ženskost lze mnoha způsoby. Některé jsou spíše "ezo" či "bio", jiné jdou více do hloubky. To je i případ této knihy, kterou napsala psychoanalytička Clarissa Pinkola Estés a která se na starých pohádkách a příbězích snaží ukázat stereotypy dnešní doby. Kromě toho se nám ženám snaží vnuknout myšlenku, abychom v sobě probudily onu "vlčici", která v nás dřímá. Jednoduše řečeno, abychom byly tou, jakou chceme být, a ne takovou, jakou nás touží mít okolí nebo společnost. I tak se totiž dá probudit ženskost!

Ženy, které běhaly s vlky, Clarissa Pinkola Estés
Ženy, které běhaly s vlky, Clarissa Pinkola Estés | Zdroj: archiv firem

Ženy jsou bohyně i podle zpěváka Tomáše Kluse. Podívejte se, co si o nás myslí!

Video placeholde

Pokračování 2 / 5

Jak být ženou, Caitlin Moranová:

Myslíte si, že víte, jak být ženou? Ale jistě. Být hezky upravená, míry ideálně podle módních časopisů, pro muže rafinovaně nedostupná a pro rodiče slušně vychovaná holka. A hlavně mít děti, jinak byste přece neprožila plnohodnotný život! Právě těmto klišé se Caitlin Moranová sarkasticky vysmívá. V knize vypráví svůj vlastní příběh, který začíná na oslavě jejích třináctých narozenin. Nepatřila mezi školní krásky a v domě obývaném velkou rodinou nebylo její dospívání snadné. Většina z nás se v jejím příběhu najde, zasměje se a navíc kniha přináší zamyšlení i nad tím, jaké je postavení žen ve společnosti. A pozor! Autorka používá úžasná a vtipná přirovnání, tak se nedivte, až se třeba v tramvaji začnete smát nahlas.

Jak být ženou, Caitlin Moranová
Jak být ženou, Caitlin Moranová | Zdroj: archiv firem

Pokračování 3 / 5

Veronika se rozhodla zemřít, Paulo Coelho:

Veronika je ve svém žití znuděná, neví, kudy kam, a tak se rozhodne sáhnout si na život. K její smůle ji však najdou dříve, než naposledy vydechne, a skončí v sanatoriu. Tady se setkává s mnohými osudy a poprvé po dlouhé době pocítí to slastné opojení životem. Paradoxně ve chvíli, kdy jí lékař řekne, že ačkoliv jí sebevražda úplně nevyšla, brzy zemře. Veronika chce ale najednou žít. Nebudu vám říkat, jak to celé skončí. Nicméně při čtení si člověk uvědomí, jaké banality během svého života řeší a jak často se sám vůči sobě rouhá. Jen co knihu dočtete, budete mít chuť jít ven, běhat a radovat se ze světa kolem sebe.

Veronika se rozhodla zemřít, Paulo Coelho
Veronika se rozhodla zemřít, Paulo Coelho | Zdroj: archiv firem

Pokračování 4 / 5

Země žen, Vladimír Páral:

V nepříliš daleké budoucnosti Zemi ovládnou ženy. Muži jsou zbaveni veškerých svých práv, bydlí v lágrech a musí pracovat na neoblíbených, těžkých a podřadných pozicích. Aby mohli domů za svými manželkami, musí sekat dobrotu a bachařky je jednou za čtrnáct dní za slušné chování propustí. Tomu se říká využití ženského potenciálu! Konečně všechny z nás, které bojujeme za vyšší postavení, máme, co jsme chtěly. Jenže tato utopie nevydrží dlouho. Ženy brzy zjistí, že svět bez chlapů prostě nejde. Že je potřebujeme doma, aby nám pomáhali, že je potřebujeme mít u sebe, abychom je milovaly. A dokonce abychom o ně i pečovaly. Zkrátka aby znovu zavládla ta křehká rovnováha.

Země žen, Vladimír Páral
Země žen, Vladimír Páral | Zdroj: archiv firem

Pokračování 5 / 5

Vyhnání Gerty Schnirch, Kateřina Tučková:

Román, jehož hlavní hrdinkou je poloviční Němka Gerta Schnirch,začíná koncem druhé světové války, kdy je mladá Gerta vyhnána se svojí několikaměsíční dcerkou z Brna. Musí se vyrovnávat s nálepkou Němky v poválečném Československu, což není vůbec jednoduché. V 50. letech není schopna sehnat práci, která by byla alespoň trochu důstojná a ze které by mohla zaplatit bydlení. Po celý život balancuje na hraně společnosti a všechny útrapy, které se jí dějí, zvládá jen díky dceři Barboře. Ale zvládá je a dokazuje tím, jak neuvěřitelná síla se v ženách skrývá. V každé z nás. Smutný příběh vás možná rozpláče, ale také přivede ke srovnání životních priorit.

Vyhnání Gerty Schnirch, Kateřina Tučková
Vyhnání Gerty Schnirch, Kateřina Tučková | Zdroj: archiv firem