.

. Zdroj: ČTK

Kdy přijde vhod nebankovní půjčka?

Nabídky na půjčky od nebankovních společností se na nás valí ze všech stran. Reklamy vídáme na internetu, v televizi, v MHD i na billboardech. Díky restrikcím z roku 2016 můžeme navíc říct, že nebankovní půjčky jsou bezpečné. Ale jen do té doby, dokud o ně budete žádat s rozumným důvodem a v rozumné výši.

Češi si půjčují docela hodně. Loni byl každý desátý člověk kvůli dluhům v exekuci a velkou měrou se na tom podílely právě nepoctivé nebankovní společnosti nabízející úvěry s nepřiměřenými úroky. Tomu je od loňska konec. Kvůli přísným podmínkám u nás nadále figuruje pouze 85 nebankovních poskytovatelů.

Půjčka není nikdy bezpečná

Nejde ovšem říct, že by teď všechny nebankovní půjčky byly bezpečné. Vždy záleží především na vás, žadateli o úvěr. Vy si musíte sami zhodnotit, zda budete schopní částku splatit, a to po takových splátkách, jak je stanoveno. Protože například půjčka do výplaty zní opravdu lákavě, ale skutečně ji stihnete splatit s další výplatou, tj. do 30 dnů?

Na co se nebankovní půjčky hodí?

Češi si nejčastěji berou hypotéky na bydlení, u těch je rozhodně na místě zamířit do banky. Pokud ale potřebujete pár tisíc na jednorázový výdaj, nebankovní půjčka určitě není špatným řešením. Kdy se tedy hodí nebankovní půjčka? Například když:

· rozbila se vám lednice a bez ní v létě nelze fungovat ani pár hodin,

· potřebujete do autoservisu s vozem, jímž denně jezdíte,

· dítě chce peníze na lyžařský výcvik,

· pokazil se vám telefon.

Rozhodně se ale nehodí na financování dovolené či nákup vánočních dárků. Ostatně k tomu nejsou určené žádné půjčky. Nikdy byste si neměli půjčovat na věci, které nezbytně nepotřebujete.

Mnohé nebankovní společnosti nabízí půjčky pouze v omezené výši (např. do 20 000 Kč). Jednou z těch s vyšším limitem je Profi Credit. Jejich rychlá půjčka je poskytovaná ve výši 5 000 Kč – 166 000 Kč. K zákazníkům se chovají férově, nikdy však nemohou zabránit tomu, když se zákazník sám přivede do problémů.