.

.

Káva nemusí být jen teplá: Pitím studené "cold brew" se vyhnete depresím!

V parných dnech, které každé léto zažíváme, snad všichni z nás hledají cestu k ochlazení. Jako jedna z možností se nabízí chlazené nápoje. Málokomu chybí v lednici zásobník s ledem, který dokáže bleskově osvěžit mdlý nápoj. Napadlo vás ale někdy kávu zalít rovnou studenou vodou bez vaření?  

Neexistuje jednodušší způsob, jak se ochladit a zároveň načerpat denní dávku kofeinu, než popíjení ledové kávy. Většina konzumentů vymění obvyklou vařící kávu za její chlazenou variantu a otázkou je, zda nám studená káva dodává stejné zdravotní benefity, jako ta teplá.

„Přidání ledu do kávy pravděpodobně nijak nezmění látky, díky které má normální káva svou dobrou pověst,“ říká Frank Hu, profesor epidemiologie a výživy na Harvard Chan School.

„Je velká škála výhod, proč pít studenou kávu,“ tvrdí doktor Hu, který se studiu kávy věnoval velmi dlouho a podrobně. Mnohé studie ukázaly, že pití běžné kávy je spojené se zvýšeným rizikem vzniku cukrovky 2. typu, srdečních chorob, neurodegenerativních poruch, anebo s předčasnou smrtí. Je ale také dokázané, že zlepšuje poznávací funkce a snižuje riziko deprese.

Přesný mechanismus, díky kterému káva dokáže tyto divy, není známý, ale výzkumy věří, že je to spojené s velkým množstvím antioxidantů, polyfenolů a minerálů.

Zatímco káva má stejné nutriční hodnoty bez ohledu na teplotu, jeden specifický druh kávy – cold brew – je na tom ještě trochu lépe oproti šálku horké kávy, do které byly jen jednoduše vhozené kostky ledu z mrazáku.

Káva cold brew, která se připravuje z namočené kávové sedliny ve studené vodě po dobu 12 hodin, je méně kyselá než normální káva, což znamená, že je lépe stravitelná pro náš zažívací systém. To je výhodou zejména lidem, kteří se potýkají s pálením žáhy nebo s přecitlivělým žaludkem. Poměr kávy a vody by měl být 1:10.

Protože cold brew je sladší a méně acidická, mnoho lidí ji shledává chutnější a také nemají potřebu si ji „dolaďovat“ smetanou, mlékem nebo cukrem, díky kterým se káva většinou stává kalorickou bombou. To je přesně ten problému, se kterým se setkáváme u klasické ledové kávy, která není chuťově tak příjemná.

Další nutriční výhodou, kterou bychom měli vzít v úvahu, je například koncentrace kofeinu. Cold brew má vyšší koncentraci kofeinu, než běžná horká nebo ledová káva. Díky obsahu kofeinu se jedná o slušnou alternativu k energetickým nápojům, ovšem bez barviv, konzervantů a cukru. Ale pozor, pokud jste hodně citliví na kofein, cold brew by vás mohla lehce znervóznit, anebo zhoršit noční spánek, když ji budete konzumovat v pozdějších odpoledních hodinách.

Všeobecnou pravdou také je, že lidé mají tendence kupovat si studené nápoje v daleko větších baleních než ty teplé a pijí je mnohem rychleji. Jestliže tedy konzumujete svou kávu studenou, její účinek na sebe pravděpodobně nedá dlouho čekat.

Pokud vám to ale nevadí, tak větší množství kofeinu nemusí být nutně na škodu. Některé z výhod kávy jsou spojovány právě s obsahem kofeinu, jako třeba již zmiňovaný pozitivní efekt na kognitivní funkce, nebo třeba snížené riziko Parkinsonovy choroby, která postihuje nervovou soustavu.

Káva v rozumném množství je jednoduše pozitivní ve všech podobách – a to studená i teplá, nebo dokonce cold brew. Takže na nic nečekejte a také si běžte jednu připravit.