Val di Sole, údolí, kde nikdy neprší.

Val di Sole, údolí, kde nikdy neprší. Zdroj: Visit Trentino

Kam na dovolenou? Zapomeňte letos na moře, mějte hlavu v oblacích!

Jestli vás v létě moc nebaví moře a na poznávačky je vedro, vyrazte do hor. Sama vím, o čem mluvím. Poslední roky se totiž do kopců vydávám čím dál tím raději spíš v létě než v zimě. Kombinace sytě zelené, žluté, modré a bílé je prostě k nezaplacení. 

Nejdřív jeden domácí tip. Pokud jste nikdy nebyli na Sněžce, vyšlapejte si na ni, než se vydáte za hranice republiky. Ne snad proto, abyste otestovali svou fyzickou zdatnost. Navíc se dneska už téměř všude dostanete lanovkou. Ale Sněžka je blízko a Krkonoše jsou nedherné. A taková letní procházka ze Sněžky přes Malou Úpu do Pece pod Sněžkou vás dokáže nabít energií na celý další pracovní týden. A až si v mapě zaškrtnete naši nejvyšší horu, mám pro vás další tipy.

Pokračování 2 / 6

Rakousko: Saafelden Leogang

Pokud preferujete aktivní dovolenou, ideálně v sedle kola (druh nehraje roli), pak není o čem déle hovořit. Leogang je pro vás jak stvořený! Své si tu najde každý, jak milovník pohodlných asfaltových cyklostezek po rovince kolem jezera, tak i ten, kdo preferuje divoké sjezdy v bikeparcích nebo zpocená záda z výšlapu do výšin třítisícových hor. Co neujedete na kole, můžete ujít pěšky. Procházky kolem horského potoka, které lemují zasněžené vrcholky hor, vysloveně lákají k usednoutí do trávy. Můžete poslouchat kravské zvonce a zkusit konečně to, co vám každý radí: kochat se tím, co je tady a teď.

Leogang vás uchvátí.
Leogang vás uchvátí. | Zdroj: Marie Šilhová

Pokračování 3 / 6

Itálie: Val di Sole

Zkuste hádat, proč se tohle území jmenuje Val di Sole (Slunečné údolí). Po většinu roku je skutečně zalité sluncem, prší jen pár dnů v roce. Škoda že já tam zrovna byla těch pár dnů... Nicméně by to mohlo znamenat, že deštivé dny jsou pro tuto sezonu vyčerpány, a tak vám můžu bez obav doporučit rafting na řece Noce. Pokud jste zkušení vodáci a troufnete si jet sami, není problém, jestliže dáváte přednost pohodovějšímu cestování, opalování za jízdy a podávání občerstvení dozadu zadákovi, vezměte si s sebou průvodce, který vám s ovládáním raftu pomůže. Údolí Val di Sole je dělané i pro horské túry a výlety na kole. A pozor! Sem tam se v horách objeví medvěd.

Val di Sole, údolí, kde nikdy neprší.
Val di Sole, údolí, kde nikdy neprší. | Zdroj: Visit Trentino

Pokračování 4 / 6

Itálie: Alta Badia

Ačkoli si mnozí Alta Badii spojí zejména se zimními sporty, a to konkrétně Světovým pohárem v alpském lyžování, za pozornost stojí i v létě. Zejména pokud jste požitkáři a dovolená pro vás znamená zpomalení, válení a užívání všemi smysly bez toho, abyste se u toho museli potit. Alta Badia je totiž vyhlášená gurmánskými skvosty, což potvrzuje třeba i klub Moritzino, který se nachází na vrcholku hory Piz Ila ve výšce 2100 metrů. Můžete si naplánovat celodenní výlet, kdy si jako zlatý hřeb dáte třeba čerstvou rybu. Nebo se jen porozhlédnout po okolí, dýchat čerstvý vzduch a dívat se skalní masivy.

Pokračování 5 / 6

Dolomity: Sounds of Dolomites

Ještě chvíli musíme zůstat u Dolomit, protože celé léto se tu odehrává Hudební festival Sounds of Dolomites. Na vrcholcích hor hrají kapely a vy můžete nahoru vyšlapat sami, případně se nechat vyvézt lanovkou na náhorní plošinu a při západu slunce si vybrat z mnoha stylů, od moderní muziky až po tu klasickou. Sledujte kalendář akcí na Sounds of Dolomites, kde se dozvíte více.

Pokračování 6 / 6

Rakousko: Korutany

Tíhnete-li přece jen k povalování u vody, zkuste Lago di Garda. Pokud se vám kdy líbilo na Bibione, pak na Gardě budete jako doma, najdete tu totiž podobně natřískané pláže. Příznivci soukromí se vydají do Korutan, jedné ze spolkových zemí Rakouska, kde leží i stejnojmenný národní park. Třeba takové Wörthsee je ideálním místem pro odpočinek. Navíc tu poblíž leží krásné městečko Maria Wörth, kde je kostel z devátého století. Mezi další jezera, která stojí za návštěvu, patří třeba Weissensee, Millstätter See nebo Faaker See.