Oslavte příchod nového roku nápaditou hostinou z různých koutů světa!
Sushi s lososem a zeleninou
Suroviny: 2 hrnky sushi rýže, 6 lžic rýžového octa, lžička cukru, mořské řasy, sušená řada nori 3 plátky, okurka, mrkev, 100g čerstvého nebo uzeného lososa, 100g tuňáka (čerstvý filet na krájený na proužky), zelený japonský křen wasabi, kvalitní sojová omáčka k podávání
Rýži důkladně propláchněte a uvařte se dvěma hrnky vody na skus. Ihned promíchejte s octem a rozestřete na talíř. Okurku a mrkev nakrájejte na hranolky. Řasy ostrým nožem rozpulte.

Na bambusovou podložku si položte 1/2 plátku řasy lesklou stranou dolů a namočenou rukou na něj rozestřete vrstvičku rýže, potřete trochou wasabi. Doprostřed položte hranolky zeleniny a tuňákem či lososem.
Pomocí podložky pevně stočte do roličky. Nechte chvilku odpočinout spojem na podložce a pak rozkrojte na dílky. Stejně postupujte, až spotřebujete všechny suroviny. Podávejte se sójovou omáčkou a wasabi.
Pokračování 2 / 5
Chlebíček se sýrem a fíky
Suroviny: chleba typu ciabatta nebo běžný chléb, 3 snítky rozmarýnu, 3 lžíce hořčice, 200g sýra s bílou plísní, 4 ks fíků, 50g sušených rajčat naložených v oleji, pepř mletý
Chléb nakrájejte na plátky a opečte je na nepřilnavé pánvi bez tuku dokřupava, nebo použijte topinkovač. Rozmarýn opláchněte, vodu otřepejte a lístky nasekejte nadrobno. Chléb potřete hořčicí, sýr nakrájejte na plátky a obložte jimi chléb.
Fíky nakrájejte na dílky, rajčata nechte okapat a z nálevu uchovejte trochu oleje. Fíky, rajčata a rozmarýn rozložte na sýr, opepřete a obložený chléb můžete podávat.

Olivové chuťovky
Suroviny: zelené olivy, černé olivy, nakládané feferonky, ančovičky, nakládané cibulky, ryby v kyselém nálevu , pomeranč, olivový olej na zakápnutí
Na rybičkovou chuťovku střídavě napichujte na párátko feferonku, stočenou sardelku, cibulku, kousek nakládané rybičky a nakonec vypeckovanou zelenou olivu. Na pomerančovou chuťovku oloupejte pomeranč tak, aby na něm nezbyla žádná bílá kůra.
Ostrým nožem pak vykrájejte mezi membránami takzvaná filátka. Pracujte nad miskou, abyste zachytili šťávu (tu využijte jinak). Špičkou nože odstraňte případná semínka a dílky pomeranče napichujte na párátko spolu s vypeckovanou černou olivou. Podávejte zakápnuté olivovým olejem.
Pokračování 3 / 5
Crostini s rajčaty a ančovičkami
Suroviny: 6 masitých rajčat, 2 šalotky, hrst lístků bazalky, 5 lžic olivového oleje, bageta (může být i celozrnná), 24 ančoviček, hrubá mořská sůl, balzamikový ocet
Rozpůlená rajčata a šalotku nakrájejte najemno. Lístky bazalky nasekejte na tenké proužky. Vše smíchejte s olivovým olejem. Bagetu nakrájejte na tenké plátky a nasucho je z obou stran opečte. Potřete rajčatovou směsí, poklaďte ančovičkami a posypte hrubou mořskou solí. Jemně zastříkněte balzamikem.

Bruschetta s pancettou a medem
Suroviny: 12 cherry rajčátek, sůl a pepř, 100 g plátků pancetty, 8 plátků bagety, drcený kmín, 2–3 lžíce medu, bazalka
Rajčátka spařte vroucí vodou a ochlaďte ledovou. Oloupejte, rozpulte, zbavte semen a dužninu rozmělněte. Osolte a opepřete. Pancettu nakrájejte na proužky a opečte na suché pánvi.
Plátky chleba překrojte napůl a opečte je nasucho. Potřete rajčatovým pyré, poklaďte slaninou. Posypte kmínem a zakapejte medem. Bazalku nasekejte na proužky a chléb ozdobte.
TIP: Jednou jako základ použijte pyré, jindy pečená rajčata. Stačí je rozpůlit, zastříknout olivovým olejem a červeným vínem, osolit, opepřit, posypat oreganem a tymiánem. Rozložte na plech, upečte v troubě a nadrobno nasekejte.
Pokračování 4 / 5
Topinky s guacamole a tuňákem
Suroviny: 8 plátků chleba na topinky nebo bageta, olej na smažení, 2 stroužky česneku, 300 g tuňáka v konzervě, 200 g kaparů, sůl a pepř, výhonky řeřichy
Na guacamole: 2 avokáda, 2 rajčata., šalotka, lžíce citronové šťávy, hrst koriandru, sůl a pepř
Připravte si guacamole pastu: dužninu z avokáda rozmělněte, přidejte najemno nasekaná rajčata a šalotku, citronovou šťávu, koriandr, sůl a pepř. Plátky chleba orestujte z obou stran na oleji. Potřete stroužky česneku a guacamole pastou, přidejte slité maso z tuňáka a nakrájené kapary, osolte, opepřete a ozdobte výhonky řeřichy a cibulí.

Pokračování 5 / 5
Křupavé cibulové rohlíčky
Suroviny: 300 g polohrubé mouky, 200 ml plnotučného mléka, 50 ml oleje, sáček sušeného droždí, lžička krupicového cukr, sůl a pepř podle chuti, 1 žloutek a kmín
Na náplň: 1 kg cibule, olej, sůl a pepř
Nejdřív si připravte náplň. Cibuli oloupejte, nakrájejte a duste na oleji, dokud nezhnědne. Osolte a opepřete.
Z mouky, vlažného mléka, oleje, sušeného droždí, cukru, soli a pepře vypracujte hladké těsto a nechte v teple vykynout. Pak ho rozdělte na dva díly, každý rozválejte do kruhu a rozkrojte na 8 dílků. Na každý z nich nandejte lžičkou cibulovou náplň a zatočte do rohlíčku.

Na plechu vyloženém pečicím papírem potřete rozšlehaným žloutkem a posypte kmínem. Nechte ještě chvíli kynout. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova.