.

. Zdroj: Sanitino.cz

Je lepší vana nebo sprchový kout?

Jedno z nejtěžších dilema, které musí řešit každý, kdo si zařizuje novou koupelnu. Obě možnosti mají svoje výhody i omezení. Tak jak se rozhodnout? A existuje nějaký kompromis? Podívejme se tomu společně na zoubek.

Pro zaryté milovníky pohody

Největší výhodou vany je skutečnost, že v ní můžete skvěle relaxovat. Pokud patříte mezi požitkáře, kteří se naloží do horké voňavé koupele a dokáží i hodiny odpočívat, asi nemáte nad čím přemýšlet. Dobře si však spočítejte, jak často budete vanu používat.

.
. | Zdroj: Sanitino.cz

V případě, že plánujete rodinu nebo už děti máte, víte, že vana vaší koupelně poslouží víc než sprchový kout. Pravidelné koupací rituály zabaví i starší děti a ve vaně si vyhrají pořádně dlouho.

Jestliže máte koupelnu, která má velkorysý prostor, vana může být jejím luxusním doplňkem. Volně stojící vany jsou stále horkým trendem, který dodá koupelně šmrnc. Na druhé straně i rohová vana splní nároky největších romantiků. Jahody, šampaňské a pohodová koupel ve dvojici jsou benefity, které jen tak něco nepřekoná.

Pro praktické a aktivní lidi

Pokud je váš životní styl aktivní a rychlý, pravděpodobně ve svojí koupelně víc využijete sprchový kout. Rychlá sprcha vás osvěží a padající kapky vody zároveň příjemně působí na smysly.

Doporučujeme vám sprchový kout vybavit termostatickou baterií. Nemusíte se tak zdržovat nastavováním správné kombinace teplé a studené vody. Baterie si bude pamatovat přesnou teplotu, kterou máte rádi. Záleží-li vám na životním prostředí, klíčový argument pro vás bude nejen šetření vody krátkým sprchováním, ale i prostřednictvím termostatické baterie.

Jednou z největších výhod sprchového koutu je bezbariérový přístup. Jestliže žijete v domácnosti se seniorem nebo osobou s omezenými pohybovými možnostmi, sprcha je ideální řešení.

.
. | Zdroj: Sanitino.cz

Dnes jsou některé sprchové kouty prostornější než vany, takže se nemusíte bát, že nebudete mít dostatek pohodlí. Můžete si vybrat z různých tvarů – od půlkruhových, čtvrtkruhových až po čtvercové vaničky. Případně zvolte vyspádovanou podlahu s odtokovým žlabem. Stačí si k ní vyzdít stěnu, přidat sprchové dveře a krásný sprchový kout na míru je na světě. I tady platí, že záleží na vaší fantazii a vkusu, který materiál nebo obklad zvolíte.

Kompromis pro všechny

Pokud si nedovedete představit, že se vzdáte vany, ale tušíte, že více čas strávíte ve sprše, vyřešte to šalamounsky. Vyberte si vanu, která má široké dno, aby se vám v ní dobře sprchovalo. Doplňte ji o zástěnu. Může se tak kdykoliv přeměnit na sprchový kout, aniž byste si pošplíchali polovinu koupelny.

Tak co, už máte jasno v tom, co byste si přáli ve vaší koupelně? Ať už to bude vana, nebo sprchový kout, věříme, že vám bude sloužit a v koupelně zažijete mnoho radostných chvil. Pokud byste se potřebovali poradit s odborníky, mrkněte se na český e-shop Sanitino.cz, kde vám rádi ochotně pomohou.