Hříšně dobrý dezert: Ochutnejte sabayon s pečenými jahodami

Původem italský dezert jménem sabayon, tedy krém ze žloutků a sektu s teplými jahodami, se stane vaší novou láskou na první ochutnání. A hotový ho budete mít raz dva!

Ingredience na 2 velké nebo 4 skromnější porce:

4 žloutky, 150 až 200 ml Rotkäppchen Demi-sec (podle toho, zda byly žloutky z malých, nebo velkých vajec), 50 až 60 g moučkového cukru (podle sladkosti ovoce, se kterým budete podávat), 300 g očištěných jahod, pořádná lžička cukru, 10 g másla, borůvky a maliny podle chuti, pár lístků máty

Případně můžete ozdobit bílkovou pusinkou vytvořenou ze zbylých bílků

Na videorecept se podívejte zde:

Postup:

  1. Jahody očistěte a pokrájejte na čtvrtky. Zapékací misku vymažte máslem. Vložte do ní jahody a pocukrujte je. Troubu předehřejte na 200 stupňů a pečte je 10–12 minut.

  2. Na krém si nachystejte 150 ml tradičního německého sektu Rotkäppchen, který se svou svěžestí a perlivostí hodí právě k dezertům. Dále si připravte 50–60 g moučkového cukru. Do nerezové nebo skleněné misky s kulatým dnem vklepněte čtyři žloutky, bílky oddělte a použijte je případně na výše zmíněné pusinky.

  3. V hrnci nechte vařit 1–2 cm vysoký sloupec vody, přiveďte k lehkému varu a mezitím v misce rozšlehejte žloutky se sektem, přidejte k nim cukr. Do hrnce vložte misku, neustále míchejte a po 5 až 6 minutách by měla omáčka zhoustnout. Ideální je použít teploměr a dostat se na 80 °C. Sundejte misku z páry a ještě mimo ni promíchejte – a nezapomeňte ochutnat.

  4. Horké jahody vložte do skleničky na nožičce a zalijte krémem. Servírujte spolu s lesním ovocem, mátou a případně bílkovou pusinkou. Ovoce můžete variovat také podle sezony – sabayonu sluší také rybíz, grilované broskve, pečená jablka nebo fíky.

Hotovo!