Hříšně dobré: Netradiční meruňkové knedlíky s fenyklem!
Meruňkové knedlíky jsou prázdninová klasika, díky které se nám vybaví léto u babičky, bezstarostné dětství i stromy doslova obsypané meruňkami i jiným ovocem. Zkuste tradiční ovocné knedlíky obohatit o fenykl. Uvidíte, jak se po nich zapráší!
4 porce
příprava: 40 minut
Budete potřebovat:
500 ml polotučného mléka
sůl
100 g másla
350 g hrubé mouky
1 vejce
1 žloutek
hladkou mouku na vál
meruňky
strouhanku na obalení
1/2 lžičky drceného fenyklu
přepuštěné máslo
moučkový cukr k podávání
Postup:
Mléko ve vysokém hrnci osolte, přiveďte k varu a rozpusťte v něm máslo. Vsypte mouku a intenzivně míchejte. Jakmile se těsto nebude držet stěn, odstavte. Až trochu vychladne, vmíchejte vejce a žloutek.
Pomoučněte vál, těsto dobře propracujte a vyválejte. Rozkrájejte na čtverce. Meruňky zabalte do těsta a uválejte dokulata. Vařte v mírně osolené vroucí vodě až 10 minut. Vyjměte děrovanou naběračkou a nechte osušit. Obalte ve strouhance s fenyklem a opečte na přepuštěném másle. Ihned podávejte s moučkovým cukrem.
Co jste možná nevěděli o meruňkách:
• Pocházejí ze severní Číny. Tamní plody mají dodnes bílou krémovou dužninu a pecky, které s ní pevně drží pohromadě.
• Evropané vyšlechtili meruňky kyselejší, krásně voňavé, se žlutooranžovou dužninou a peckou, kterou lze vyloupnout. Podle odrůdy mohou mít povrch slupky sametový či hladký.
• Na naše území se pravděpodobně dostaly s římskými legiemi, do selských zahrad se však začaly šířit až v 16. století ze zahrad klášterních.
• V Česku se nejčastěji pěstuje odrůda Velkopavlovická.
• Nejsladší evropské druhy mají tmavě oranžovou slupku s pihami a zřetelným švem. Jakmile se objeví tmavé skvrnky, ovoce přezrálo. Bledé tvrdé plody jsou nedozrálé.
• Meruňky mohou částečně dozrát při pokojové teplotě pod prodyšným obalem. Jsou šťavnatější a hutnější, nikoli sladší.
• Zastudena lisovaný olej z jader chutná po mandlích a marcipánu. Hodí se do zeleninových a ovocných salátů, do marinád a dezertů.
Více receptů z ovoce najdete zde!
Další skvělé recepty na léto najdete v aktuálním čísle časopisu F.O.O.D.!
Pokud máte raději slanou verzi, vyzkoušejte knedlíky plněné uzeným masem:
