Hříšně dobré: Netradiční meruňkové knedlíky s fenyklem!

5. srpna 2017
Hříšně dobré: Netradiční meruňkové knedlíky s fenyklem!
Meruňkové knedlíky • Foto: istock.com

Meruňkové knedlíky jsou prázdninová klasika, díky které se nám vybaví léto u babičky, bezstarostné dětství i stromy doslova obsypané meruňkami i jiným ovocem. Zkuste tradiční ovocné knedlíky obohatit o fenykl. Uvidíte, jak se po nich zapráší!

4 porce

příprava: 40 minut

Budete potřebovat:

 

500 ml polotučného mléka

sůl

100 g másla

350 g hrubé mouky

1 vejce

1 žloutek

hladkou mouku na vál

meruňky

strouhanku na obalení

1/2 lžičky drceného fenyklu

přepuštěné máslo

moučkový cukr k podávání

Postup:

Mléko ve vysokém hrnci osolte, přiveďte k varu a rozpusťte v něm máslo. Vsypte mouku a intenzivně míchejte. Jakmile se těsto nebude držet stěn, odstavte. Až trochu vychladne, vmíchejte vejce a žloutek.

Pomoučněte vál, těsto dobře propracujte a vyválejte. Rozkrájejte na čtverce. Meruňky zabalte do těsta a uválejte dokulata. Vařte v mírně osolené vroucí vodě až 10 minut. Vyjměte děrovanou naběračkou a nechte osušit. Obalte ve strouhance s fenyklem a opečte na přepuštěném másle. Ihned podávejte s moučkovým cukrem. 

Co jste možná nevěděli o meruňkách:

• Pocházejí ze severní Číny. Tamní plody mají dodnes bílou krémovou dužninu a pecky, které s ní pevně drží pohromadě. 

• Evropané vyšlechtili meruňky kyselejší, krásně voňavé, se žlutooranžovou dužninou a peckou, kterou lze vyloupnout. Podle odrůdy mohou mít povrch slupky sametový či hladký. 

• Na naše území se pravděpodobně dostaly s římskými legiemi, do selských zahrad se však začaly šířit až v 16. století ze zahrad klášterních. 

• V Česku se nejčastěji pěstuje odrůda Velkopavlovická. 

• Nejsladší evropské druhy mají tmavě oranžovou slupku s pihami a zřetelným švem. Jakmile se objeví tmavé skvrnky, ovoce přezrálo. Bledé tvrdé plody jsou nedozrálé. 

• Meruňky mohou částečně dozrát při pokojové teplotě pod prodyšným obalem. Jsou šťavnatější a hutnější, nikoli sladší. 

• Zastudena lisovaný olej z jader chutná po mandlích a marcipánu. Hodí se do zeleninových a ovocných salátů, do marinád a dezertů. 

Více receptů z ovoce najdete zde!

Další skvělé recepty na léto najdete v aktuálním čísle časopisu F.O.O.D.!

Pokud máte raději slanou verzi, vyzkoušejte knedlíky plněné uzeným masem: 

F.O.O.D. Česko: Jak na knedlíky plněné uzeným masem?

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy

Horoskopy