Gastro trend: Udělejte si doma barevnou a zdravou poke bowl!

2 min čtení

2 min čtení

Poke bowl – miska naplněná rýží, syrovými rybami, zeleninou, bylinkami a ovocem – patří k nejoblíbenějším jídelním trendům posledních let. Tohle havajské jídlo mají rádi nejen surfaři, ale i všichni milovníci syrových či marinovaných ryb. Poke misky působí jako dekonstruované sushi, připravíte je za chvíli, jsou zábavné, barevné a fotogenické. Dá se jim snadno propadnout. 

Poke bowl s lososem

Ingredience na 1 porci:

150 g čerstvého lososa, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce sezamového oleje, 3–4 kumquaty, 1 jarní cibulka, 1/2 avokáda, 1/4 salátové okurky, 1 hrnek uvařené sushi rýže, 1 lžíce černého sezamu

Postup:

Lososa pokrájejte na tenké plátky a naložte do marinády ze sójové omáčky a sezamového oleje. Nechte odpočívat v ledničce asi 3 hodiny nebo přes noc. Kumquaty dobře omyjte, pokrájejte na tenká kolečka a krátce nasucho opečte na pánvi, ovoce pustí šťávu a lehce zkaramelizuje. Nasekejte jarní cibulku, avokádo nakrájejte na plátky, okurku na kolečka. Do misky dejte sushi rýži a naskládejte na ni všechny připravené suroviny. Na závěr vše zasypte černým sezamem.

TIP NA VIDEO: Jak naložit lososa?

Poke bowl s lososem a tuňákem

Ingredience na 1 porci:

80 g čerstvého lososa, 80 g čerstvého tuňáka, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce sladkého rýžového vína Mirin, 1 lžíce sezamového oleje, 1/2 manga, 1/2 avokáda, 1/2 salátové okurky, 1 hrnek uvařené sushi rýže, výhonky ředkviček, sezam

Postup:

Lososa a tuňáka pokrájejte na kostičky o hraně 1 cm. Ryby zalijte marinádou ze sójové omáčky, Mirinu a sezamového oleje. Nechte alespoň 3 hodiny odpočívat v ledničce. Mango a okurku pokrájejte na kostičky, avokádo na plátky. Do misky dejte vařenou rýži a na ni naskládejte připravené ingredience. Dozdobte výhonky ředkviček a sezamem.

Pikantní poke bowl s tuňákem

Ingredience na 1 porci:

150 g čerstvého tuňáka, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce sezamového oleje, 1 stroužek česneku, 1 malá červená cibule, 1 lžíce olivového oleje, 1/2 lžíce vinného octa, 3 ředkvičky, 1/2 avokáda, 1/4 granátového jablka, 1 hrnek uvařené sushi rýže, listy perily, výhonky ředkviček, černý sezam

Postup:

Tuňáka nakrájejte na tenké plátky a naložte do marinády ze sójové omáčky, sezamového oleje a utřeného česneku. Nechte odpočívat v ledničce asi 3 hodiny nebo přes noc. Jednu malou červenou cibuli pokrájejte na tenká kolečka, zalijte olivovým olejem a vinným octem. Nechte marinovat další hodinu. Ředkvičky pokrájejte na kolečka, avokádo na plátky. Z granátového jablka vyloupejte zrnka. Do misky dejte sushi rýži, na ni naskládejte všechny připravené ingredience, přidejte listy perily, ředkvičkové výhonky a posypte černým sezamem.