Ewa Farná

Ewa Farná Zdroj: Lucie Robinson

Ewa Farna: Co všechno už moje tělo, co už vydrželo?

Zpívá ve své nové písničce. Neřeší diety, kila ani poznámky novinářů vzhledem k její postavě. Bere je s nadhledem a humorem. Říká, že opravdové ženy nevypadají jako ty z Instagramu. Ano, má boky a zadek, ale je ráda, že je její tělo zdravé, že ji poslouchá a dokázalo zázraky. A o tom také bude její nové album. O emocích, balancu a těle. V sedmadvaceti letech má zpěvačka pořád úspěch, ale také vlastní rodinu, nadhled a radost ze života.

Zrovna jsem dopsala článek o body shamingu, kterého vy jste si užila dost a dost. Přesto se aspoň navenek nezdálo, že by vás výrazně deptal. Nebo to byla jen ochranná slupka?

Jak se to vezme. Já jsem holka z vesnice, jsem na řeči zvyklá a myslím si, že jsem psychicky silná díky svému zázemí. Mám skvělou rodinu, super manžela, jsem věřící a hodně věcí v životě beru s humorem. Nemám tendenci se hroutit z každé hloupé poznámky, takže jsem si netrhala žíly ani z článků v novinách. Kromě toho jsem člověk, který si vždycky říká, jak je úžasné, že jsem zdravá, moje tělo funguje, poslouchá mě, slouží mi, a to jde přece napříč velikostmi. Každopádně jestli mě na tom něco bolelo, pak to, že média články o mně vysílala do světa informaci, že když někdo vypadá jako já, není to správné. Že takhle by ženy vypadat neměly. Holky v mém věku se dozvídaly, že by měly být hubené, jinak je to špatně.

Ewa Farná
Ewa Farná | Zdroj: Lucie Robinson

Na vás to tak nikdy nepůsobilo? Ani trošku?

Částečně jo. Tomu se člověk nevyhne. Já jsem si říkala, že všechno zvládnu s humorem, natočila jsem „Boky jako skříň“. Poprala jsem se s tím písničkou, což je to nejlepší, co může zpěvačka udělat. Měla obrovský ohlas. Ale že bych se nějak zakousla a začala hubnout? To ne. Mělo to spíš opačný efekt – jedla jsem. Taky proto se mi nelíbí přístup, že pokud nevypadáte jako většina holek v showbyznysu, dáme vám veřejně akceptovanou formu kyberšikany.

Připadala jste si tlustá?

Byla jsem normální holka normálních tvarů. Nejsem drobounká. Nechci být. Mám zadek. Mám boky. Ale nikdy jsem se necítila obrovská. Nebo takhle: rozhodně ne na začátku, než moji váhu začala řešit média. Hodně na mě útočili třeba v SuperStar, těsně po hormonálních změnách, kdy se z holčičky měníte v ženu. Přitom já si teď, když se podívám na svoje fotky ze SuperStar, říkám: Ty brďo, vždyť tady jsem kočka, ženské tvary, mně se to líbí, co jim vadilo? Já jsem doopravdy začala přibývat na váze až později. Asi jsem podvědomě chránila svou duši, tím, že jsem se začala „obalovat“, aby se k mému nitru jen tak někdo nedostal. Jsem člověk, který má rád věci pod kontrolou. Jenže když nálepkování mě jako tlusté holky v křehkém období přerodu v ženu nekončilo, myslím, že za mě kontrolu převzalo mé nevědomí, aby mě ochránilo před tím útokem zvenčí.

Celý rozhovor a další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Dieta. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

Ewa Farná
Ewa Farná | Zdroj: Lucie Robinson