...

... Zdroj: ČTK

Dovolená snů v Česku? Jak ji vybrat a nespálit se

Kvalitní služby, dobrá dostupnost a příznivá cena v porovnání se zahraničím, to jsou hlavní důvody, proč tak rádi cestujeme po naší vlasti. Na kvalitu tlačí rostoucí konkurence, ale i my sami. Trendem posledních deseti let je rostoucí vliv referencí na to, jak se při nákupech rozhodujeme. Rádi hodnotíme na našich sociálních sítích i mimo ně. Podle hodnocení druhých se pak často rozhodujeme.

Milan Petr, manažer největšího českého rezervačního portálu Hotel.cz, to potvrzuje: “Hosté českých hotelů a penzionů nám od roku 2010 napsali skoro 100 tisíc recenzí. Svůj pobyt ohodnotil každý třetí.” V Česku se staví nové hotely, penziony i lázeňské domy. Nejčastěji si vybíráme podle lokality a charakteru služeb. Poslední slovo však většinou mají recenze. Není se čemu divit, kdo by chtěl trávit dovolenou v hotelu, který hosté houfně kritizují.

Osobní zkušenost napoví

V době předinternetové platilo, že spokojený zákazník svou zkušenost předal nejvýše třem svým známým, nespokojený deseti i dvaceti. Díky internetu, Facebooku i specializovaným portálům se dnes osobní zkušenost šíří doslova jako lavina. “Lidé hodnotí na sociálních sítích i mimo ně. Podle recenzí ostatních se rozhodují. Je jedno, jestli kupují pračku, nebo vybírají pobyt v Krkonoších,“ dodává Milan Petr. Výhodou rezervačních portálů je, že si na nich bez výjimky přečtete recenze hostů, kteří ubytovací zařízení opravdu navštívili. Portály do nich nezasahují. Sociální sítě umožňují jednoduše udělit pozitivní hodnocení komukoliv. Před rezervací hotelu či penzionu věnujte pozornost fotkám pokojů a popisu služeb na webu zařízení.

...
... | Zdroj: ČTK

“Není nic jednoduššího si tyto informace porovnat s osobní zkušeností hostů z udělených recenzí. Vyhnete se nemilým překvapením,” uzavírá Petr. Pro snadnější orientaci připravil portál Hotel.cz Certifikát kvality, který uděluje po dosažení určitého počtu pozitivních hodnocení. Hledejte ho na webu zařízení. Pokud ho najdete, můžete pobyt bez obav rezervovat bez pročítání desítek recenzí.

Tipy od spokojených hostů

Životní tempo se zrychluje. A tak jsou v oblibě wellness pobyty, které dovolí alespoň na chvilku zpomalit. Vyhledávají je jak mladé bezdětné páry, tak i lidé s odrostlými děti, kteří si chtějí užít znovunabytého volného času. Mezi nejpopulárnější patří tradičně lázeňské domy v západních Čechách. Wellness služby nabízejí ale i menší hotelová zařízení. Certifikátem kvality ocenili hosté například Jítravský dvorec na pomezí Ještědských a Lužických hor či Wellness hotel Rezidence v Nových Hradech na česko-rakouském pomezí. Pokud hledáte relax poblíž Prahy, najdete jej v Hotelu Hejtmanský dvůr ve Slaném. Opravdovou romantiku nedaleko Prahy hledejte v Mělníku, hosté vysoce hodnotí zdejší Penzion U Zámku.

...
... | Zdroj: ČTK

U rodin s dětmi bodují hotely a hotelové komplexy v přírodě. Moderní je označovat tyto areály slovem resort. Patrně nepřekvapí, že pokud cestujeme s dětmi, rozhodujeme se především podle pestrosti služeb, které dokáže zařízení nabídnout. Klíčové je zabavit děti i dospělé na celou dobu pobytu. Certifikát kvality mají na Moravě Penzion pod Mořským okem v Jeseníkách či Penzion U Hrádku v Podyjí. Na jihu Čech pak například lesní penzion Amálka na Třeboňsku. Tipů, kam vyrazit, je celá řada. Certifikát kvality má přes tři sta hotelů a penzionů rezervačního portálu Hotel.cz.

...
... | Zdroj: ČTK

Rada na závěr: Při plánování dejte pozor na to, kdy začnete. Rezervaci si v dobrém zařízení vyplatí udělat i s půlročním předstihem. Extrémním příkladem mohou být vánoční a velikonoční svátky a silvestrovské pobyty, ty mohou být rezervované i rok a více předem.