Listové saláty jsou křehké jen zdánlivě. Když jejich energii převtělíte do velké bohaté mísy, v letní dny je to ideální oběd, který zasytí.
Ledový salát s okurkou a mátou
4 porce, příprava: 20 minut
CITRONOVÁ MAJONÉZA
- 3 žloutky
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mletého hořčičného semínka
- špetka soli
- 300 ml kvalitního řepkového oleje
- 1 lžička strouhané citronové kůry
SALÁT
- 100 g plátkové slaniny
- 1 ledový salát
- 1 menší salátová okurka
- 1 hrst listů máty
- 1 svazek kerblíku
- mořská sůl
- čerstvě mletý bílý pepř
Nejdřív připravte citronovou majonézu. Žloutky dejte do vysoké nádoby se lžící citronové šťávy, hořčičným semínkem a špetkou soli. Ponorným mixérem začněte mixovat a tenkým pramínkem přilévejte olej. Mixujte, až vznikne hustá světlá majonéza. Dochuťte zbylou citronovou šťávou a kůrou. Majonézu přendejte do misky a zakrytou fólií uchovejte do servírování v chladu. Troubu rozehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj slaninu. Pečte dokřupava, asi 10 minut, pak ji nechte na papírovém ubrousku vychladnout.
Hlávku ledového salátu nakrájejte na osminky. Okurku pečlivě omyjte, pak ji podélně rozdělte na čtyři kusy a ty rozkrájejte. Do misky na jednu porci dejte dva kusy salátu a několik kousků okurky. Lehce vše osolte a opepřete. Pak přidejte mátu a kerblík. Servírujte s citronovou majonézou.