Čtyři úžasné letní saláty: Zkuste citronovou majonézu nebo fenykl
Listové saláty jsou křehké jen zdánlivě. Když jejich energii převtělíte do velké bohaté mísy, v letní dny je to ideální oběd, který zasytí.
Ledový salát s okurkou a mátou
4 porce, příprava: 20 minut
CITRONOVÁ MAJONÉZA
3 žloutky
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička mletého hořčičného semínka
špetka soli
300 ml kvalitního řepkového oleje
1 lžička strouhané citronové kůry
SALÁT
100 g plátkové slaniny
1 ledový salát
1 menší salátová okurka
1 hrst listů máty
1 svazek kerblíku
mořská sůl
čerstvě mletý bílý pepř
Nejdřív připravte citronovou majonézu. Žloutky dejte do vysoké nádoby se lžící citronové šťávy, hořčičným semínkem a špetkou soli. Ponorným mixérem začněte mixovat a tenkým pramínkem přilévejte olej. Mixujte, až vznikne hustá světlá majonéza. Dochuťte zbylou citronovou šťávou a kůrou. Majonézu přendejte do misky a zakrytou fólií uchovejte do servírování v chladu. Troubu rozehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj slaninu. Pečte dokřupava, asi 10 minut, pak ji nechte na papírovém ubrousku vychladnout.
Hlávku ledového salátu nakrájejte na osminky. Okurku pečlivě omyjte, pak ji podélně rozdělte na čtyři kusy a ty rozkrájejte. Do misky na jednu porci dejte dva kusy salátu a několik kousků okurky. Lehce vše osolte a opepřete. Pak přidejte mátu a kerblík. Servírujte s citronovou majonézou.
Pokračování 2 / 4
Salát se špenátem a kozím sýrem
4 porce, příprava: 30 minut
200 g červené řepy
200 g bílé ředkve
1 hrst vlašských ořechů
250 g listů baby špenátu
100 g mladých listů řepy
150 g kozího sýra
2 stonky kopru
POMERANČOVÝ DRESINK
šťáva z 1 pomeranče
1 lžička pálivé pasty harissa
3 lžíce panenského olivového oleje
1 lžičky soli
Drobné červené řepy zbavte natě a oloupejte. Přiveďte k varu osolenou vodu a řepy do ní vložte. Krátce je povařte, aby změkly, ale zůstaly křupavé. Pak je sceďte a nechte vychladnout. Bílou ředkev oloupejte a nakrájejte na velmi tenká kolečka, vlašské ořechy opražte nasucho. Všechny ingredience na dresink vyšlehejte metličkou. Listy špenátu a řepy přeberte. Pokud je potřeba, opláchněte a vysušte v odstředivce. Listy smíchejte. Přidejte povařenou řepu, kolečka ředkve. Vše posypte ořechy a na kostičky nakrájeným sýrem, ozdobte koprem. Servírujte s dresinkem.
Pokračování 3 / 4
Rukolový salát s novými bramborami
4 porce, příprava: 40 minut
400 g drobných nových brambor
200 g drobných fialových brambor typu B
2 karotky
4 hrsti rukoly
mořská sůl
čerstvě mletý černý pepř
DRESINK Z JOGURTU
250 g řeckého jogurtu
2 lžíce majonézy
1 lžička medové hořčice
1 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce citronové šťávy
sůl a pepř
Brambory omyjte, vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Vodu osolte, přiveďte k varu a brambory vařte téměř doměkka, asi 20 minut. Karotky zatím očistěte a nakrájejte na kolečka. Mezitím si připravte dresink. Jogurt dejte do misky s majonézou, hořčicí a olejem a lehce metličkou rozšlehejte. Pak dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Dejte do chladu odpočinout. Uvařené brambory slijte, nechte lehce zchladnout a oloupejte. Nakrájejte je na čtvrtky, menší stačí na poloviny. Ihned je smíchejte s karotkou a polovinou dresinku. Takto je nechte v pokojové teplotě zcela vychladnout. Vychladlé brambory dochuťte solí a pepřem. Přidejte k nim rukolu a servírujte se zbylým dresinkem.
Pokračování 4 / 4
Salát frisée s fenyklem a kuřetem
4 porce, příprava: 35 minut
4 kuřecí prsa (po 150 g)
1 stroužek česneku
sůl a pepř
2 lžíce olivového oleje
1 malá bulva fenyklu
1 hlávka salátu frisée
150 g černých oliv
DRESINK ZE ZELENÝCH OLIV
2 lžičky olivové tapenády
2 lžíce citronové šťávy
lžička medu
3 lžíce panenského olivového oleje
špetka soli a pepře
Kuřecí maso potřete prolisovaným česnekem, pořádně z obou stran osolte a opepřete. V pánvi s kovovou rukojetí zahřejte olej a kuřecí maso na něm z obou stran opečte dozlatova. Pak pánev vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut ho dopékejte. Připravte si dresink. V hlubší misce metličkou vyšlehejte tapenádu s citronovou šťávou, medem a olejem. Pak podle chuti osolte a opepřete. Fenykl nastrouhejte na velmi tenké plátky. Pokapejte je trochou připraveného dresinku a nechte asi 10 minut marinovat. Salát frisée rozeberte. Pokud je potřeba, opláchněte ho studenou vodou a vysušte v utěrce nebo v odstředivce. Rozdělte ho do misek, přidejte marinovaný fenykl, plátky opečeného kuřete a černé olivy. Servírujte přelité dresinkem.
Více skvělých receptů najdete v časopise F.O.O.D.