Čtyři úžasné letní saláty: Zkuste citronovou majonézu nebo fenykl

Listové saláty jsou křehké jen zdánlivě. Když jejich energii převtělíte do velké bohaté mísy, v letní dny je to ideální oběd, který zasytí. 

Ledový salát s okurkou a mátou

4 porce, příprava: 20 minut

CITRONOVÁ MAJONÉZA

  • 3 žloutky

  • 2 lžíce citronové šťávy

  • 1 lžička mletého hořčičného semínka

  • špetka soli

  • 300 ml kvalitního řepkového oleje

  • 1 lžička strouhané citronové kůry

SALÁT

  • 100 g plátkové slaniny

  • 1 ledový salát

  • 1 menší salátová okurka

  • 1 hrst listů máty

  • 1 svazek kerblíku

  • mořská sůl

  • čerstvě mletý bílý pepř

Nejdřív připravte citronovou majonézu. Žloutky dejte do vysoké nádoby se lžící citronové šťávy, hořčičným semínkem a špetkou soli. Ponorným mixérem začněte mixovat a tenkým pramínkem přilévejte olej. Mixujte, až vznikne hustá světlá majonéza. Dochuťte zbylou citronovou šťávou a kůrou. Majonézu přendejte do misky a zakrytou fólií uchovejte do servírování v chladu. Troubu rozehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj slaninu. Pečte dokřupava, asi 10 minut, pak ji nechte na papírovém ubrousku vychladnout.

Hlávku ledového salátu nakrájejte na osminky. Okurku pečlivě omyjte, pak ji podélně rozdělte na čtyři kusy a ty rozkrájejte. Do misky na jednu porci dejte dva kusy salátu a několik kousků okurky. Lehce vše osolte a opepřete. Pak přidejte mátu a kerblík. Servírujte s citronovou majonézou.

  • 200 g červené řepy

  • 200 g bílé ředkve

  • 1 hrst vlašských ořechů

  • 250 g listů baby špenátu

  • 100 g mladých listů řepy

  • 150 g kozího sýra

  • 2 stonky kopru

  • šťáva z 1 pomeranče

  • 1 lžička pálivé pasty harissa

  • 3 lžíce panenského olivového oleje

  • 1 lžičky soli

  • 400 g drobných nových brambor

  • 200 g drobných fialových brambor typu B

  • 2 karotky

  • 4 hrsti rukoly

  • mořská sůl

  • čerstvě mletý černý pepř

  • 250 g řeckého jogurtu

  • 2 lžíce majonézy

  • 1 lžička medové hořčice

  • 1 lžíce rostlinného oleje

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • sůl a pepř

  • 4 kuřecí prsa (po 150 g)

  • 1 stroužek česneku

  • sůl a pepř

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 malá bulva fenyklu

  • 1 hlávka salátu frisée

  • 150 g černých oliv

  • 2 lžičky olivové tapenády

  • 2 lžíce citronové šťávy

  • lžička medu

  • 3 lžíce panenského olivového oleje

  • špetka soli a pepře