Čtyři úžasné letní saláty: Zkuste citronovou majonézu nebo fenykl

20. srpna 2017
  • Čtyři úžasné letní saláty: Zkuste citronovou majonézu nebo fenykl

    Listové saláty jsou křehké jen zdánlivě. Když jejich energii převtělíte do velké bohaté mísy, v letní dny je to ideální oběd, který zasytí. 

    Ledový salát s okurkou a mátou

    4 porce, příprava: 20 minut

    CITRONOVÁ MAJONÉZA

    • 3 žloutky
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 1 lžička mletého hořčičného semínka
    • špetka soli
    • 300 ml kvalitního řepkového oleje
    • 1 lžička strouhané citronové kůry

    SALÁT

    • 100 g plátkové slaniny
    • 1 ledový salát 
    • 1 menší salátová okurka
    • 1 hrst listů máty
    • 1 svazek kerblíku
    • mořská sůl
    • čerstvě mletý bílý pepř

    Nejdřív připravte citronovou majonézu. Žloutky dejte do vysoké nádoby se lžící citronové šťávy, hořčičným semínkem a špetkou soli. Ponorným mixérem začněte mixovat a tenkým pramínkem přilévejte olej. Mixujte, až vznikne hustá světlá majonéza. Dochuťte zbylou citronovou šťávou a kůrou. Majonézu přendejte do misky a zakrytou fólií uchovejte do servírování v chladu. Troubu rozehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj slaninu. Pečte dokřupava, asi 10 minut, pak ji nechte na papírovém ubrousku vychladnout.

    Hlávku ledového salátu nakrájejte na osminky. Okurku pečlivě omyjte, pak ji podélně rozdělte na čtyři kusy a ty rozkrájejte. Do misky na jednu porci dejte dva kusy salátu a několik kousků okurky. Lehce vše osolte a opepřete. Pak přidejte mátu a kerblík. Servírujte s citronovou majonézou. 

    Ledový salát s okurkou a mátouLedový salát s okurkou a mátouAutor: Food styling: David Skokan, foto a dekor styling Nina Novák

  • Salát se špenátem a kozím sýrem

    4 porce, příprava: 30 minut

    • 200 g červené řepy
    • 200 g bílé ředkve
    • 1 hrst vlašských ořechů
    • 250 g listů baby špenátu
    • 100 g mladých listů řepy
    • 150 g kozího sýra
    • 2 stonky kopru

    POMERANČOVÝ DRESINK

    • šťáva z 1 pomeranče
    • 1 lžička pálivé pasty harissa
    • 3 lžíce panenského olivového oleje
    • 1 lžičky soli 

    Drobné červené řepy zbavte natě a oloupejte. Přiveďte k varu osolenou vodu a řepy do ní vložte. Krátce je povařte, aby změkly, ale zůstaly křupavé. Pak je sceďte a nechte vychladnout. Bílou ředkev oloupejte a nakrájejte na velmi tenká kolečka, vlašské ořechy opražte nasucho. Všechny ingredience na dresink vyšlehejte metličkou. Listy špenátu a řepy přeberte. Pokud je potřeba, opláchněte a vysušte v odstředivce. Listy smíchejte. Přidejte povařenou řepu, kolečka ředkve. Vše posypte ořechy a na kostičky nakrájeným sýrem, ozdobte koprem. Servírujte s dresinkem.

    Salát se špenátem a kozím sýremSalát se špenátem a kozím sýremAutor: Food styling: David Skokan, foto a dekor styling Nina Novák
      

  • Rukolový salát s novými bramborami

    4 porce, příprava: 40 minut

    • 400 g drobných nových brambor
    • 200 g drobných fialových brambor typu B
    • 2 karotky
    • 4 hrsti rukoly
    • mořská sůl
    • čerstvě mletý černý pepř

    DRESINK Z JOGURTU

    • 250 g řeckého jogurtu
    • 2 lžíce majonézy
    • 1 lžička medové hořčice
    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • sůl a pepř

    Brambory omyjte, vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Vodu osolte, přiveďte k varu a brambory vařte téměř doměkka, asi 20 minut. Karotky zatím očistěte a nakrájejte na kolečka. Mezitím si připravte dresink. Jogurt dejte do misky s majonézou, hořčicí a olejem a lehce metličkou rozšlehejte. Pak dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Dejte do chladu odpočinout. Uvařené brambory slijte, nechte lehce zchladnout a oloupejte. Nakrájejte je na čtvrtky, menší stačí na poloviny. Ihned je smíchejte s karotkou a polovinou dresinku. Takto je nechte v pokojové teplotě zcela vychladnout. Vychladlé brambory dochuťte solí a pepřem. Přidejte k nim rukolu a servírujte se zbylým dresinkem. 

    Rukolový salát s novými bramboramiRukolový salát s novými bramboramiAutor: Food styling: David Skokan, foto a dekor styling Nina Novák

  • Salát frisée s fenyklem a kuřetem


    4 porce, příprava: 35 minut

    • 4 kuřecí prsa (po 150 g)
    • 1 stroužek česneku
    • sůl a pepř
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 malá bulva fenyklu
    • 1 hlávka salátu frisée
    • 150 g černých oliv

    DRESINK ZE ZELENÝCH OLIV

    • 2 lžičky olivové tapenády
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • lžička medu
    • 3 lžíce panenského olivového oleje
    • špetka soli a pepře

    Kuřecí maso potřete prolisovaným česnekem, pořádně z obou stran osolte a opepřete. V pánvi s kovovou rukojetí zahřejte olej a kuřecí maso na něm z obou stran opečte dozlatova. Pak pánev vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut ho dopékejte. Připravte si dresink. V hlubší misce metličkou vyšlehejte tapenádu s citronovou šťávou, medem a olejem. Pak podle chuti osolte a opepřete. Fenykl nastrouhejte na velmi tenké plátky. Pokapejte je trochou připraveného dresinku a nechte asi 10 minut marinovat. Salát frisée rozeberte. Pokud je potřeba, opláchněte ho studenou vodou a vysušte v utěrce nebo v odstředivce. Rozdělte ho do misek, přidejte marinovaný fenykl, plátky opečeného kuřete a černé olivy. Servírujte přelité dresinkem. 

    Salát frisée s fenyklem a kuřetemSalát frisée s fenyklem a kuřetemAutor: Food styling: David Skokan, foto a dekor styling Nina Novák

    Více skvělých receptů najdete v časopise F.O.O.D.

Klíčová slova:  salátfoodreceptysalát
Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy