Humans of Prague

Humans of Prague Zdroj: Archiv nakladatelství

Ohníčky všude kolem
Malý život
Staří mistři
Swingaři a potápky v protektorátní noci
Svobodná a divoká 90. léta
12
Fotogalerie

Co číst o Vánocích? Inspirujte se knihami, které si přejeme pod stromeček

Když pomine předvánoční shon a napětí, jestli to i tentokrát všechno stihnete a všichni budou spokojení, když se pod stromečkem místo dárků povalují už jen roztrhané papíry, nastává ta pravá vánoční pohoda – totiž čas, kdy můžete doopravdy vydechnout, zapadnout do křesla a rozečíst knihy, které vám nadělil Ježíšek. A které si letos přát? Máme pro vás inspiraci přímo z redakce. 

Petra Kubalová, redaktorka

Tereza Salte: Šlehačková oblaka, 299 Kč

Šlehačková oblaka
Šlehačková oblaka | Zdroj: Archiv nakladatelství

Už mám dvě doporučení od kamarádek. Je to motivační kniha, takže ta se vždycky hodí, je o plnění snů, cestování a životních zkouškách. Ledacos autorka popisuje na svém blogu Tereza In Oslo, ale kniha je prý super. Tak se těším, až se 25. prosince začtu.

Jan Mühlfeit a Melina Costi: Pozitivní leader, 399 Kč

Pozitivní leader
Pozitivní leader | Zdroj: Archiv nakladatelství

Kdo Jana Mühlfeita, bývalého prezidenta evropského Microsoftu, zažil osobně na přednášce nebo workshopu, ví, že je to člověk, který má obrovské zkušenosti a umí o nich mluvit tak, že dokáže namotivovat a nasměrovat ostatní. Já jsem po každém takovém setkání nabitá energií a chutí pustit se do čehokoliv. Tahle kniha je pro mě na špičce vánočního stromečku.:-)

Jana LeBlanc: Zápisník běžkyně, 299 Kč

Zápisník běžkyně
Zápisník běžkyně | Zdroj: Archiv nakladatelství

Běhám často, ráda, víc i míň, se psem i bez něj a své úspěchy a tréninkové pokroky si zapisuji do normálního diáře, ale místa je málo a tahle moje love aktivita potřebuje svůj vlastní prostor pro zdokumentování všeho. Ještě že ho Jana vymyslela, a přesně tak, jak my běžci potřebujeme.

Irena Sládečková, editorka

Caroline Young: Módní kmeny, 399 Kč

Módní kmeny
Módní kmeny | Zdroj: Archiv nakladatelství

Vánoce a knížky jsou pro mne prostě neodlučitelná dvojice, a tak bych ještě moc ráda našla pod stromečkem nějakou takovou tu velkou tlustou obrazovou, ke které bych se mohla vracet. Letos mě zaujaly Módní kmeny od Slovartu. Skvělé fotky, popisy jednotlivých stylů i kontextu, ve kterém vznikly, to je přesně to, co mne baví studovat znovu a znovu.

Thomas Berhnard: Staří mistři, 369 Kč

Staří mistři
Staří mistři | Zdroj: Archiv nakladatelství

Tuhle knížku Thomase Bernharda zpracovanou formou komiksu jsem měla kdysi půjčenou z knihovny a zjišťuji, že bych si ji znovu ráda prolistovala a pročetla. Nenechte se zmást anotací, ve které se říká, že „hlavní náplní Bernhardova románu jsou úvahy o Rakousku a umění“. Já si pamatuji, že to bylo tak nějak o životě, a hlavně geniálně formulované.

Anna Bolavá: cokoliv od ní – Ke dnu nebo Do tmy, 259 Kč

Ke dnu
Ke dnu | Zdroj: Archiv nakladatelství

Annu Bolavou mi doporučovala spousta kamarádek a už na ni pár měsíců v knihovně čekám. Stále jsem v pořadí, ale možná to bude nakonec knížka, kterou budu chtít mít doma.

Petr Koura: Swingaři a potápky v protektorátní noci, 595 Kč

Swingaři a potápky v protektorátní noci
Swingaři a potápky v protektorátní noci | Zdroj: Archiv nakladatelství

A kdyby náhodou zbylo ještě místečko v Ježíškově košíku, tak ještě knížku Swingaři a potápky v protektorátní noci: Česká swingová mládež a její hořkej svět. A protože swing je v naší rodině všudypřítomný, je tahle knížka tak trochu povinnou četbou pro všechny.

Ivona Horváth Souralová, redaktorka

Hanya Yanagihara: Malý život, 449 Kč

Malý život
Malý život | Zdroj: Archiv nakladatelství

Tuhle knihu doporučoval známý na facebooku, kterému většinou můžu, co se týče výběru kvalitního čtiva, opravdu věřit. Jedná se o příběh čtyř přátel a bývalých spolužáků z vysoké školy, kteří se rozhodnou prorazit v New Yorku. A samozřejmě zde spíše narazí – nejen na lásku, ale i krutost a neschopnost bojovat s nepřízní osudu.

Tomáš A. Princ: Humans of Prague, 699 Kč

Humans of Prague
Humans of Prague | Zdroj: Archiv nakladatelství

Kniha Humans of Prague je přirozeným vyústěním příspěvků na stejnojmenné facebookové stránce. Fotograf Tomáš Princ, který se inspiroval úspěchem podobných projektů v zahraničí, s fotoaparátem v ruce vyráží do ulic Prahy a hledá lidi se zajímavým životním příběhem. To, co je z nich schopen vydolovat, bývá neuvěřitelné a nutí člověka k zamyšlení, co by on sám odvyprávěl, kdyby ho Tomáš takto nečekaně zastavil.

Celeste Ng: Ohníčky všude kolem, 349 Kč

Ohníčky všude kolem
Ohníčky všude kolem | Zdroj: Archiv nakladatelství

Od Celeste Ng, Američanky s čínskými kořeny, jsem četla knihu Vše, co jsme si nikdy neřekli. Ta pojednávala o touze vyniknout i zapadnout, ale i o tom, jak fatální následky mohou mít nároky a očekávání, která rodiče kladou na své děti. Kromě zajímavého příběhu o rozkladu jedné rodiny vynikala rovněž mimořádně krásným jazykem. Proto se těším i na tuto novinku, která podle prvních ohlasů předchozí knihu snad i překonává. A příběh? Konfrontace jedné spořádané a jedné nekonformní rodiny.

Dušan Radovanovič: Svobodná a divoká 90. léta, 349 Kč

Svobodná a divoká 90. léta
Svobodná a divoká 90. léta | Zdroj: Archiv nakladatelství

Nevím, jestli je to jen mnou, anebo obecnou nostalgií po devadesátých létech, ale tahle dekáda mě zkrátka přitahuje. Současná móda i kultura navíc z devadesátek hodně čerpají, a tak je fajn si připomenout, že to nebyla jen dekáda svobodná, ale i divoká. Například tímto souborem textů, který dali dohromady redaktoři Českého rozhlasu.