Poctivá domácí česnečka je malý zázrak.

Poctivá domácí česnečka je malý zázrak. Zdroj: Shutterstock

Česnečka vás vrátí do formy

Čím doplnit minerály a tekutiny po silvestrovské párty? Zkuste si uvařit výtečnou česnečku s bramborem nebo s olomouckými tvarůžky.

Rychlá česnečka

Chléb pokrájený na kostičky osmažíme na rozpáleném sádle nebo slanině do křupava. Česnek utřeme se solí a ve vodě na polévku ho spolu s majoránkou a kmínem necháme přejít varem.

Suroviny můžete zalít vařicí vodou přímo na talíři a polévku lehce omastit sádlem nebo máslem.

K česnečce podáváme osmažené chlebové kostičky a strouhaný sýr.

Suroviny: 4 krajíce chleba, 6 dkg sádla nebo slaniny, 6 stroužků česneku, sůl, majoránka, kmín, 2 litry vody, strouhaný sýr

Česnečka s bramborem

Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Vodou z brambor poté zalijeme česnek utřený se solí, majoránku a špetku sádla nebo másla. Podle chuti přidáme rozmačkané nebo pokrájené vařené brambory, případně osmažený chléb.

Tip: Chuť česnečky dokážou dovést k dokonalosti olomoucké tvarůžky.

Suroviny: 30 dkg brambor, 6 dkg sádla nebo kousek másla, česnek, majoránka, kmín, sůl, chléb, necelé 2 litry vody