.

. Zdroj: Shutterstock

Bohaté Česko? Spousta mladých žije na hranici chudoby, nejčastěji ženy

Máte hluboko do kapsy, zatímco ostatní už ani neví, za co utrácet? Možná to s nimi nebude tak horké – chudoba v České republice ohrožuje několik set tisíc mladých. Podle Charity ČR jde přibližně o tři sta tisíc lidí.

Nejohroženější skupinou jsou ti, kteří neměli to štěstí na stabilní rodinné finanční zázemí a nestudovali. Za chudé lze považovat čtyři z deseti mladých lidí se základním vzděláním. Pro srovnání – chudých vysokoškoláků je pouze třináct procent. Obecně platí, že potomci chudých rodičů trpí balancují na hranici chudoby i v dospělosti. Ve skupině lidí pocházejících ze zámožných rodin pak k chudobě inklinuje zhruba třetina.

Startovačem může být nevhodně zvolená půjčka

Kde nejsou peníze, půjčuje se. Finanční závazky se samozřejmě netýkají pouze chudých – mají je lidé napříč všemi příjmovými skupinami. Rozdíl spočívá v typech závazků. Lidé s vyššími příjmy využívají hypotéky a leasingy, u chudších lidí hraje prim půjčka ihned na ruku neboli rychlá půjčka před výplatou.

Rychlé půjčky nezřídkakdy využívají i vysokoškolsky vzdělaní lidé

Problém spočívá v neuváženém jednání, kdy si člověk s nedostatečným příjmem sjedná několik krátkodobých úvěrů a není v jeho moci závazky uhradit v termínu. Poplatky za prodlení rostou a situace mnohdy končí exekucí.

Kdy půjčku, tak výhodnou a transparentní

Pokud jste došli k závěru, že při současném příjmu budete šetřit na zařízení bytu, auto nebo jinou neodkladnou položku příliš dlouho, nic jiného než půjčka vám nezbude. Dobře si však spočítejte, zda vám pravidelná splátka příliš nenaruší již tak křehký rozpočet. Zároveň dodržujte tato pravidla bezpečného půjčování:

· ujistěte se, že půjčku opravdu potřebujete (půjčka na dovolenou nebo na nový mobilní telefon, když stávající funguje, je ze ekonomického hlediska hloupost),

· před začátkem splácení si vytvořte finanční rezervu pro případ, že vám vypadne pravidelný příjem,

· porovnávejte nabídky – nejvýhodnější půjčka vám může ušetřit spoustu peněz,

· přečtěte si smluvní podmínky od začátku až do konce.

Porovnání prověřených půjček najdete například na portálu Hyperfinance.cz.

Proč chudoba více ohrožuje ženy?

Při pohledu na statistiku je rozdíl mezi mužskou a ženskou populací do očí bijící. Za chudé lze považovat 18 % mužů a 27 % žen. Co za téměř desetiprocentním rozdílem vězí? Příčiny jsou logické – ženy se dlouhodobě potýkají se znevýhodněním na pracovním trhu a v případě péče o dítě jsou ekonomicky závislé na partnerově příjmu.

.
. | Zdroj: Hyperfinance.cz