Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Window Holding

7 věcí, které lidem lámou hlavy při výběru oken

Rozhodli jste si pořídit nová okna a nevíte, na co si dát při jejich výběru pozor? Je toho tolik, co se všude píše. Nebojte se, pomůžeme vám se v tom zorientovat.

Materiál

Plastová nebo dřevěná okna? Otázka, na kterou mnoho z nás hledá odpověď mezi prvními. Vězte, že okna mají srovnatelné izolační vlastnosti, ať už jsou z plastu, dřeva, dřevohliníku nebo hliníku. Každý materiál má své výhody a nevýhody. Důležité vlastnosti jsou ale srovnatelné.

Tepelná izolace oken je závislá zejména na stavební hloubce profilu a zvoleném zasklení. Výběr materiálu tak je hlavně na vás, vašem vkusu a finančních možnostech.

Stavební hloubka profilu

Spolu s vlastnostmi zasklení rozhoduje o tepelné izolaci oken. Většinou platí, že okna s vyšší stavební hloubkou mají lepší tepelně izolační vlastnosti.

Aktuálním trendem je pořizování oken s co největší stavební hloubkou a izolačním trojsklem. Standardem jsou dnes již profily se stavební hloubkou minimálně 80 mm rozdělené na 6 komor. U větších hloubek už není počet komor pro tepelnou izolaci důležitý, rozdělení na 5 nebo 6 komor skoro nehraje roli.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Window Holding

Zasklení

Izolační zasklení tvoří dvě nebo tři skleněné tabule spojené meziskelním rámečkem, prostor je pak standardně vyplněn argonem. Základní tloušťka tabulí by měla být 4 mm, ale u větších oken musí být v zájmu bezpečnosti použity silnější skleněné tabule. Dodavatel by měl vždy prvek zkonstruovat tak, aby profil i zasklení bylo staticky správně vyrobené.

V dnešní době je oblíbenější trojsklo, které dokáže efektivně bránit rosení oken. Zároveň v interiéru udrží více tepla.

Zvuková izolace

Na tu často zapomínáme. Máte ale okno orientované k rušné silnici? Pak na ní rozhodně nezapomínejte. Častým omylem je představa, že izolační trojskla chrání před venkovním hlukem lépe než dvojskla. To ale není pravda. Zvukově izolačních vlastností se u dvojskel nebo trojskel dosahuje několika způsoby:

  • Rozdílnou tloušťkou skleněných tabulí a širším meziskelním rámečkem

  • Nahrazením minimálně jedné tabule lepeným sklem tj. tabulemi již ve výrobě spojenými několika speciálními foliemi

  • Dalším benefitem zvukově izolačních skel je to, že jsou zároveň i bezpečnostní

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Window Holding

Kování

Zodpovídá za správnou funkčnost oken z hlediska otevírání. Má také vliv na odolnost okna proti vypáčení. Moderní okna dnes bývají osazena celoobvodovým kováním. Klika je vícepolohová, což závisí na typu, velikosti a provedení oken.

Mezi polohy patří zavřeno, ventilace, mikroventilace a otevřeno. Mikroventilace někdy chybí, ale to nemusí vadit, protože otevření na mikroventilaci stejně nezajistí výměnu vzduchu potřebnou na dostatečné vyvětrání. Důležité je držet se několika zásad:

  • S kličkou polohujte jen tehdy, kdy křídlo přiléhá k rámu

  • Kování jednou za rok promažte podle návodu

  • Seřízení oken proveďte podle potřeby nejlépe na podzim, nebo si na údržbu oken pozvěte profesionály od výrobce

Těsnění

Zásadně se podílí na izolaci oken proti průniku vlhkosti, chladu a vzduchu do interiéru z venku. Materiál těsnění musí být odolný proti stárnutí a působení UV záření. Je třeba jej udržovat čisté a pravidelně ho kontrolujte. Když těsnění zmáčknete, mělo by se po uvolnění vrátit do původního objemu a tvaru. Jednou ročně jej ošetřete trochou silikonového oleje nebo glycerinu.

Plastová okna mohou být opatřena dorazovým těsněním (dvojicí těsnících ploch na křídle a rámu) nebo středovým těsněním (těsnění je umístěno uprostřed mezi křídlem a rámem a většinou je doplněno ještě o vnitřní dorazové těsnění na křídle). Okna se třemi těsněními nejen udrží v bytě více tepla, ale také lépe chrání před venkovním hlukem.

Nezáleží jen na ceně

Nenechte se oklamat nízkou cenou. Když srovnáváte nabídky, dejte si pozor, zda porovnáváte srovnatelné. Zjistěte si o dodavateli víc. Dejte si pozor na materiál, druh zasklení a kování. Zapátrejte ve svém okolí, zda s nimi někdo ze známých nemá zkušenost. Osobní doporučení je nejspolehlivější.