Uspory.cz

Uspory.cz Zdroj: Uspory.cz

5 tipů, jak ušetřit v domácnosti na energiích

Provoz běžné domácnosti stojí peníze a to ne zrovna málo. Podstatnou část rozpočtu “sežerou” především energie. Naštěstí lze i ve velmi napjatém rozpočtu najít rozumné způsoby, jak ušetřit. Pro inspiraci vám přinášíme hned několik užitečných rad, s jejichž pomocí spotřebujete méně energie a méně zaplatíte.

Například náklady za vytápění tvoří 50 až 80 % celkových nákladů a provoz běžných spotřebičů vyjde zhruba na 15 %. Levný není ani ohřev teplé vody. Většina lidí má přitom tendenci s energiemi plýtvat, a poté nevěřícně kroutí hlavou na vysokými účty za energie. Za vysoké účty nemohou pouze ceny energií, ale i my sami. Mezi nejčastější chyby, které děláme, patří:

  • Topíme více, než je nutné

  • Používáme staré kotle

  • Svítíme v místnostech, kde nejsme

  • Používáme klasické žárovky

  • Lpíme na starých a neúsporných spotřebičích

  • Využíváme služby drahých dodavatelů energií

Z výše uvedených důvodů jasně vyplývá, že základem všeho je odpovídající spotřeba energií - plynu i elektřiny. A toho lze docílit poměrně snadno. Jak na to?

1. Vytápějte chytře

Nikdo nechce mrznout a ani my vám nebudeme radit, abyste kvůli úsporám přestali topit úplně jenom proto, že ceny plynu a ceny elektřiny neustále rostou. Mít příjemně vytopený dům je důležité. Základem je mít kvalitní a úsporný vytápěcí systém a možnosti jeho regulace. Až o 20 % spotřeby energie ušetří moderní plynový či kondenzační kotel. Za pomoci termostatů si zase můžete nastavit ideální teplotu pro každou místnost a chytré systémy umožňují teploty snižovat a zvyšovat dle potřeby.

2. Investice do úsporných spotřebičů se vyplatí

Máte doma starou pračku, už léta používáte stejnou chladničku a velký mrazák a nádobí stále myjete ručně, protože vám myčka přijde jako zbytečný luxus? Pak si uvědomte jedno. Starší spotřebiče mají výrazně vyšší spotřebu energie než moderní spotřebiče označené symboly A+, A ++ a A+++. Pořizovací ceny moderních spotřebičů sice nepotěší, ale trvale nižší účty za energie rozhodně ano.

3. Nezapomínejte na úsporné žárovky

Nejen úsporné spotřebiče, ale nenápadné žárovky udělají mnoho. Používání klasických žárovek vyjde levně pouze zdánlivě. Stojí sice pár korun, ale také spotřebují mnohem více energie. Podle odborníků úsporné žárovky dokáží snížit náklady až o 80 %! Samozřejmě pouze tehdy, pokud zainvestujeme do kvalitnějších produktů. A nezapomeňte také svítit tam, kde světlo potřebujete. Zlozvyk nechat rozsvícená osvětlení po celé domácnosti má na celkovou spotřebu energií nemalý vliv.

4. Šetřete v kuchyni

Hodně času stráví ženy v kuchyni při přípravě jídla pro celou rodinu. Hodně energie ušetří moderní spotřebiče, vhodné úsporné žárovky, ale také další vybavení. Méně energie spotřebuje například indukční deska, kvalitní nádobí i tlakové hrnce. Ani další tipy nepřijdou na zmar. Zdlouhavý ohřev vody na plotýnce ušetří předehřátí vody v rychlovarné konvici. Nezapomínejte také při vaření používat pokličky a nikdy nedávejte malé hrnce na velké plotny.

5. Změňte dodavatele plynu a elektřiny

Pokud vám vadí ceny stávajícího dodavatele plynu a elektřiny vadí, není nic jednoduššího, než jej změnit. Na trhu s plynem a elektřinou působí více než padesát různých dodavatelů energií, jejichž ceny a služby se značně liší. Srovnání cen energiísi nejsnáze provedete na internetu. Například on-line srovnávač Úspory.cz vám nabízí jednoduchou služby v podobě kalkulačky plynuči kalkulačky elektřiny. Ceny energií si snadno porovnáte sami a snáze si tak vyberete nového dodavatele elektřiny a plynu, který vám bude více vyhovovat.