3 jednoduché protahovací cviky, které zvládnete i u televize

3 jednoduché protahovací cviky, které zvládnete i u televize Zdroj: Herbalife Nutrition

5 jednoduchých protahovacích cviků, které zvládnete i u televize

Po celodenní práci nebo starosti o domácnost se těšíme, až se konečně uvelebíme na gauči a pustíme si svůj oblíbený pořad. Celodenní sezení ale vede ke ztuhlosti kloubů, zatímco pohyb svaly prodlužuje a posiluje, což může přispívat ke snížení rizika úrazů, zejména ve vyšším věku.

Stačí pouhých pět jednoduchých cviků, abyste udrželi své tělo v kondici a zároveň nezmeškali nic ze svého oblíbeného televizního programu,“ říká Samantha Clayton, fitness expertka společnosti Herbalife Nutrition.

Protažení krku

Někteří lidé volí variantu s nakláněním hlavy dopředu a dozadu, to ale může krk příliš zatížit a hrozí tak riziko zranění.

1. Stůjte rovně a dívejte se dopředu. Uvolněte ramena a zvolna nakloňte hlavu k jednomu rameni. Netlačte silou. Pokud pocítíte bolest nebo nepříjemný tlak, přerušte cvičení. Jinak hlavu držte v pozici přibližně tři sekundy.

2. Následně nakloňte hlavu na druhou stranu a opět opatrně protahujte. Měli byste cítit slabý tah. Nakonec se vraťte do výchozí pozice a dívejte se přímo před sebe.

3. Opakujte toto cvičení desetkrát.

Pes hlavou dolů

Klasická pozice z jógy protahuje záda, hruď a šlachy.

1. Začněte v pozici psa na kolenou a rukou. Ujistěte se, že se vaše dlaně nacházejí pod rameny a kolena v linii s boky.

2. Zvedněte kostrč a protlačte boky směrem ke stropu. Nohy v kolenou propněte a paty přitlačte zlehka k zemi.

3. Hlavu mezi rameny uvolněte, pohled směřujte ke kolenům. Záda by měla být rovná. V pozici vydržte ideálně jednu minutu.

Protažení šlach

Celodenní sezení zkracuje šlachy v nohách, proto je nezbytné pravidelné protahování.

1. Vykročte levou nohou a vytočte ji směrem od boků, záda držte stále rovně.

2. Pomalu se předklánějte, dokud neucítíte tah na zadní straně nohy.

3. Ruce opřete o horní část stehen, abyste získali oporu pro záda.

4. Držte pozici 15 až 30 sekund, poté vyměňte strany. Opakujte jednou až třikrát.

Protažení tricepsu

Protahování tricepsu je skvělé pro zlepšení mobility paží a prevenci ztuhlých svalů.

Zvedněte ve stoje jednu ruku za hlavu a ohněte ji v lokti za krk. Druhou rukou ji zlehka tlačte směrem dolů. Opakujte totéž také s druhou rukou.

Pozice dítěte

Tato pozice přináší úlevu od bolestí zad, ale také pomáhá od stresu a úzkosti.

1. Klekněte si na podložku či koberec. Mezera mezi koleny by měla přesahovat šíři boků. Nohy směřují dozadu a k sobě.

2. Sedněte si na paty a předkloňte se dopředu, až břicho položíte na stehna. Natáhněte ruce před sebe a hlavu si pohodlně položte na zem. Ucítíte tah v ramenou, zádech bocích a hýždích.

3. Pokud máte problém s dosednutím na paty, dejte si mezi lýtka a stehna srolovaný ručník.

4. Pro zintenzivnění cviku tlačte ramena a hruď zlehka k zemi.

5. V pozici vydržte alespoň 30 sekund.

Další tip od Herbalife Nutrition

Zdravě vypadající pokožka začíná uvnitř. Vyzkoušejte Collagen Skin Booster, osvěžující nápoj krásy s jahodovo-citronovou příchutí, který slouží jako doplněk stravy. Obsahuje bioaktivní kolagenové peptidy, u kterých bylo vědecky prokázáno, že již po čtyřech týdnech redukují oční vrásky, zvyšují elasticitu pokožky a po 3 měsících užívání redukují také viditelné projevy celulitidy. Tento produkt obsahuje také vysoké množství klíčových vitaminů a minerálů pro zdravou pokožku, vlasy a nehty[1].

Collagen Skin Booster
Collagen Skin Booster | Zdroj: Herbalife Nutrition

Produkty Herbalife Nutrition se prodávají výhradně prostřednictvím členů Herbalife Nutrition a není možné je zakoupit v obchodních řetězcích ani e-shopech. Poradci a trenéři z řad členů Herbalife Nutrition nabízejí personalizované vedení, rady a podporu, které vám pomohou proměnit vaše cíle v realitu. Pokud ještě nemáte svého poradce/trenéra, navštivte tento web.

[1] Biotin, jod, vitamin A, niacin a zinek přispívají k zachování normálního stavu pokožky. Biotin, selen a zinek přispívají k zachování normálního stavu vlasů. Selen a zinek přispívají k zachování normálního stavu nehtů.