3 skvělé recepty z okurek: Krutí stehno, dort i drink!

12. srpna 2017
  • 3 skvělé recepty z okurek: Krutí stehno, dort i drink!

    S košem této zeleniny se určitě nemusíte nudit, stejně jako nad jejich nadělením není třeba lomit rukama. Lahůdkové nebo polní, vaření a pečení s nimi může být plné příjemných překvapení. 

  • Krůtí stehno s okurkami

    Krůtí stehno s okurkamiKrůtí stehno s okurkamiAutor: Profimedia.cz
    2 porce

    příprava: 100 minut + marinování

    Budete potřebovat:

    2 krůtí stehna

    3 stroužky česneku

    sůl a pepř

    1 lžíci medu

    olivový olej

    1 hrst snítek tymiánu

    2 salátové okurky

    2 lžíce tvrdého strouhaného sýra (nejlépe Comté)

    po 1/2 lžičce sušeného tymiánu a oregana

    1 citron

    1 svazek kopru

    1 hrst snítek estragonu

    Postup: 

    Do kůže udělejte zářezy a vložte na plátky nakrájený česnek. Osolte, opepřete, potřete medem a olejem, poklaďte tymiánem. Zakryjte a přes noc marinujte. Troubu rozehřejte na 200 °C, pekáč vytřete olejem, vložte maso a překryjte. Pečte 10 minut, snižte teplotu na 180 °C a dopečte. Odklopte a maso nechte v teple.

    Překrojte okurky a podélně je rozkrájejte na šestiny. Promíchejte sýr s bylinkami, špetkou soli a pepře. Osušené okurky obalte ve směsi. Nastrouhejte proužky citronové kůry, vymačkejte šťávu. Na pánvi rozehřejte olej a kůru s drceným česnekem a okurky opečte. Na poslední 4 minuty přidejte jemně nasekaný kopr a estragon. Podávejte s masem.

  • Limetkový dort s okurkou

    Limetkový dort s okurkouLimetkový dort s okurkouAutor: Profimedia.cz
    dortová forma o 24 cm

    příprava: 50 minut

    Budete potřebovat

    300 g salátové okurky

    kůru a šťávu z limetky

    máslo + mouku na formu

    85 g nesoleného másla

    200 g krupicového cukru

    2 velká vejce

    200 g hladké mouky

    1 špetku soli

    1 lžičku prášku na pečení

    1 lžičku jedlé sody

    100 ml podmáslí

    NA KRÉM: 70 g změklého másla, 150 g cream cheese, 2 lžíce moučkového cukru, 50 ml ginu 

    Postup:

    Oloupanou okurku rozmixujte dohladka. Smíchejte s nastrouhanou limetkovou kůrou (trochu odložte) a 1 lžící šťávy. Troubu zahřejte na 180 °C, vymažte a vysypte formu. Máslo s cukrem vyšlehejte, vmíchejte okurku a vejce. Vedle smíchejte mouku se solí, práškem do pečiva, sodou a s podmáslím a přimíchejte k okurce. Přesuňte do formy a pečte 30 minut. Mezitím umíchejte krém a dejte ho do ledničky. Až koláč docela vychladne, potřete ho krémem, ozdobte tenkými kolečky okurky a limetkovou kůrou.

  • Okurkový gin fizz

    Okurkový gin fizzOkurkový gin fizzAutor: Profimedia.cz
    4 sklenice

    příprava: 10 minut

    Budete potřebovat:

    4 malé salátové okurky

    200 ml ginu

    citronovou šťáva

    lístky máty

    Postup:

    Okurky podélně rozřízněte a vykrajovátkem na jádřince z nich vyloupněte kuličky. Rozdělte je do sklenic, přelijte 50 ml ginu, dosypte ledovou tříští, případně dolijte sodovkou. Ochuťte mátou a ihned podávejte. Náš TIP: Není to sice klasika, ale kdo pro osvěžení vyhledává nahořklé chutě, může místo citronu použít šťávu z hořkých sevillských pomerančů.

    Další skvělé recepty najdete v magazínu F.O.O.D.!

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy