3 skvělé recepty z okurek: Krutí stehno, dort i drink!
S košem této zeleniny se určitě nemusíte nudit, stejně jako nad jejich nadělením není třeba lomit rukama. Lahůdkové nebo polní, vaření a pečení s nimi může být plné příjemných překvapení.
Pokračování 2 / 4
Krůtí stehno s okurkami
příprava: 100 minut + marinování
Budete potřebovat:
2 krůtí stehna
3 stroužky česneku
sůl a pepř
1 lžíci medu
olivový olej
1 hrst snítek tymiánu
2 salátové okurky
2 lžíce tvrdého strouhaného sýra (nejlépe Comté)
po 1/2 lžičce sušeného tymiánu a oregana
1 citron
1 svazek kopru
1 hrst snítek estragonu
Postup:
Do kůže udělejte zářezy a vložte na plátky nakrájený česnek. Osolte, opepřete, potřete medem a olejem, poklaďte tymiánem. Zakryjte a přes noc marinujte. Troubu rozehřejte na 200 °C, pekáč vytřete olejem, vložte maso a překryjte. Pečte 10 minut, snižte teplotu na 180 °C a dopečte. Odklopte a maso nechte v teple.
Překrojte okurky a podélně je rozkrájejte na šestiny. Promíchejte sýr s bylinkami, špetkou soli a pepře. Osušené okurky obalte ve směsi. Nastrouhejte proužky citronové kůry, vymačkejte šťávu. Na pánvi rozehřejte olej a kůru s drceným česnekem a okurky opečte. Na poslední 4 minuty přidejte jemně nasekaný kopr a estragon. Podávejte s masem.
Pokračování 3 / 4
Limetkový dort s okurkou
příprava: 50 minut
Budete potřebovat:
300 g salátové okurky
kůru a šťávu z limetky
máslo + mouku na formu
85 g nesoleného másla
200 g krupicového cukru
2 velká vejce
200 g hladké mouky
1 špetku soli
1 lžičku prášku na pečení
1 lžičku jedlé sody
100 ml podmáslí
NA KRÉM: 70 g změklého másla, 150 g cream cheese, 2 lžíce moučkového cukru, 50 ml ginu
Postup:
Oloupanou okurku rozmixujte dohladka. Smíchejte s nastrouhanou limetkovou kůrou (trochu odložte) a 1 lžící šťávy. Troubu zahřejte na 180 °C, vymažte a vysypte formu. Máslo s cukrem vyšlehejte, vmíchejte okurku a vejce. Vedle smíchejte mouku se solí, práškem do pečiva, sodou a s podmáslím a přimíchejte k okurce. Přesuňte do formy a pečte 30 minut. Mezitím umíchejte krém a dejte ho do ledničky. Až koláč docela vychladne, potřete ho krémem, ozdobte tenkými kolečky okurky a limetkovou kůrou.
Pokračování 4 / 4
Okurkový gin fizz
příprava: 10 minut
Budete potřebovat:
4 malé salátové okurky
200 ml ginu
citronovou šťáva
lístky máty
Postup:
Okurky podélně rozřízněte a vykrajovátkem na jádřince z nich vyloupněte kuličky. Rozdělte je do sklenic, přelijte 50 ml ginu, dosypte ledovou tříští, případně dolijte sodovkou. Ochuťte mátou a ihned podávejte. Náš TIP: Není to sice klasika, ale kdo pro osvěžení vyhledává nahořklé chutě, může místo citronu použít šťávu z hořkých sevillských pomerančů.
Další skvělé recepty najdete v magazínu F.O.O.D.!