Plněné papričky
Budete potřebovat:
20 chilli papriček
150 g sýra balkánského typu
200 g ricotty
4 stroužky česneku
čerstvé bylinky (oregano, tymián, bazalka)
olivový olej
vinný ocet
sůl a pepř
Postup:
Chilli papričky omyjeme a odstraníme z nich všechna semínka, jinak se pálivost rozleží. V míse vidličkou rozmačkáme sýr a smícháme s ricottou, prolisovaným česnekem a bylinkami. Naplníme papričky a naskládáme je do sklenice. Na marinádu smícháme olivový olej s pár lžícemi vinného octa. Přidáme několik stroužků česneku nakrájených na plátky. Zalijeme sklenici s papričkami, kterou pak pevně uzavřeme a necháme 3–4 dny rozležet.
Podívejte se i na další pálivé recepty!
Vegetariánské chilli
Budete potřebovat:
lžíci olivového oleje
1 velkou cibuli
4 stroužky česneku
2 plechovky krájených rajčat
2 čerstvá rajčata
250 g vařené quinoy
3 zelené chilli papričky
1 polévkovou lžíci koření chilli
2 polévkové lžíce římského kmínu
1 polévkovou lžíci kakaového prášku
2 lžíce sladké papriky
3 plechovky fazolí různých barev
1 plechovku konzervované kukuřice
Postup:
Rozpalte ve velkém kastrolu olej. Nakrájenou cibuli na něm opékejte 3–4 minuty. Přidejte česnek a opékejte ještě minutu. Přidejte nakrájená rajčata, rajčata z plechovky, vařenou quinou, trochu vody, chilli papričky, chilli prášek, kmín, kakao a papriku. Nechte 30 minut dusit pod pokličkou. Přidejte fazole a kukuřici. Vařte ještě několik minut, až se vše prohřeje. Podávat můžete s kysanou smetanou a avokádem.
Salsa fresca
3 rajčata
1 menší cibuli
1 červenou chilli papričku
1 stroužek česneku
1 polévkovou lžíci limetkové šťávy
svazek koriandru
Postup:
Rajčata, cibuli, chilli papričku a česnek nakrájejte nadrobno a promíchejte s limetkovou šťávou. Osolte a opepřete. Nechte 15 minut odpočívat. Ozdobte lístky nasekaného koriandru.