Ing. Jitka Poláková

Ing. Jitka Poláková Zdroj: archiv

Zakladatelka značky s kozí kosmetikou: Podvědomě všichni toužíme po přírodě!

"O omlazujících účincích kozího mléka na pleť věděla již Kleopatra. A my jsme to jen vylepšili o znalosti vědy a technologií, které máme tady ve střední Evropě v tomto století,“ říká Jitka Poláková, zakladatelka firmy Kosmetika Capri, která již 23 let vyrábí unikátní kosmetické přípravky pod značkami Le Chaton a La Chèvre. Jak se vlastně k celému nápadu dostala? Má sama nějaký svůj rituál, na který nedá dopustit?

Jak jste se vlastně dostala k výrobě kozí kosmetiky?

Velkou náhodou. Dříve se tady na Dobříšsku vyráběly z kozinky luxusní rukavičky na export, a tak jsme v 90. letech dali s přáteli dohromady soukromou kozí farmu. Vyráběli jsme kozí sýry. Byla jsem v týmu jediná žena a vadilo mi, že většina mléčné suroviny se při výrobě sýra vlastně vyhazuje. A pak jsem náhodou na dovolené v Rakousku objevila v lékárně jednu léčivou mast z kozího tuku a mléka.

Koupila jsem ji a dlouho přemýšlela, jak to udělat, abychom vymysleli takové receptury, které budou voňavé, účinné a zároveň pro české ženy cenově dostupné. A nebude to jen mast na předpis, ale kosmetický krém na běžné ošetření pokožky ráno i večer. A vidíte, uteklo to strašně rychle, dnes máme na 80 receptur od šamponu, tělového mléka, pleťové vody, balzámu na rty až po velmi funkční denní i noční krémy.

Vaše výrobky jsou vyráběny podle tradičních receptur. Jaké jsou základní ingredience?

Jsou čistě přírodní: kozí mléko, tuk, tvaroh a syrovátka. Kozy se pasou na volných a velkých beskydských pastvinách, mají svůj soukromý přírodní luxus, a díky tomu přeměňují zkonzumované bylinky na účinné a výživu velmi bohaté mléko, které je pro pleť hydratační, čisticí, vyživující a antibakteriální.

Proč právě kozí tvaroh, mléko nebo syrovátka?

Všechny tyto přírodní složky jsou lidské pleti prospěšné, zvláště když žijeme v městských zónách, kde je skutečné přírody minimum. Je to ověřené miliony let, člověk je organickou součástí přírodních biotopů, takže s nimi musí být v synergii a kontaktu a když nejsme, tak si to aspoň naše civilizace vynahrazuje přírodními produkty. Proto tak silný trend a touha po všem přírodním. Podvědomě totiž všichni toužíme po přírodě – po krystalickém svěžím vzduchu, po slunci, hvězdné obloze, proudící vodě, stromech, zvířatech (ptácích, motýlech) a koza je člověku po tisíce let vděčným společníkem, živila ho, ochraňovala, dělala mu milou společnost a léčila.

Má kozí kosmetika nějaké nevýhody?

To je stejná otázka, jako jestli má mateřské mléko pro dítě nějakou nevýhodu. Kozí mléko je lidskému, tedy tomu mateřskému, nejbližší, dokonce kolostrum, což je rané mléko, má prokazatelné účinky na omlazení pleti. Kozí mléko je vhodné pro děti, alergiky, psoriatiky, lidi trpící lupénkou, akné i na suchou kůží. Ale je také pravda, že se vždycky najde někdo, kdo může mít alergii na mléko, na krásné kvetoucí květiny, stromy, srst zvířat a na další věci z přírody.

Máte vy nějaký svůj oblíbený výrobek?

Nejvíc jsem hrdá na S Platine – sérum, protože po něm omládne každá žena, a pak na anti-ageing řadu. Je mi více než 50 a chci pořád vypadat svěže a zdravě a taky chci na sebe dávat jen to, o čem vím, že obsahuje čerstvé a čisté látky, navíc přírodní.

A jsem také hrdá na to, že jsme byli první a dlouho také jediní, kdo zpracovával kozí ingredience do kosmetických receptur. Troufám si říct na světě. Málo se ví, že jsme to my Češi, kdo dokázal zdokonalit celý postup od dojení mléka ze stáda z pastvin do kelímku na krém a ještě v tolika kombinacích a účincích – např. s vitamínem E, kyselinou hyaluronovou nebo anti-ageing přípravky.

Máte nějaký kosmetický rituál, který by podle vás neměla žádná žena vynechávat?

Ráno se opláchnout ledovou vodou a pak nanést hydratační krém. Dělám to s láskou, jemně tlačím na prsty a tím masíruji tváře, ty se pak prokrví, lépe se vstřebají živiny z kosmetiky. No a večer čistím pleťovým mlékem a vodou, to si vyloženě užívám, nanesu sérum s kozím kolostrem a noční krém. Dávám si to jako odměnu a poděkování svému tělu po celém dni práce. Sama v koupelně se svými luxusními a voňavými krémy.

Kosmetika La Chèvre a Le Chaton je k dispozici na e-shopu www.lachevre.eu.