Sůl do koupele Nachlazení, Kneipp, 44 Kč/60 g

Sůl do koupele Nachlazení, Kneipp, 44 Kč/60 g Zdroj: archiv firem

Pěna do koupele levandule, L'Occitane, cz.loccitane.com, 630 Kč/500 ml
Koupelový olej Levandule, Fikkerts, demdaco.cz, 319 Kč/200 ml
Jelly Bomb do koupele, Snow Fairy, Lush, cz.lush.com, cca 200 Kč
Levandulová zklidňující koupel, Weleda, weleda.cz, 349 Kč/200 ml
Sprchový krém s vůní třešňových květů a lotosu, Sothys, sothys.cz, 575 Kč/200 ml
18
Fotogalerie

Testujeme v redakci: Pěny, oleje i soli, které zpříjemní koupel!

Když se řekne "zimní relax", vybavíme si jako první praskající dřevo v krbu, oblíbenou knížku, teplou deku a v neposlední řadě také horkou uvolňující koupel. Požitek z koupání můžete ještě znásobit díky přípravkům, které jsme otestovaly. 

Editorka Irena

Koupelová pěna Lush

Název pěny je inspirován slavnou písní z filmu od Monty Python Always Look on the Bright Side of Life a má vám tedy pomoci vidět svět z té lepší stránky. Pravda je, že když si takhle v zimě uděláte vanu plnou pěny s oranžovou vodou a vůní mandarinek, pomůže vám to večer hodit za hlavu některé otravné starosti. Výrobek se nehází do vody, jako jsme zvyklí od oblíbených šumivých Lush bomb, ale pěna se tvoří tak, že kus té voňavé věci promačkáváte pod tekoucí vodou. Pak máte oranžovou vodu i ruku (což omyjete), pěny docela dost, obzvlášť, když to trochu „přiživíte“ sprchou. Použila jsem polovinu té 200g „rolády“, co se prodává za 165 Kč, což je docela drahá koupel. Na druhou stranu jsou pro mne výrobky Lush skvělé tipy na dárky pro kamarádky.

+ vůně

Koupelová pěna Brightside, Lush, cz.lush.com, 165 Kč/ks
Koupelová pěna Brightside, Lush, cz.lush.com, 165 Kč/ks | Zdroj: archiv firem

Krystalická sůl For Life & Madaga

Dávkování do vany je podle návodu 150–250 g, což je až polovina balení. Pak máte ale fakt pocit, že ležíte v opravdové mořské vodě a můžete si užívat pocit, že vás voda léčí, nebo jen zavřít oči a vzpomínat na léto. Sůl má i další využití – na zábaly, na inhalaci, na masáže a já si ji nechám na ty příšerné zimní dny, kdy má celá rodina rýmu. Jen nevím, zda ji budeme hromadně inhalovat, nebo dostane lázeň jako terapii ten nejusmrkanější člen, každopádně mít kus moře v koupelně je super věc! Jediné mínus, což vlastně ani není mínus, je věc vkusu: Obal také prodává a tento mne příliš nezaujal.

+ léčí, zklidňuje

Krystalická sůl mrtvého moře, For Life and Madaga, forlifeandmadaga.cz, 155 Kč/500 ml
Krystalická sůl mrtvého moře, For Life and Madaga, forlifeandmadaga.cz, 155 Kč/500 ml | Zdroj: archiv firem

Oleje do koupele Kneipp

Oleje od Kneippu mne potěšily svým praktickým balením – tři vůně a tři účinky v menších lahvičkách vám dovolují každý večer vybrat přesně to, na co máte náladu. Má to být relax? Pak je tu Klidná mysl s vůní pačuli a santalového dřeva. Máte pocit, že vaše pokožka potřebuje hydrataci? Zvolíte mandli. Výhoda olejů je, že člověk nemusí použít tělové mléko, protože pokožka dostane svou dávku hydratace. Tyhle oleje mají navíc i příznivé složení. Nevýhodou je, že prostě zůstane mastná vana, což je trochu otrava. Ale čas od času to snesu.

+ vůně, složení

Kazeta olejů do koupele, Kneipp, kneipp.cz, 129 Kč/3x 20 ml
Kazeta olejů do koupele, Kneipp, kneipp.cz, 129 Kč/3x 20 ml | Zdroj: archiv firem

Sprchový krém Sothys

Co se týče pohody při koupání, dávám nakonec stejně přednost klasice. Tedy sprchovému gelu. Ten od Sothys mne nadchnul svou lehkou pudrovou vůní, takovou jemnou, nevtíravou a značně francouzskou. Nepění, ale skvěle se roztírá a udělá na pokožce jemný film, který se snadno opláchne a kůže pak jemně voní. Navíc je hydratovaná, takže už jsem neměla potřebu použít tělové mléko. A stačí ho málo, takže ubývá pomalu.

Sprchový krém s vůní třešňových květů a lotosu, Sothys, sothys.cz, 575 Kč/200 ml
Sprchový krém s vůní třešňových květů a lotosu, Sothys, sothys.cz, 575 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem

Mycí houba Natural Sea

Na mořskou mycí houbu jsem byla zvědavá. Umělé houby moc v oblibě nemám, tak mne zajímalo, jestli mne přesvědčí ta přírodní. A musím říct, že je to opravdu jiná liga. Houba byla opravdu jemná a šetrná k pokožce. Pokud ji po mytí dobře vypláchnete, tak vydrží i déle než slibované 3 měsíce. Je to ideální dárek ve chvíli, kdy chcete někomu udělat radost něčím luxusním a zároveň přírodním.

+ velmi jemné mytí

Mořská mycí houba Natural Sea, koupíte v síti parfumérii FAnn nebo na fann.cz, 375 Kč
Mořská mycí houba Natural Sea, koupíte v síti parfumérii FAnn nebo na fann.cz, 375 Kč | Zdroj: archiv firem

Redaktorka Andrea

Pěna do koupele L'Occitane

Když spojíte pěnu do koupele s vůní levandule, nemám co dodat. V zimě si ráda užívám dlouhé horké koupele, klidně i třikrát do týdne. Bez levandulové pěny si je už nedokážu ani představit. Líbí se mi i kovový design, který mi ještě více připomíná překrásnou Provence. Ocenila jsem také, že po koupeli mě z pěny vůbec nesvědila pokožka a nebyla jsem ani vysušená. Nemám, co vytknout!

Pěna do koupele levandule, L'Occitane, cz.loccitane.com, 630 Kč/500 ml
Pěna do koupele levandule, L'Occitane, cz.loccitane.com, 630 Kč/500 ml | Zdroj: archiv firem

Levandulový olej Fikkerts

A u levandule ještě chvíli zůstaneme. Překrásná skleněná lahvička s olejem, ve které je ponořená snítka levandule a měsíčku lékařského, je úžasný dárek, který ani není potřeba balit. Do koupele stačí přidat malé množství a nádherná vůně se ihned rozptýlí po celé koupelně. Dokonalý odpočinek je zaručen! Někomu by možná mohlo vadit, že je pleť po koupeli poměrně mastná, ale já to mám ráda, takže jsem maximálně spokojená.

Koupelový olej Levandule, Fikkerts, demdaco.cz, 319 Kč/200 ml
Koupelový olej Levandule, Fikkerts, demdaco.cz, 319 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem

Koupelová sůl Fikkerts

Koupelovou sůl si ráda dopřeji, ale většinou mám problém s její vůní. Sůl s vůní zeleného čaje mě příjemně překvapila, protože nebyla vůbec umělá ani vlezlá. Každou koupel jsem si opravdu užila. Pytlíček jsem použila zhruba sedmkrát. Jediné, co mě trochu zklamalo, byl právě plastový pytlík, ve kterém sůl byla. Jednak je nevzhledný, neekologický, ale také se s ním hůře manipulovalo. Bála jsem se, abych při troše nepozornosti nevysypala celý obsah najednou.

+ přírodní vůně

Koupelová sůl Green Tea, Fikkerts, demdaco.cz, 172 Kč 150 g
Koupelová sůl Green Tea, Fikkerts, demdaco.cz, 172 Kč 150 g | Zdroj: archiv firem

Šumivá koule do koupele Bomb Cosmetics

Šumivé kuličky na jedno použití jsou pro mne nadstandardním hýčkáním, které si dopřávám jen velmi zřídka. A možná právě proto si to vždycky tak užívám. Vhození kuličky do vany si natočím na Boomerang, postnu na Instagram a pak si užívám příjemný šumivý zvuk a jemnou vůni a relaxuji. S kuličkou jsem byla naprosto spokojená, jen po vypuštění vany jsem si všimla, že jedna z ozdobiček se nerozpustila a zanechala po sobě pár barevných stop. Ty jsem ovšem jednoduše smyla vodou.

+ maximální relax, zábavný vzhled

Šumivý balistik do koupele Léto v Los Angeles, Bomb Cosmetics, anabela.cz, 79 Kč
Šumivý balistik do koupele Léto v Los Angeles, Bomb Cosmetics, anabela.cz, 79 Kč | Zdroj: archiv firem

Redaktorka Ivona

Jelly Bomb do koupele Lush

Musím přiznat, že rozpustná růžová koule s bílými hvězdičkami od Lush z vánoční limitky ve mně nevzbuzovala příliš chuti si ji okamžitě vhodit do vany. Její vůně na mě byla příliš pudrově sladká a lákala mě asi stejně jako konzumace cukrové vaty, kterou nemám ráda. Záhy poté, co jsem ji vhodila do vody, jsem zalitovala jedné věci – že jsem ji neschovala pro svou pětiletou dceru. Voda se totiž okamžitě začala barvit do růžova, což chtě nechtě potěší každou malou i velkou holku. Tuto barvu si nicméně spojuju s čímkoli jiným, jen ne s Vánocemi. Koupel byla příjemná, vůně taktéž. Oceňuju, že jde o produkt vyrobený z přírodních složek, ačkoli vůbec přírodně nepůsobí. Jako dárek pro kamarádku nebo dceru je ideální!

Jelly Bomb do koupele, Snow Fairy, Lush, cz.lush.com, cca 200 Kč
Jelly Bomb do koupele, Snow Fairy, Lush, cz.lush.com, cca 200 Kč | Zdroj: archiv firem

Relaxační levandulový olej Tisserand

Oleje do koupele mám ráda, miluju jejich vůni, která mi evokuje aromaterapeutickou masáž a obecně péči o zdraví. Jelikož se sprchuju a koupu spíše večer, oceňuju i zklidňující účinky levandule. Tento olej je složen z bio esenciálních olejů s vůní levandule, mandarinky a tymiánu, které jsou rozmíchány v jojobovém a mandlovém oleji, a dá se použít i jako masážní olej. Celkově na mě působí jako kvalitní produkt s fajn účinky na pleť i na smysly.

Levandulový olej Tisserand, vemzu.cz, 380 Kč/100 ml
Levandulový olej Tisserand, vemzu.cz, 380 Kč/100 ml | Zdroj: archiv firem

Pěna do koupele s vůní irské kávy Dermacol

Gurmánské vůně v kosmetice si většinou užívám a tato pěna není výjimkou. Spíše než po irské kávě mi voní po čokoládě, je docela dost slaďoučká, takže po pár použitích jsem byla docela "přejedená". Pění ale dostatečně, takže jediné, co bych tomuto produktu vytkla, je design obalu. Tento je na mě trochu moc "girly" a doslovný (fotografie kávových zrn, které tvoří srdce).

+ gurmánská vůně - design obalu

Pěna do koupele irská káva, Dermacol, dermacol.cz, 99 Kč/500 ml
Pěna do koupele irská káva, Dermacol, dermacol.cz, 99 Kč/500 ml | Zdroj: archiv firem

Sůl do koupele Kneipp

Soli do koupele mám v oblibě, protože věřím, že působí i velmi příznivě na pleť. Tahle eukalyptová od Kneippu obsahuje 98 procent soli a 2 procenta esenciálních olejů. Ihned po nasypání do vody ucítíte velmi uvolňující vůni, díky které se vám bude lépe dýchat. Popravdě, původně jsem netušila, že je přímo určena pro nachlazení, ale při jejím použití jsem trochu rýmu měla a hned jsem se díky ní cítila lépe. Líbí se mi i praktické jednorázové balení, které sice není zrovna ekologické, ale na druhou stranu si člověk aspoň vyzkouší, jestli mu výrobek sedí, nebo ho může použít pouze při rýmě.

Sůl do koupele Nachlazení, Kneipp, 44 Kč/60 g
Sůl do koupele Nachlazení, Kneipp, 44 Kč/60 g | Zdroj: archiv firem

Koupelový olej Nobilis Tilia

V dětských olejíčcích se příliš nevyžívám, nemám ráda jejich vůni a nekupuju je, i když mám pětiletou dceru. Tento ovšem voní nádherně, jako skutečná oloupaná mandarinka. Na obalu se píše, že tato vůně působí pozitivně na psychiku a klidně bych tomu i věřila. Olej je sice určen primárně pro děti, ale není důvod ho nepoužívat pro celou rodinu, obzvlášť když voní citrusově svěže. Jeho výhodou je, že ho snese i ekzematická pokožka. Pleť je po něm příjemně zvláčněná, není vysušená. Oceňuju také roztomilý, ale přesto ne infantilní motiv na etiketě.

+ vůně

Dětský koupelový olej mandarinkový, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 314 Kč/200 ml
Dětský koupelový olej mandarinkový, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 314 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem

Redaktorka Petra

Sprchový olej Saloos

Hodně sportuji, takže sprcha je u mě na denním pořádku a kvůli tomu je i moje pokožka často vystavena vysušování. Takže musí následovat hydratace tělovým krémem. Příjemné překvapení u mě nastalo, když jsem vyzkoušela místo sprchového gelu olej. Nečeká vás žádné pěnění, jen jemně klouže po pokožce a nevysušuje. Po umytí je kůže vláčná, a i dokonce moje velmi suchá kolena se zlepšila. Baví mě nevtíravá pomerančová vůně a to, jak je příjemný na kůži. Značku Saloos používám často a vždy mojí kůži prospívá, zejména jejich oleje. Jen si musím zvykat na to, že stačí opravdu menší množství.

Sprchový olej Rakytník-Orange, Saloos, saloos.cz, 124 Kč/125 ml
Sprchový olej Rakytník-Orange, Saloos, saloos.cz, 124 Kč/125 ml | Zdroj: archiv firem

Zklidňující koupel Weleda

Na etiketě stojí „přináší pocit klidu na těle i duši“. Tak tady potvrzuji, žádná otřepaná fráze, ale pravda pravdoucí. Jemná vůně levandule, žádná barviva a olej. Skvělá kombinace. Vanu sice nemáte plnou pěny ani vám ji nezbarví, ale během deseti minut, co si v koupeli poležíte, přestávají bolet hlava i svaly. Olej vám kůži krásně zvláční a vydrží i několik dní. Nemusíte se ani oplachovat, nesvědí, kůže není podrážděná. Přírodní kosmetiku Weleda jsem používala, když byla má dcera miminko, a zůstávám u ní dodnes.

Levandulová zklidňující koupel, Weleda, weleda.cz, 349 Kč/200 ml
Levandulová zklidňující koupel, Weleda, weleda.cz, 349 Kč/200 ml | Zdroj: archiv firem

Koupel s bylinnou mořskou solí a olejová koupel Tetesept

Když ji nasypete a nalijete do koupele, cítíte bylinky a sůl, která se okamžitě rozpustí. Nepůsobí na pokožku agresivně, ani na drobná poranění na kůži, pokožka je po koupeli hebká, což si myslím, že je díky oleji. Kdybych použila jen sůl, měla bych obavu, že pokožka bude vysušená, ale díky tomu, že je sáček dvoukomorový a je součástí i olej, který můžete použít před koupelí, při ní i po, o pokožku je postaráno. Opět nečekejte žádnou pěnu. Postupně zjišťuji, že čím míň pěny, tím lépe pro moji pokožku. Už teď se těším, že vyzkouším další přípravek od této značky, pěnu do koupele Pinke orchidee Ylang – Ylang.

+ dvoukomorový sáček, bylinná vůně

Koupelová sůl s pečujícími oleji, Tetesept Herbs & Oil, Divoká růže + Levandule 39 Kč/ 60 g a 15 ml
Koupelová sůl s pečujícími oleji, Tetesept Herbs & Oil, Divoká růže + Levandule 39 Kč/ 60 g a 15 ml | Zdroj: archiv firem